14 Μαΐου, 2019

Όχι σε ημίμετρα της κάλπης - Όχι σε «κάλπικα» μέτρα

Ομιλία Νίκου Νυφούδη στην Ολομέλεια για τις 120 δόσεις

«Δεν μπορεί η χώρα να βιώνει μία πρωτόγνωρη κρίση και να επιβαρύνονται με ΦΠΑ τα είδη πρώτης ανάγκης. Χρειάζονται μέτρα αναπτυξιακής προοπτικής και όχι ημίμετρα της κάλπης ή αλλιώς “κάλπικα” μέτρα», τόνισε από το βήμα της Βουλής στην συζήτηση για τις 120 δόσεις ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Νίκος Νυφούδης.

Αρχικά ο βουλευτής σχολίασε πως τελικά οι 120 δόσεις «μας βγήκαν κάπως λιγότερες! Γιατί δεν θα είναι 120, αλλά ΜΕΧΡΙ 120». «Στην πραγματικότητα όμως, η πλειονότητα των οφειλετών θα έχουν στη διάθεσή του μέχρι 50 μήνες, καθώς η ελάχιστη μηνιαία δόση των 30 ευρώ που ορίστηκε θα λειτουργεί ως ‘’κόφτης”. Κάτι που σημαίνει ότι οι μικροοφειλέτες που αριθμούν περί τα 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους δεν θα δουν ποτέ τις 120 δόσεις! Και αυτά ισχύουν μόνο για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς για τις επιχειρήσεις ο μέγιστος αριθμός των δόσεων είναι μόλις 18 και κατ' εξαίρεση θα μπορεί να φτάνει τις 30, εφόσον όμως πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από έκτακτη αιτία» σημείωσε χαρακτηριστικά για τις οφειλές στην εφορία, ενώ για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού επισήμανε πως «για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργοδότες η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 50 ευρώ (30 ευρώ για τους αγρότες) με ανώτερο αριθμό δόσεων τις 120. Ενώ για τις οφειλές προς τους δήμους προβλέπεται μέγιστος αριθμός 100 δόσεων».

Ο Ν. Νυφούδης μιλώντας για τις συντάξεις χηρείας και τις αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου αναρωτήθηκε «αν υπάρχει σχετική μελέτη ή δεν έγινε μελέτη ΟΥΤΕ τότε που κόπηκαν ΟΥΤΕ τώρα που επανέρχονται, και η μόνη διαφορά του τότε και του τώρα είναι ότι τώρα είμαστε σε προεκλογική περίοδο».

Τέλος, όσον αφορά για το μέρος του πακέτου των προεκλογικών παροχών που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή μέσω τροπολογιών που κατατέθηκαν στα πλαίσια του νομοσχεδίου των 120 δόσεων, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της. «Νομοθετείτε την επαναφορά της 13ης σύνταξης, η οποία δεν θα καταβάλλεται όπως συνηθίζονταν τα Χριστούγεννα, αλλά το Μάιο μήνα! Και όλως τυχαίως θα καταβληθεί στους δικαιούχους 6 μέρες πριν από τις προσεχείς Ευρωεκλογές! Νομοθετείτε τη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% για διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, όπως για είδη ζυμαρικών, ψαριών, για το αλάτι, το ξύδι, τα παρασκευάσματα από τα δημητριακά και άλλα, και επαναφέρετε το μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση. Εσείς τον αυξήσατε στην αρχή της διακυβέρνησής σας…. ΤΩΡΑ καταλάβατε ότι πρέπει να τον μειώσετε! Και εφόσον τον μειώνετε, γιατί δεν τολμάτε να κάνετε αυτό που έχουν τολμήσει χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία που αν και θεωρούνται άκρως φιλελεύθερες, έχουν κατανοήσει ότι τα βασικά προϊόντα του νοικοκυριού δεν μπορεί να επιβαρύνονται με ΦΠΑ» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Νυφούδης.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: