7 Απριλίου, 2015

Το Ποτάμι ζητά την αλήθεια για το κόστος των συμμετεχόντων στην επιτροπή για το Δημόσιο Χρέος

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσε η βουλευτής του «Ποταμιού» Χριστίνα Ταχιάου, με την οποία ζητά να μάθει τον ακριβή αριθμό των προσκεκλημένων συμμετεχόντων στην επιτροπή «Αλήθειας και Δημοσίου Χρέους» και το κόστος για την μετάβασή τους στην Ελλάδα από χώρες ιδιαιτέρως μακρινές, Π.Χ. Ουρουγουάη, Βραζιλία, κλπ.

Η βουλευτής του «Ποταμιού» επισημαίνει ότι δεν έχει ανακοινωθεί το κόστος των συνεδριάσεων, όπως επίσης και το κόστος του διαφημιστικού σποτ για την προβολή του γεγονότος. Η κα. Ταχιάου μάλιστα, όσον αφορά στο συγκεκριμένο σποτ, υπογραμμίζει ότι η ομοιότητά του με τα προεκλογικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ολοφάνερη.

Η βουλευτής του Ποταμιού ερωτά τον αρμόδιο υπουργό, πόσο κόστισε η επιτροπή και πόσο προϋπολογίζεται ότι θα κοστίσει; Καθώς επίσης, ποιος ενέκρινε και πλήρωσε την παραγωγή του διαφημιστικού σπoτ και ποια εταιρία το πραγματοποίησε και πότε;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: 1) Τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
2) Τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Κόστος για την επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους

Με πράξη της Προέδρου της Βουλής συστήθηκε η Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τη διερεύνηση της αλήθειας σχετικά με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημοσίου χρέους, το Λογιστικό Έλεγχο του χρέους και την προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας της Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα Κοινοβούλια άλλων χωρών και Διεθνείς Οργανισμούς σε θέματα χρέους, προς το σκοπό της ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης της κοινωνίας, της διεθνούς κοινότητας και της διεθνούς κοινής γνώμης (Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους).

Στην συνέντευξη τύπου της Προέδρου της Βουλής μάθαμε για πρώτη φορά τον αριθμό και τα ονόματα των επιστημόνων και επαγγελματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό η οποία ανταποκρίθηκαν στο προσωπικό κάλεσμά της. Δυο μέρες πριν λάβαμε γνώση από την ανάρτηση στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια τα κόστη των 9.000 ευρώ και 6.750 ευρώ για έξοδα για την εστίαση των συμμετεχόντων και για τη διαμονή της ομάδας εργασίας ξένων επιστημόνων αντίστοιχα που θα συμμετέχουν στην επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους, που θα διεξαχθεί στη Βουλή των Ελλήνων, Αίθουσα Γερουσίας, από τις 3 έως και τις 8 Απριλίου 2015.

Ωστόσο δεν βρήκαμε πουθενά τα κόστη των οδοιπορικών εξόδων των ελλήνων και ξένων συμμετεχόντων που θα συμμετέχουν αφιλοκερδώς με δεδομένο το μεγάλο αριθμό των προσώπων αυτών και τις μακρινές χώρες προέλευσης τους, όπως πχ Ουρουγουάη, Βραζιλία κτλ. και ποιος πλήρωσε για αυτά.
Τους δεν έχει γίνει γνωστό το πώς θα συνεδριάζει η επιτροπή αυτή με ποιες διαδικασίες και ποιο θα είναι το κόστος τους.

Τέλος παρακολουθήσαμε ως θεατές, χωρίς να έχει προηγηθεί ελάχιστη κοινοβουλευτική διαβούλευση ή να έχει δοθεί έστω συγκατάθεση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, την διαφήμιση για την επιτροπή χωρίς να μπορούμε να παραβλέψουμε την ομοιότητα με τα κομματικά προεκλογικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, προσβάλλοντας την όποια διακομματικότητα και εθνική ενότητα θα ήταν συνετό να έχει αυτή η επιτροπή.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Προτίθενται στα πλαίσια αποκάλυψης της αλήθειας να δημοσιεύσουν την ακριβή κατάσταση με τον αριθμό και τα πρόσωπα των συμμετεχόντων στην ως άνω επιτροπή και το κόστος που επισύρει η αφιλοκερδής συμμετοχή του καθενός καθώς και τα κόστη των οδοιπορικών εξόδων σε κάθε συνεδρίαση της επιτροπής αλλά και ποιος πλήρωσε και θα πληρώνει αυτά τα οδοιπορικά; Συνολικά δηλαδή πόσο κόστισε η επιτροπή και πόσο προϋπολογίζεται ότι θα κοστίσει;

2) Ποιος ενέκρινε και πλήρωσε την παραγωγή του παραπάνω διαφημιστικού σπoτ και ποια εταιρία το πραγματοποίησε και πότε;

H ερωτώσα Βουλευτής
Χριστίνα Ταχιάου - Α' Θεσσαλονίκης