31 Οκτωβρίου, 2016

Συρρικνώνονται οι πτήσεις για τα ακριτικά νησιά

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων και Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τη συρρίκνωση των πτήσεων στα ακριτικά νησιά.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις άγονες αεροπορικές γραμμές, ολόκληρες περιοχές της νησιωτικής χώρας απειλούνται με αποκλεισμό κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς τα δρομολόγια σε πολλά νησιά περιορίζονται ή πραγματοποιούνται σε ακατάλληλες ώρες και μέρες, ενώ επιπλέον οι τιμές των εισιτηρίων αυξάνονται, καθιστώντας το ταξίδι απαγορευτικό για μεγάλη μερίδα των κατοίκων.

Για τις άγονες αεροπορικές γραμμές απαιτείται εθνικός σχεδιασμός, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η διασύνδεση των ακριτικών νησιών με την ηπειρωτική χώρα, όσο και η τουριστική και οικονομική τους ανάπτυξη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς: 1. Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων και 2. Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού

Θέμα: «Συρρικνώνονται οι πτήσεις για τα ακριτικά νησιά»

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις άγονες αεροπορικές γραμμές αν και εξασφάλισε μια δραστική περικοπή των επιδοτήσεων, εξοικονομώντας για το δημόσιο γύρω στα 36 εκατ. ευρώ ετησίως, απειλεί με αποκλεισμό ολόκληρες περιοχές της νησιωτικής χώρας κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ο ανασχεδιασμός του πτητικού χάρτη των άγονων γραμμών φαίνεται πως προκαλεί αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες, καθώς τα δρομολόγια σε πολλά νησιά περιορίζονται ή πραγματοποιούνται σε ακατάλληλες ώρες και μέρες, ενώ επιπλέον οι τιμές των εισιτηρίων αυξάνονται καθιστώντας το ταξίδι απαγορευτικό για μεγάλη μερίδα κατοίκων των νησιών.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις των παραπάνω, αποτελούν η γραμμή Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Σάμος – Ρόδος, στην οποία θα εκτελούνται από την Olympic Air μόλις δύο δρομολόγια την εβδομάδα αντί για πέντε που εκτελούνταν μέχρι πρότινος, καθώς και τα εισιτήρια για το δρομολόγιο Σητεία – Αθήνα που εκτοξεύτηκε από την Sky Express στα 200ευρώ και μειώθηκε στα 160 μετά από πληθώρα διαμαρτυριών.

Δεδομένου ότι, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (Ε.Κ) 1008/2008 προβλέπει την εφαρμογή προγραμμάτων παροχής δημόσιας υπηρεσίας σε τακτικές αεροπορικές γραμμές, που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση των απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών, οι οποίες πριν την εφαρμογή του πιο πάνω κανονισμού ήταν περιθωριοποιημένες, απομονωμένες και δίχως ανάπτυξη.

Δεδομένου ότι, από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού προκύπτει πως πολλές ακριτικές νησιωτικές περιοχές θα έχουν όχι μόνο περιορισμένα, αλλά και ακριβά αεροπορικά δρομολόγια.

Δεδομένου ότι, απαιτείται εθνικός σχεδιασμός για τα αεροπορικά δρομολόγια των άγονων γραμμών, όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, αλλά και για την τουριστική τους ανάπτυξη.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να εξασφαλιστεί η ζωτικής σημασίας αεροπορική διασύνδεση των άγονων νησιωτικών περιοχών με την ηπειρωτική χώρα;

2. Υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη των άγονων νησιωτικών περιοχών και αν ναι πως εξυπηρετείται από τον ανασχεδιασμό του πτητικού χάρτη των άγονων περιοχών;

Ο ερωτών Βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου