10 Φεβρουαρίου, 2016

Η Εξεταστική Επιτροπή φάντασμα!

Επιστολή που απέστειλε ο βουλευτής Β' Αθήνας με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, προς την αντιπρόεδρο της Επιτροπής κ.Καφαντάρη, καθώς και επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Την κατάργηση της Εξεταστικής Επιτροπής - φάντασμα που διερευνά την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια 1 και 2 ή την άμεση ενεργοποίησή της με επέκταση του έργου της και στο Μνημόνιο Τσίπρα - Καμμένου ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νικόλαο Βούτση, ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς.

Είναι η δεύτερη επιστολή που στέλνει ο βουλευτής στο Προεδρείο, υπενθυμίζοντας στον κ. Βούτση ότι η Επιτροπή έχει να συνεδριάσει από τις 17 Ιουνίου 2015, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο να κλητευθούν τα πρώτα πολιτικά πρόσωπα που είχε επιλέξει η Επιτροπή.

Ο κ. Αμυράς χαρακτηρίζει πιο ειλικρινή μια απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που θα οδηγούσε στην κατάργηση της Επιτροπής, παρά να τη διατηρεί ως Επιτροπή φάντασμα.

Η διολίσθηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας σε χειρότερα επίπεδα επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η πλήρης εξασθένιση της διαπραγματευτικής μας θέσης έναντι των δανειστών, η πρόσφατη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που αποδεικνύεται βαρέλι χωρίς πάτο μετά και την εξαέρωση της μετοχικής τους αξίας και φυσικά η υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο Τσίπρα - Καμμένου χρήζουν διερεύνησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επιστολής προς τον ΠτΒ:

Θέμα: Η τύχη της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια.
Συνημμένο: Η από 31.07.2015 Επιστολή μου προς την αντιπρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια κ. Χαρά Καφαντάρη.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να με ενημερώσετε για την τύχη της Εξεταστικής Επιτροπής η οποία είχε συσταθεί την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο με θέμα τη διερεύνηση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης, καθώς και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και υλοποίηση των Μνημονίων.

Σας θυμίζω ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή συστάθηκε με την από 28.04.2015 απόφαση της πρώην Προέδρου της Βουλής κατόπιν της από 06.04.2015 - κατά πλειοψηφία - απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής ύστερα από σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία και συνεδρίασε για τελευταία φορά στις 17.06.2015 ολοκληρώνοντας την εξέταση των μη πολιτικών προσώπων, ως μαρτύρων, και έχοντας ήδη προγραμματίσει την κλήτευση των πρώτων πολιτικών προσώπων (Γιώργος Παπακωνσταντίνου). Η 15η Ιουλίου 2015 μάλιστα, είχε ορισθεί και ως ημερομηνία ανακοίνωσης των πρώτων αποτελεσμάτων των εργασιών της Επιτροπής και η 6η Οκτωβρίου ως προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών της, κάτι βέβαια που δεν έγινε λόγω της στροφής 180 μοιρών που έκανε η συγκυβέρνηση ενόψει της ψήφισης τον Αύγουστο του 2015 του Μνημονίου Τσίπρα-Καμμένου.

Με επιστολή που είχα απευθύνει στις 31.07.2015 με e-mail στην τότε αντιπρόεδρο κ. Χαρά Καφαντάρη της είχα ζητήσει να συγκαλέσει την Επιτροπή με θέμα ημερήσιας διάταξης την επέκταση της διερεύνησης ευθυνών και στην παρούσα χρονική περίοδο ούτως ώστε να συμπεριληφθεί και το 3ο Μνημόνιο. Τότε είχα προτείνει να συνεδριάσουμε άμεσα και να αποφασίσουμε την αναστολή των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής έως τον Οκτώβριο 2015 προκειμένου η χώρα να ολοκληρώσει την επικείμενη συμφωνία με τους εταίρους της και να βρει ένα σημείο ισορροπίας.

Δυστυχώς στην επιστολή μου εκείνη δεν έλαβα ποτέ καμία σχετική απάντηση, οι εργασίες της Επιτροπής «πάγωσαν» και ο στόχος της παρέμεινε μετέωρος παρά το γεγονός ότι προκύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία ευθυνών της παρούσας κυβέρνησης για την διολίσθηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας σε χειρότερα επίπεδα αλλά και της διαπραγματευτικής μας θέσης έναντι των δανειστών. Ζητήματα που προκύπτουν ανάγλυφα τόσο από την πρόσφατη συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, όσο και από την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών χρήζουν διερεύνησης.

Κατόπιν των ανωτέρω, αξιότιμε κύριε πρόεδρε παρακαλώ να με ενημερώστε για τις προθέσεις σας σχετικά με το μέλλον της συγκεκριμένης Επιτροπής. Από την πλευρά μου θα ήθελα να καταθέσω την πρότασή μου προκειμένου είτε να διευρυνθεί το αντικείμενο της Επιτροπής ώστε να συμπεριλάβει και τη διερεύνηση ευθυνών από τις διαπραγματεύσεις και για το 3ο Μνημόνιο, είτε να ανακοινωθεί και επισήμως η ολοκλήρωση και ο τερματισμός των εργασιών της.

Με εκτίμηση,
Γιώργος Αμυράς
Βουλευτής Β’ Αθήνας – Το Ποτάμι

Ακολουθεί η επιστολή προς την κα Καφαντάρη:

Προς την Αντιπρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής
Κα Χαρά Καφαντάρη

Κυρία Αντιπρόεδρε,

με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ζητήσω να συγκαλέσετε άμεσα σε συνεδρίαση την Εξεταστική Επιτροπή η οποία έχει να συνεδριάσει 42 ολόκληρες ημέρες ενώ βάσει προγράμματος θα έπρεπε ήδη από τις 15 Ιουλίου να έχουν ανακοινωθεί τα πρώτα αποτελέσματα των εργασιών της Επιτροπής.

Ως θέμα ημερήσιας διάταξης των εργασιών της εξεταστικής σας προτείνω να είναι:

- η επέκταση της διερεύνησης ευθυνών και στην παρούσα χρονική περίοδο ούτως ώστε να συμπεριληφθεί και το επικείμενο Μνημόνιο, καθώς και η επικαιροποίηση της λίστας των εξεταζόμενων μαρτύρων
ή

- σε περίπτωση που η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το αρνηθεί, να ανασταλούν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής έως τον Οκτώβριο 2015 προκειμένου η χώρα να ολοκληρώσει την επικείμενη συμφωνία με τους εταίρους της και να βρει ένα σημείο ισορροπίας.

Αναμένω την απάντησή σας και τον καθορισμό της ημερομηνίας για την επόμενη πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής.

Με εκτίμηση,
Γιώργος Αμυράς
Βουλευτής Β’ Αθήνας - Το Ποτάμι