29 Ιουλίου, 2015

«Σπουδή» της κυβέρνησης για μεταθέσεις σε Γραφεία Τύπου εξωτερικού

Επίκαιρη ερώτηση για την «σπουδή» της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εσπευσμένη πρόσκληση που αφορά τις μετακινήσεις τριάντα πέντε υπάλληλων στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στις χώρες του εξωτερικού και μάλιστα σε μια περίοδο «ένδειας» των κρατικών αποθεμάτων, κατέθεσε η βουλευτής του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου, προς τον υπουργό Επικρατείας.

Επίκαιρη ερώτηση για την «σπουδή» της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εσπευσμένη πρόσκληση που αφορά τις μετακινήσεις τριάντα πέντε υπάλληλων στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στις χώρες του εξωτερικού και μάλιστα σε μια περίοδο «ένδειας» των κρατικών αποθεμάτων, κατέθεσε η βουλευτής του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου, προς τον υπουργό Επικρατείας.

Η Χριστίνα Ταχιάου επισημαίνει πως με βάση το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση, η κυβέρνηση, καταργεί τον νόμο 3166/2003, ο οποίος προβλέπει τον ετήσιο έγκαιρο προγραμματισμό των μεταθέσεων από και προς το εξωτερικό κατά την χρονική περίοδο 15 Νοεμβρίου – 15 Ιανουαρίου.

Η βουλευτής του Ποταμιού ερωτά τον λόγο για τον οποίο ο υπουργός Επικρατείας, προχωρά σ’ αυτήν την επισπευσμένη πρόσκληση υπαλλήλων την στιγμή μάλιστα που είναι δεδομένη η «απουσία» οικονομικών αποθεμάτων στα κρατικά ταμεία. Η Χριστίνα Ταχιάου ερωτά επίσης το ποσό που θα κοστίσουν αυτές οι μετακινήσεις και από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Με δεδομένη την ένδεια στην οποία περιήλθαν τα οικονομικά αποθέματα του ελληνικού κράτους έχει υπολογιστεί πόσο θα κοστίσουν στον κρατικό προϋπολογισμό οι συνολικές δαπάνες των μετακινήσεων αυτών για την κάλυψη των 35 θέσεων και από που θα εκταμιευθούν τα σχετικά ποσά;»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Όνομα – Επώνυμο Βουλευτή: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΑΧΙΑΟΥ
Κοινοβουλευτική Ομάδα:  ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς Υπουργό Επικρατείας

Θέμα: Προγραμματισμός των μετακινήσεων στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο Εξωτερικό.

Ανάπτυξη κειμένου της ερώτησης:

Από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, την διεύθυνση της Επικοινωνίας και Προβολής, Τμήμα γραφείων τύπου του εξωτερικού, εστάλη την 15η και 16η Ιουλίου 2015 πρόσκληση προς τους υπαλλήλους του κλάδου Συμβούλων και Επικοινωνίας, τους δημοσιογράφους αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους της ως άνω Γ.Γ. για τις μετακινήσεις στα Γραφεία Τύπου του εξωτερικού κατά την θερινή περίοδο του 2015. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στο με αριθμό 12003/16.7.2015 έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών με συνημμένα τα υπ'αρ. ΔΕΠ 609/15.7.2015 και ΔΕΠ/610/16.7.2015 έγγραφα της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και Προβολής με θέμα τον Προγραμματισμό των μετακινήσεων στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο Εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, έχει αναρτηθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας και Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, με βάση το οποίο καταργείται ο νόμος 3166/2003, τον οποίο μάλιστα επικαλούνται οι προσκλήσεις και το οποίο στο άρθρο 18 παράγραφος 8 προβλέπει τον ετήσιο έγκαιρο προγραμματισμό των μεταθέσεων από και προς το εξωτερικό κατά την χρονική περίοδο 15 Νοεμβρίου – 15 Ιανουαρίου.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1) Με δεδομένη την επικείμενη νομοθετική διαδικασία για ποιο λόγο έγινε τόσο εσπευσμένα η παρούσα πρόσκληση για μετακινήσεις υπαλλήλων στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας του εξωτερικού;

2) Με δεδομένη την ένδεια στην οποία περιήλθαν τα οικονομικά αποθέματα του ελληνικού κράτους έχει υπολογιστεί πόσο θα κοστίσουν στον κρατικό προϋπολογισμό οι συνολικές δαπάνες των μετακινήσεων αυτών για την κάλυψη των 35 θέσεων και από που θα εκταμιευθούν τα σχετικά ποσά;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Χριστίνα Ταχιάου, Α' Θεσσαλονίκης 

29 Ιουλίου 2015