23 Ιουνίου, 2015

Απάντηση Χ. Σπίρτζη για τα προβλήματα στα περιφερειακά αεροδρόμια

Με τη λογική του γνωστού επιχειρήματος «εμείς παραλάβαμε καμένη γη», προσπάθησε να απαντήσει για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, στην συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτή του Ποταμιού Χριστίνας Ταχιάου.

Με τη λογική του γνωστού επιχειρήματος «εμείς παραλάβαμε καμένη γη», προσπάθησε να απαντήσει για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, στην συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτή του Ποταμιού Χριστίνας Ταχιάου.

Η βουλευτής του Ποταμιού αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε ελέγχους και πιστοποιήσεις σε εξοπλισμό ραδιοβοηθημάτων που έχουν ως αποτέλεσμα να κλείνουν τα αεροδρόμια με τη δύση του ηλίου, αλλά και στο πρόσφατο επεισόδιο στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, όπου ακυρώθηκαν πτήσεις γιατί «έφυγε ένα κομμάτι από τον διάδρομο» και αναρωτήθηκε αν υπάρχει στην Ευρώπη άλλη χώρα όπου μπορούν να συμβαίνουν αυτά. «Ποια χώρα, που διψά για τουρισμό, που περιμένει πώς και πώς το καλοκαίρι για να ανέβουν οι εισπράξεις της και να απασχοληθούν χιλιάδες ανθρώπων, αδιαφορεί για βασικές δομές της; Πώς θα έρθουν οι τουρίστες; Με βάρκες;» είπε χαρακτηριστικά η Χριστίνα Ταχιάου.

Ο κ. Σπίρτζης, αφού παραδέχθηκε ότι η κατάσταση των περιφερειακών αεροδρομίων είναι όντως τραγική, τόνισε πως αυτή είναι συνέπεια μιας πολιτικής εγκατάλειψης των αεροδρομίων και στην ουσία αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης. Μάλιστα, οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο αναπληρωτής υπουργός άφησε αιχμές εναντίον της Χριστίνας Ταχιάου και του Ποταμιού, κάνοντας λόγο για «συγκάλυψη» των πολιτικών αυτών και προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στην σημερινή κυβέρνηση.

Η κα Ταχιάου του υπενθύμισε ότι τόσο η ίδια όσο και το Ποτάμι βρέθηκαν πριν από λίγους μήνες στα κοινοβουλευτικά έδρανα και σαφώς δεν θα μπορούσαν να κάνουν ούτε ερωτήσεις, ούτε «συνεννοήσεις» με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Λυπάμαι πολύ που καμία ουσιαστική απάντηση δεν πήρα από εσάς, παρά μόνο μομφές, καρφιά και υπονοούμενα τα οποία δεν μου αξίζουν και ζητώ ν’ ανακαλέσετε. Έρχεστε και μου λέτε ότι υπερασπίζομαι μνημονιακές πολιτικές, είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Σε προηγούμενες ανάλογες ερωτήσεις μας είχατε πει ότι για όλα φταίει η προηγούμενη διοίκηση της ΥΠΑ και για λόγους που ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω δεν θέλατε να διορίσετε νέα διοίκηση. Μαθαίνω ότι πριν από λίγες ώρες το κάνατε και χαίρομαι γιατί ελπίζω ότι θα λυθούν προβλήματα. Επίσης να δεχθώ όσα μας είπατε για τις προηγούμενες μνημονιακές πολιτικές, αλλά και εσείς δεν μας είπατε αν έχετε κάποια μακροπρόθεσμη στρατηγική. Έχετε εναλλακτικό σχέδιο; Να σας θυμίσω μια ερώτηση για τα υδατοδρόμια που κατέθεσα πριν από δύο μήνες και δεν απαντήθηκε ποτέ» είπε στην δευτερολογία της, η βουλευτής του Ποταμιού.

Τελικά ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν έχει τίποτα προσωπικό με την Χριστίνα Ταχιάου και αναφέρθηκε στα δύο αεροσκάφη που πραγματοποιούν τις πιστοποιήσεις των ραδιοβοηθημάτων των αεροδρομίων, λέγοντας ότι το ένα ήδη επισκευάστηκε, ενώ στο δεύτερο είχε χαλάσει ένας υπολογιστής, το κόστος του οποίου είναι 40.000 ευρώ. Επίσης ο κ. Σπίρτζης είπε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης περιλαμβάνουν την πρόσληψη 32 νέων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, την επαναπρόσληψη των απολυμένων και την αξιοποίησή τους όπου υπάρχουν κενά, την έκτακτη επιχορήγηση της ΥΠΑ για την ανάταξη των διαλυμένων αεροδρομίων και τον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της ΥΠΑ.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

[youtube id="avKQW5yYqgk"]

*Η Χριστίνα Ταχιάου είναι βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης

23 Ιουνίου 2015