12 Ιουνίου, 2015

Κίνδυνος και για τον τουρισμό η υπολειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων

Επίκαιρη ερώτηση για την «παρακμιακή» εικόνα που παρουσιάζουν πολλά περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, στα οποία για λόγους ασφαλείας δεν πραγματοποιούνται πτήσεις μετά την δύση του ηλίου, κατέθεσε η βουλευτής του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου, προς τον αρμόδιο υπουργό.

Επίκαιρη ερώτηση για την «παρακμιακή» εικόνα που παρουσιάζουν πολλά περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, στα οποία για λόγους ασφαλείας δεν πραγματοποιούνται πτήσεις μετά την δύση του ηλίου, κατέθεσε η βουλευτής του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου, προς τον αρμόδιο υπουργό.

Η βουλευτής του Ποταμιού, επισημαίνει ότι σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς όπως η Λέσβος, η Σκιάθος, η Σαντορίνη και η Μύκονος, στους οποίους συρρέουν τουρίστες από όλο τον κόσμο κατά εκατοντάδες χιλιάδες, ακόμη και με απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό, τα αεροδρόμια υπολειτουργούν επειδή δεν έχει πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος έλεγχος στα ραδιοβοηθήματα, ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, παρόλο που διαθέτει τα μέσα για να πραγματοποιήσει τους ελέγχους, αδυνατεί να τα χρησιμοποιήσει λόγω έλλειψης πόρων.

Η Χριστίνα Ταχιάου ερωτά τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού για το πώς θα αντιμετωπίσει άμεσα την προβληματική κατάσταση της λειτουργίας των αεροδρομίων και πότε θα πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι στα συστήματα ραδιοβοηθημάτων, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται.
 
Η βουλευτής του Ποταμιού τονίσει επίσης πως η υπολειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων είναι ένας επιπλέον κίνδυνος για τον τουρισμό της χώρας καθώς όπως υπογραμμίζει «η θερινή περίοδος έχει αρχίσει και η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τον τουρισμό και κάθε απαιτούμενη τουριστική στρατηγική στο έλεος του ελληνικού ήλιου, των γαλαζοπράσινων νερών και της ελληνικής φιλοξενίας».

Η Χριστίνα Ταχιάου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς με απειλές για απεργίες, με εξώσεις πελατών από πεντάστερα ξενοδοχεία που κατεβάζουν ρολά («Πεντελικόν»), με παράτυπους μετανάστες που τώρα πια «λιάζονται» και στην Κώ και πλέον με τα αεροδρόμια που αδυνατούν να λειτουργήσουν για λόγους ασφαλείας μετά τη δύση του ηλίου, δημιουργώντας προβλήματα στις προγραμματισμένες πτήσεις.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Όνομα – Επώνυμο Βουλευτή: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΑΧΙΑΟΥ
Κοινοβουλευτική Ομάδα:  ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: Επιπλέον κίνδυνος για τον τουρισμό η υπολειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων
  
Η κατάσταση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας και ειδικά σε νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς επιδεινώνεται με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να καταδεικνύουν τις ελλείψεις ελέγχων και πιστοποιήσεων σε εξοπλισμό ραδιοβοηθημάτων και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) να αδυνατεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης χρημάτων.

Περιφερειακά αεροδρόμια σε μεγάλα και πολυπληθή νησιά, όπως Λέσβου, Σκιάθου, Σαντορίνης και Μύκονου, έχουν διακόψει τις νυχτερινές πτήσεις για λόγους ασφάλειας. Ο λόγος είναι η μη διενέργεια του απαραίτητου ελέγχου στα συστήματα ραδιοβοηθημάτων, όπως απαιτείται με βάση τον σχετικό κανονισμό. Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου γίνονται πρόχειρες επισκευές στους αεροδιαδρόμους. Η ΥΠΑ, παρόλο που διαθέτει τα μέσα για να πραγματοποιήσει τους ελέγχους, αδυνατεί να τα χρησιμοποιήσει λόγω έλλειψης πόρων συντήρησής τους.

Η εικόνα σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, στους οποίους συρρέουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι τουρίστες από όλο τον κόσμο ακόμη και με απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό, είναι τραγική και παρακμιακή.

Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τον τουρισμό και κάθε απαιτούμενη τουριστική στρατηγική στο έλεος του ελληνικού ήλιου, των γαλαζοπράσινων νερών και της ελληνικής φιλοξενίας. Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς με απειλές για απεργίες, με εξώσεις πελατών από πεντάστερα ξενοδοχεία που κατεβάζουν ρολά («Πεντελικόν»), με παράτυπους μετανάστες που τώρα πια «λιάζονται» και στην Κώ και πλέον με τα αεροδρόμια που αδυνατούν να λειτουργήσουν για λόγους ασφαλείας μετά τη δύση του ηλίου, δημιουργώντας προβλήματα στις προγραμματισμένες πτήσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

1) Πώς θα αντιμετωπίσει άμεσα την προβληματική κατάσταση της λειτουργίας των αεροδρομίων;

2) Πότε θα πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι στα συστήματα ραδιοβοηθημάτων.
 
Η ερωτώσα βουλευτής
Χριστίνα Ταχιάου - Α' Θεσσαλονίκης

12 Ιουνίου 2015