26 Οκτωβρίου, 2016

Τσουνάμι αχυρανθρώπων σε εταιρίες με σκοπό την εισφοροδιαφυγή επιβεβαιώνει το Υπ. Εργασίας

Ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, εταιρίες security και καθαρισμού αναδεικνύονται πρωταθλητές στην απάτη τοποθέτησης «αχυρανθρώπων» σε θέσεις ευθύνης και διοίκησης, με στόχο την οργανωμένη εισφοροδιαφυγή και τη δημιουργία μεγάλων οφειλών. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού Εργασίας, κ. Πετρόπουλου, σε Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά.

Με άλλα λόγια, το ανεξέλεγκτο «πάρτι» με την αποφυγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών συνεχίζεται, με το υπουργείο Εργασίας, προ το παρόν, απλώς να παρακολουθεί και να καταγράφει το φαινόμενο.

Πέραν των περιπτώσεων «αχυρανθρώπων», που είχε αναφέρει ο κ. Αμυράς στην Ερώτησή του, ο υφυπουργός Εργασίας παραθέτει και άλλες ευφάνταστες πρακτικές εισφοροδιαφυγής από κεφαλαιουχικές και προσωπικές εταιρίες, με την ανάληψη θέσεων ευθύνης από:

  • Υπερήλικα άτομα χωρίς οικονομική επιφάνεια
  • Οικονομικούς μετανάστες/αλλοδαπούς επίσης χωρίς οικονομική επιφάνεια
  • Κατοίκους εξωτερικού χωρίς περιουσία και υποχρέωση φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα
  • Υπαλλήλους της εταιρίας χωρίς εμπειρία και
  • Νεαρά άτομα επίσης χωρίς εμπειρία

 

Ο κ. Αμυράς καλεί την κυβέρνηση να αφυπνιστεί και να αναπτύξει μηχανισμό σύλληψης της εισφοροδιαφυγής, αναθεωρώντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αποδεικνύεται αναποτελεσματικό να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε την απάντηση του Υπουργείου εδώ:

Απάντηση Υπ. Εργασίας