26 Οκτωβρίου, 2016

«Η προσφυγική κρίση είναι εθνικό θέμα και πρέπει πραγματικά όλοι μαζί να κάνουμε κάτι»

«Όταν εμείς, στην αρχή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΞΕΛ, της πρώτης φοράς αριστεροδεξιάς Κυβέρνησης αυτής, λέγαμε ότι είναι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και όχι οι λαθρομετανάστες αλλά οι παρανόμως διακινούμενοι μετανάστες, υπήρχαν πολλοί συριζαίοι που έλεγαν ότι “δεν υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες, όλοι άνθρωποι είναι”, κάτι τέτοιες εξυπνάδες, κάτι τέτοιες ιδεοληψίες. Όταν ανοίξαμε, λοιπόν, τα σύνορα και υποδεχθήκαμε με αγάπη όχι τους Σύρους πρόσφυγες, αλλά ανθρώπους από τη Μαγκρέμπ, από το Αλγέρι, από το Μαρόκο, από τη Μαυριτανία, από τη Νιγηρία, από τη Ζιμπάμπουε, από το Αφγανιστάν, από το Πακιστάν, οι οποίοι δεν ήταν πρόσφυγες της κρίσης της Συρίας, δώσαμε το σύνθημα ότι “Είμαστε μια ανοιχτή χώρα, ελάτε!”

Και υπήρχε η κυρία Τασία, η κυρία Υπουργός, που είχε ανοίξει τις αγκάλες της χώρας και έλεγε ότι έχουμε μια μεγάλη καρδιά και μια ανοιχτή αγκαλιά γι’ αυτούς τους μεταναστο-προσφυγο-ανθρώπους που λιάζονταν στις πλατείες και μετά εξαφανιζόντουσαν για την Ευρώπη!
Και από δίπλα ο κος Πάνος ο οποίος απειλούσε την Ευρώπη ότι θα πλημμυρίσουμε τα Βερολίνα και τις Βυξέλλες με τζιχαντιστές!

Αυτά θύμισε ο Γρηγόρης Ψαριανός, βουλευτής Β’ Αθηνών με το Ποτάμι, στην συνεδρίαση της Βουλής, όπου συζητήθηκε επίκαιρη επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με καταγγελίες και «σκιές» στη διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το Ποτάμι, κ. Ψαριανός, αφού θύμισε τις απαξιωτικές εκφράσεις περί «δωσίλογων» και «Κουίσλινγκ», που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν στην καθημερινή φρασεολογία της η σημερινή κυβέρνηση, όταν αναφερόταν στους πολιτικούς της αντιπάλους, εγκαθιστώντας ρητορικές μίσους με συνθήματα τύπου «ή εμείς ή αυτοί», αναφέρθηκε στον σκιαιώδη τρόπο, με τον οποίο σήμερα εμφανίζεται να διαχειρίζεται η κυβέρνηση το προσφυγικό ζήτημα, τόσο ως προς τη διάθεση των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων όσο και ως προς τις αναθέσεις έργου σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της επιλογής και της εύνοιάς της. Είπε δε, χαρακτηριστικά:

«Εγώ θέλω να επαναφέρω το ερώτημα: Με το κόστος ζωής στη Νορβηγία και με το κόστος ζωής στην Ελλάδα, η διαφορά από 12 χιλιάδες εκεί, με 15,5 έως 18 χιλιάδες εδώ, όπως είπε ο κ. Βουδούρης στο ραδιόφωνο, ποια είναι; Ποιο είναι το κόστος κατά άτομο εδώ; Πρέπει ο Υπουργός να απαντήσει. Πόσο στοιχίζει κατά άτομο στην Ελλάδα ένας πρόσφυγας ή ένας μετανάστης, σε σχέση με τις 12 χιλιάδες της Νορβηγίας; Η Νορβηγία, νομίζω, ότι δεν παίρνει και πολλά λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διευθετήσει τέτοια ζητήματα. Εμείς παίρνουμε πολλά λεφτά, τα οποία τα διαχειρίζονται κάποιες ΜΚΟ και κάποιοι ημέτεροι. Νομίζω ότι κάνουν μεγάλο αλισβερίσι και γίνεται μεγάλο νταλαβέρι με το προσφυγικό, το οποίο η Κυβέρνηση το χρησιμοποιεί και ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη και ως σύστημα “να τακτοποιήσουμε διάφορα πελατάκια”. Δεν θέλω να πω τώρα ονόματα και διευθύνσεις, τι γίνεται στα νησιά, τι γινόταν στην Ειδομένη, τι γινόταν στην Ηγουμενίτσα, πόσοι δικηγόροι και ποιανού κόμματος μέλη ήταν αυτοί, οι οποίοι υπερασπίζονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων και έλεγαν για την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων κ.λπ.»

«Η κυβέρνηση αυτή, η αριστερή, η ΣΥΡΙΖΑΝΕΞΕΛ, και την πρώτη και την δεύτερη φορά έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση αυτής της κρίσης την οποία σε μεγάλο βαθμό προκάλεσε, την οποία σε μεγάλο βαθμό αρνήθηκε από την αρχή να αντιμετωπίσει. Έκλεισε την Αμυγδαλέζα ως σύγχρονο Νταχάου, γιατί ήταν πολύ απάνθρωπες οι συνθήκες. Τώρα, ανοίξαμε ξανά την Αμυγδαλέζα. Ως τι; Είναι “Μουζάλας Resort” ή “ΣΥΡΙΖΑΝΕΞΕΛ Resort”;

Νομίζω ότι πραγματικά είναι εθνικό θέμα και πρέπει πραγματικά όλοι μαζί να το αντιμετωπίσουμε. Αλλά όλοι μαζί!»

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: