11 Μαΐου, 2016

Επίσκεψη τυφλών στο Κοινοβούλιο ζητά ο Γιώργος Αμυράς από τον ΠτΒ

Μια επίσκεψη και ξενάγηση στους χώρους του Κοινοβουλίου αντιπροσωπείας τυφλών πολιτών, που χρησιμοποιούν σκύλους οδηγούς για τις μετακινήσεις τους, θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να μάθουν όσοι αγνοούν, ότι ο νόμος επιτρέπει την ανεμπόδιστη είσοδο των τυφλών συμπολιτών μας με τη συνοδεία σκύλων-οδηγών σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους δημόσιους χώρους.

Με αυτό το σκεπτικό, ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, απέστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νίκο Βούτση, για τη διοργάνωση μιας τέτοιας επίσκεψης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας για στήριξη συνανθρώπων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, επανέρχομαι στο θέμα το οποίο σας ανέπτυξα και προφορικώς κατ’ ιδίαν, σχετικά με τα προβλήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με ολική απώλεια όρασης που χρησιμοποιούν σκύλους οδηγούς για την μετακίνησή τους.

Μόλις εχθές έγινε γνωστός ένα ακόμη θλιβερό περιστατικό όταν ένας οδηγός αστικού λεωφορείου κατέβασε από το όχημα την κα Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου, ιδρύτρια της σχολής σκύλων-οδηγών τυφλών "Λάρα" με το σκύλο οδηγό που είχε μαζί της κι όταν εκείνη αρνήθηκε, κάλεσε την αστυνομία.

Στις 8 Μαρτίου 2015, ένας εστιάτορας στη Νέα Σμύρνη αρνήθηκε την είσοδο στην κα Εύη Σταμάτη, τυφλή γυναίκα με το σκύλο οδηγό της.
Πέρσι το καλοκαίρι, εγώ ο ίδιος έγινα μάρτυρας και αναγκάστηκα να παρέμβω σε επεισόδιο όπου ιδιοκτήτης ταξί στο Μοναστηράκι αρνήθηκε να μεταφέρει τυφλό συμπολίτη μας με το σκύλο οδηγό του.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

Θα ήθελα να σας προτείνω να καλέσετε για επίσκεψη και ξενάγηση στους χώρους του Κοινοβουλίου μια αντιπροσωπεία πολιτών με ολική απώλεια όρασης οι οποίοι μετακινούνται με τη συνοδεία εκπαιδευμένων σκύλων οδηγών.

Η παρουσία βουλευτών σε μια τέτοια συνάντηση θα έδινε ισχυρό μήνυμα σε όσους το αγνοούν ότι ο Ν. 3868/2010 (ΦΕΚ Α 129/2010) δίνει το δικαίωμα σε κάθε τυφλό ή άτομο με αναπηρία να επισκέπτεται δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, να έχει πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους ή χώρους συνάθροισης κοινού και να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς μαζί με το σκύλο βοηθείας του.
Εν αναμονή μιας θετικής απάντησης, βρίσκομαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση και υποβοήθηση για την καλύτερη οργάνωση της συνάντησης αυτής.

Με εκτίμηση,
Γιώργος Αμυράς