12 Δεκεμβρίου, 2017

Υπολειτουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών για την κατάσταση που επικρατεί στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», μετά την έναρξη εργασιών συντήρησης του κύριου διαδρόμου, και της χρησιμοποίησης εφεδρικού τροχοδρόμου, που δεν πληροί ωστόσο τις προϋποθέσεις ασφάλειας πολλών αεροπορικών εταιριών, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

Θέμα: Υπολειτουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην εξυπηρέτηση των επιβατών από και προς το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», μετά την απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου, να κλείσει προσωρινά λόγω εργασιών συντήρησης τον κύριο διάδρομο (προσαπογειώσεων), και αντί αυτού να χρησιμοποιείται ένας προσωρινός διάδρομος.

Συγκεκριμένα, ο διάδρομος προσαπογειώσεων (16/34) του αεροδρομίου, βρίσκεται εκτός λειτουργίας από 26/11/2017 λόγω έργων, και ως διάδρομος προσαπογείωσης χρησιμοποιείται ο τροχόδρομος 10/28.

Ο βοηθητικός αυτός διάδρομος στερείται βασικών υποδομών, αφού δεν διαθέτει σύστημα υποβοήθησης ILS (Instrumental Landing System), ούτε μπορεί να χρησιμοποιήσει σύστημα ραδιοβοηθημάτων, για την καθοδήγηση των πιλότων, όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, όπως ομίχλη ή δυνατοί βόρειοι άνεμοι (σύνηθες φαινόμενο), με αποτέλεσμα οι προσγειώσεις και απογειώσεις να πραγματοποιούνται χειροκίνητα και οπτικά.

Οι αεροπορικές εταιρείες από την πλευρά τους, εκτιμώντας τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τις ελλείψεις που παρουσιάζει ο εν λόγω τροχόδρομος, προέβησαν σε αναγγελίες αλλαγής των αεροδρομίων προσέγγισης προς Αθήνα και Καβάλα, μέχρι αποπεράτωσης των εργασιών.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η πολύωρη ταλαιπωρία των Ελλήνων και ξένων επιβατών, που εκφράζουν συνεχή παράπονα ή αποστέλλουν έγγραφες αναφορές που δυσφημούν την χώρα μας διεθνώς, ενώ παράλληλα απαιτούν και μεγάλες χρηματικές αποζημιώσεις.

Δεδομένου ότι το αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» διαθέτει σύστημα ILS II στους κανονικούς διαδρόμους προσαπογείωσης, σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας.

Δεδομένου ότι εγκυμονεί μεγάλος κίνδυνος η χώρα μας να κληθεί να καταβάλει μεγάλα χρηματικά ποσά αποζημιώσεων.

Δεδομένου ότι στην τοπική κοινωνία του Νομού Θεσσαλονίκης αλλά και στις επιχειρήσεις συνολικά της Βορείου Ελλάδας δημιουργείται άμεσο οικονομικό πρόβλημα, λόγω και της επικείμενης περιόδου των εορτών των Χριστουγέννων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των τεχνικών και λειτουργικών εργασιών του αεροδρομίου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», ώστε να καταστεί αυτό και πάλι ασφαλές;

2. Γιατί στον τροχόδρομο 10/28 δεν λειτουργεί το ασφαλές σύστημα ILS II, δεδομένου ότι αυτό διατίθεται στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

Σχετικά