10 Ιανουαρίου, 2018

Είμαστε ακόμη ένα δείγμα θεοκρατικού καθεστώτος μέσα στην Ευρώπη

Ως ένα μικρό βηματάκι εκσυγχρονισμού χαρακτήρισε ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι, βουλευτής Β΄ Αθηνών Γρηγόρης Ψαριανός, την ψήφιση της μερικής κατάργησης της σαρίας που προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν.1920/1991 (Α΄11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών" που σήμερα συζητήθηκε και ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

«Τώρα αυτό γίνεται προαιρετικό και προτάσσεται ο αστικός νόμος. Είναι ένα μικρό βήμα. Όμως θα έπρεπε θαρραλέα να απαντήσουμε στα διάφορα αντεπιχειρήματα και να προχωρήσουμε στην κατάργηση ενός τέτοιου ακραίου, θεοκρατικού, φρικιαστικού νομοθετικού πλαισίου που τσαλαπατάει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και εάν θέλουμε να μιλάμε για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέναντι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και στον πολιτισμένο κόσμο, θα έπρεπε ακριβώς να προχωρήσουμε στην πλήρη κατάργηση», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Ποταμιού, τονίζοντας πως «οι νόμοι της σαρίας που αποτελούν ένα θεσμικό πλαίσιο θεοκρατικού τύπου, εφαρμόζονται μόνο στην Υεμένη, σε ένα μικρό νησί της Ινδονησίας και σε κάποιες άλλες πολύ μικρές περιοχές του μουσουλμανικού κόσμου. Και -παραδόξως πως- εδώ και δεκαετίες είναι ένα υποχρεωτικό θεσμικό πλαίσιο για τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης!».

Ο Γρηγόρης Ψαριανός τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στη διευθέτηση και στην κατάργηση τέτοιων θεοκρατικού τύπου νομοθετικών πλαισίων, τα οποία είναι έξω από το Σύνταγμα και τους νόμους μίας πολιτισμένης χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι υπάρχουν ζητήματα που απασχολούν την ορθόδοξη πίστη μας και την ελληνοορθοδοξία σχετικά με τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας. «Είναι απολύτως αναγκαίο να δούμε τον διαχωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία, πράγμα που σε ισλαμικές, μουσουλμανικές χώρες, που τις θεωρούμε απολύτως θεοκρατικές, έχει λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όπως στην Τουρκία, για παράδειγμα, που έχει λυθεί από τον Μεσοπόλεμο. Eμείς είμαστε ακόμα ένα δείγμα θεοκρατικού καθεστώτος μέσα στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις λαθεμένες πολιτικές των κατά καιρούς ελληνικών κυβερνήσεων στα ζητήματα της Θράκης: «Αρνούμενοι την ύπαρξη των -λίγων τότε- τουρκογενών της Θράκης και λέγοντας ότι δεν υπάρχει μειονότητα τουρκογενών αλλά μόνον μουσουλμάνοι, χαρίσαμε στην τουρκική προπαγάνδα τους Τσιγγάνους, τους Πομάκους, αλλά και άλλους πληθυσμούς που δεν είναι τουρκογενείς. Διατηρούμε ακόμα την εφαρμογή ενός αναχρονιστικού και απάνθρωπου νομικού θεοκρατικού συστήματος και πλαισίου, το οποίο διστάζουμε να καταργήσουμε» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως το Ποτάμι θα ψηφίσει επί της αρχής αυτό το μικρό βηματάκι, θεωρώντας το στους στόχους ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, καθώς μόνον η Ευρώπη μπορεί να θεωρηθεί μια συμπαγής, πολιτισμένη κοινωνία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: