30 Νοεμβρίου, 2015

«Να ελεγχθούν άμεσα τα εκλογικά έσοδα και οι δαπάνες κομμάτων και βουλευτών»

Να προχωρήσει άμεσα ο έλεγχος των εκλογικών εσόδων και δαπανών των κομμάτων και των βουλευτών ζητά ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση.

Ο κ. Αμυράς τονίζει ότι επανέρχεται στο θέμα για δεύτερη φορά εντός του έτους, αναφερόμενος στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση σύστασης της Επιτροπής Ελέγχου από την τέως Πρόεδρο της Βουλής κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και ζητά να ενημερωθεί για τον προγραμματισμό και τις πρωτοβουλίες του νυν Προέδρου της Βουλής, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα σύστασης και λειτουργίας της εν λόγω Επιτροπής, αλλά και για το πότε θα ολοκληρωθούν και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ως ο ύψιστος δημοκρατικός θεσμός, οφείλει σε αυτή τη διαδικασία να πρωτοστατεί και να αποτελεί παράδειγμα διαφάνειας και πιστής τήρησης των νόμων σημειώνει ο βουλευτής του Ποταμιού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επιστολής:

Προς: Τoν Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Νικόλαο Βούτση
Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2015

Θέμα: Άμεσος έλεγχος εκλογικών εσόδων και δαπανών, κομμάτων και βουλευτών.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είχα απευθυνθεί τόσο σε εσάς, με την ιδιότητά σας ως Υπουργού Εσωτερικών, όσο και στην τότε Πρόεδρο της Βουλής, για την ολιγωρία της να συγκροτήσει ως όφειλε την Επιτροπή Ελέγχου της νομιμότητας των οικονομικών δαπανών και εσόδων, τόσο των κομμάτων, όσο και των εκλεγμένων εκπροσώπων του ελληνικού λαού.

Προς τιμήν σας μόνο εσείς μου δώσατε απάντηση ενημερώνοντάς με στις 27.04.2015 σχετικά με τις κινήσεις που έπρεπε κατά τον νόμο η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου να είχε ήδη τότε κάνει καθώς «….ο έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων, των αιρετών αντιπροέδρων της Βουλής και των υποψηφίων έχει ανατεθεί πλέον στην Επιτροπή Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής κατάστασης του άρθρου 3Α του ν.3213/2003 όπως ισχύει και η οποία ενεργεί ως ειδικό όργανο σύμφωνα με το αρ.29 παρ. 2 του Συντάγματος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 3Α παρ.3 του ν.3213/2003, όπως αυτό προστέθηκε με το αρ.225 του ν.4281/2014 «Η Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής…Σε περίπτωση γενικών βουλευτικών εκλογών, η Επιτροπή ανασυγκροτείται ως προς τα κοινοβουλευτικά μέλη εντός μηνός από την εκλογή του προεδρείου της νέας Βουλής.»

Καθώς, λοιπόν, τώρα είστε εσείς ο καθ’ ύλην αρμόδιος, θα παρακαλούσα να με ενημερώσετε για τον προγραμματισμό και τις σχετικές πρωτοβουλίες σας αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα σύστασης, λειτουργίας και παρουσίασης των αποτελεσμάτων της εν λόγω Επιτροπής Ελέγχου, δεδομένου ότι στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο η εν λόγω Επιτροπή συστάθηκε τον Αύγουστο και δεν διενεργήθηκε ο σχετικός έλεγχος.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ως ο ύψιστος δημοκρατικός θεσμός, οφείλει σε αυτή τη διαδικασία να πρωτοστατεί και να αποτελεί παράδειγμα διαφάνειας και πιστής τήρησης των νόμων.
Με τιμή,

Γιώργος Αμυράς
Βουλευτής Β΄ Αθήνας - Το Ποτάμι