15 Ιανουαρίου, 2016

«Απαξίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου»

Επιστολή προς τον ΠτΒ κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, σχετικά με την απαξίωση της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου από το Υπουργείο Υγείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Προς: τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Θέμα: «Απαξίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου»

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

με την παρούσα θα ήθελα να εκφράσω τη σφοδρή μου δυσαρέσκεια για την απαξίωση της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, σήμερα επρόκειτο να συζητηθεί επίκαιρη ερώτησή μου σχετικά με «την καταδίκη της Ελληνικής Δημοκρατίας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για τις υπερβάσεις του μέγιστου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των γιατρών» (αρ. πρωτ. 369/11/01/2016). Προ δύο ημερών, ενημερώθηκα τηλεφωνικά ότι ο Υπουργός δεν θα παρουσιαστεί να απαντήσει, επικαλούμενος κώλυμα.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επικαλείται κώλυμα, αρνούμενη επί της ουσίας να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στις 17/12/2015 ο Υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με «τις ελλείψεις φαρμάκων σε συγκεκριμένα νοσοκομεία», ενώ δύο φορές (23/11/2015, 07/12/2015) δήλωσε κώλυμα και δεν συζητήθηκε ερώτηση σχετικά με «τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, του μεταμοσχευτικού προγράμματος της Χώρας κα την αύξηση της δωρεάς οργάνων».

Το ίδιο Υπουργείο αρνείται συστηματικά να απαντήσει και στις ερωτήσεις. Συγκεκριμένα, κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο έχω καταθέσει 12 ερωτήσεις και έχουν απαντηθεί μόνο σε 6, ενώ από τις 3 ερωτήσεις & ΑΚΕ που κατατέθηκαν το ίδιο διάστημα, δεν έχει απαντηθεί καμία.

Δεδομένου ότι η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου ανήκει στις μείζονες αρμοδιότητες της Βουλής των Ελλήνων, ως ύψιστη έκφραση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατικής λογοδοσίας, είμαι βέβαιος πως θα προβείτε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, για να διασφαλίσετε την τήρηση του Κανονισμού της Βουλής από τα μέλη της Κυβέρνησης και την περιφρούρηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της έναντι της εκτελεστικής εξουσίας».

Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας
Βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι