28 Νοεμβρίου, 2018

Τα κονδύλια πάνε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, φτάνουν όμως στα hotspots των νησιών;

Τι προκύπτει από την απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε σχετική ερώτηση του Ποταμιού

Μετά το «φαγοπότι» στη σίτιση – που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Ποτάμι – φαίνεται πως πληθαίνουν τα «γκρίζα» σημεία στη διαχείριση των κονδυλίων στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, αυτή τη φορά στον τομέα της Υγείας.

Από την απάντηση του Υπουργείου Υγείας, που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά τη σχετική ερώτηση των βουλευτών του Ποταμιού, προκύπτει ότι τη διετία 2016 – 18 έχουν δοθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ πάνω από 40 εκατ. ευρώ (!), χωρίς να διευκρινίζεται για το πού ακριβώς αξιοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά, την ίδια στιγμή που οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στα hotspots των νησιών είναι απάνθρωπες. Άλλωστε, εικόνες ντροπής ακόμα και με μικρά παιδιά να ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες καταγράφονται καθημερινά από ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα ποσά από τα κονδύλια σε ποσοστό από 69% έως ακόμα και 92% ανάλογα με το πρόγραμμα, διατίθενται για δαπάνες προσωπικού.

Εδώ προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

  • Ποιος είναι ο αριθμός & οι κατηγορίες του προσωπικού;
  • Πρόκειται για υπάρχον προσωπικό ή νέες προσλήψεις;
  • Αν πρόκειται για νέες προσλήψεις, πόσες είναι αυτές και ποιες διαδικασίες έγιναν;

Και όλα αυτά, ενώ υπάρχουν δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες και πάρτι προσλήψεων στα hotspots μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.

Παράλληλα, έχουν διατεθεί ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 794 χιλιάδων ευρώ για νοσήλια και εξετάσεις προσφύγων σε νοσοκομεία των νησιών του Αν. Αιγαίου, χωρίς περαιτέρω στοιχεία για το πού και πώς αξιοποιήθηκαν αυτά.

Το Ποτάμι μαζί με το υπόλοιπο υλικό για τις συμβάσεις στις δομές και τη σίτιση, είχε ζητήσει την κατάθεση των συμβάσεων και ιατρικού σκοπού, αλλά οι μόνες συμβάσεις που επισυνάπτονται στη σχετική απάντηση αφορούν στην προμήθεια 5 φωτοτυπικών μηχανημάτων, 8 υπολογιστών, 8 οθονών, 12 laptop, 3 εκτυπωτών, 4 σκάνερ και η αμοιβή των ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης.

Για όλα τα παραπάνω, το Ποτάμι ζητάει συγκεκριμένες απαντήσεις με στοιχεία και όχι γενικόλογες περιγραφές και αποσπασματικά νούμερα.

Διαβάστε την επεξεργασία των στοιχείων (πίνακες) από την απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην ερώτηση του βουλευτών του Ποταμιού εδώ.

Διαβάστε την ερώτηση εδώ.