29 Ιουλίου, 2015

Ακινητοποιημένη η κινητή μονάδα μαστογραφίας του Θεαγενείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Ερώτηση σχετικά με την Κινητή Μονάδα για τον προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη του Τομέα Πρόνοιας του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου.

Ερώτηση σχετικά με την Κινητή Μονάδα για τον προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η οποία παραμένει ακινητοποιημένη από τον Ιανουάριο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών επισκευής και συντήρησης κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη του Τομέα Πρόνοιας του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Ακινητοποιημένη η κινητή γυναικολογική μονάδα του Θεαγένειου Νοσοκομείου

Η οικονομική κρίση και η δραματική περικοπή των προϋπολογισμών των νοσοκομείων έχουν πλήξει και τη λειτουργία των κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίες εξυπηρετούσαν τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού στις ορεινές, αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, ιδίως για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πληθυσμού με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Η κινητή μονάδα για τον προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης έχει προσφέρει σημαντικά στον τομέα αυτό όχι μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης αλλά σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει επανειλημμένα σε ενέργειες και εκδηλώσεις, παρέχοντας δωρεάν εξετάσεις από τους εξειδικευμένους ιατρούς του Θεαγενείου, από έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό και με σύγχρονα μηχανήματα, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο στη βελτίωση της υγείας των γυναικών αλλά και στην ευαισθητοποίηση για την κρισιμότητα του προληπτικού ελέγχου στην προστασία απέναντι στον καρκίνο του μαστού.

Μέσα σε 6 χρόνια, η Μονάδα έχει εξετάσει πάνω από 15.000 γυναίκες, οργώνοντας ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ λαμβάνει διαρκώς αιτήματα για την πραγματοποίηση εξορμήσεων.

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μονάδα είναι περίπου 20ετίας και βρίσκεται ακινητοποιημένη από τον Ιανουάριο αφού δεν έχουν βρεθεί οι πόροι για την ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών επισκευής και συντήρησης, που υπολογίζονται στα 25.000 ευρώ.

Έτσι, όμως, στερούνται οι κάτοικοι των ορεινών και αγροτικών περιοχών του νομού Θεσσαλονίκης την πρόσβαση στις σημαντικές υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας υγείας που παρέχει η Μονάδα. Για παράδειγμα, οι γυναίκες του δήμου Χαλκηδόνας για να μπορέσουν να κάνουν την ετήσια μαστογραφία τους πρέπει είτε να μεταβούν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης (σε απόσταση 40 χλμ.) είτε στο Νοσοκομείο των Γιαννιτσών, δηλαδή σε άλλο νομό, αφού τα κέντρα υγείας της περιοχής δεν διαθέτουν μαστογράφους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να διασφαλίσετε την άμεση επισκευή και συντήρηση της Κινητής Μονάδας του Θεαγενείου Νοσοκομείου και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες, ώστε να συνεχίσει την πολύτιμη προσφορά της στις γυναίκες της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας;

Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

29 Ιουλίου 2015