27 Ιουλίου, 2015

«Γερασμένα και χαλασμένα» πυροσβεστικά αεροσκάφη ενόψει Αυγούστου;

Επίκαιρη ερώτηση για τα «γερασμένα» εναέρια μέσα που χρησιμοποιούνται από την Πυροσβεστική, την Πολεμική αεροπορία και τους φορείς που εμπλέκονται στην αντιπυρική προστασία της χώρας, κατέθεσε η βουλευτής του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου προς τον αρμόδιο υπουργό.

Επίκαιρη ερώτηση για τα «γερασμένα» εναέρια μέσα που χρησιμοποιούνται από την Πυροσβεστική, την Πολεμική αεροπορία και τους φορείς που εμπλέκονται στην αντιπυρική προστασία της χώρας, κατέθεσε η βουλευτής του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου προς τον αρμόδιο υπουργό.

Η Χριστίνα Ταχιάου επεσήμανε πως η πτώση του Canadair CL215 την Παρασκευή 17 Ιουλίου κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Άγιο Νικόλαο της Λακωνίας φέρνει στο προσκήνιο το πρόβλημα που υπάρχει στην υποδομή του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η ταυτόχρονη εκδήλωση δασικών πυρκαγιών στον Υμηττό, την Μαλακάσα, την Λακωνία, την Κορινθία και την Σκύρο την περασμένη εβδομάδα ανέδειξε αυτήν την αδυναμία και επιπλέον έθεσε σε κίνδυνο την ζωή των πιλότων του Canadair που κατέπεσε. Αν δεν υπήρχε η αυταπάρνηση των πυροσβεστών οι οποίοι με ελάχιστα μέσα καταφέρνουν να σβήνουν τις πυρκαγιές, οι καταστροφές στην ελληνική επικράτεια θα ήταν πολύ μεγαλύτερες .»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Όνομα – Επώνυμο Βουλευτή: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΑΧΙΑΟΥ

Κοινοβουλευτική Ομάδα:  ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ

Ανάπτυξη κειμένου της ερώτησης:

Η πτώση του Canadair CL215 την Παρασκευή 17 Ιουλίου κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Άγιο Νικόλαο της Λακωνίας φέρνει στο προσκήνιο το πρόβλημα με τα γηρασμένα μέσα που χρησιμοποιούνται από την Πυροσβεστική, την Πολεμική αεροπορία και τους λοιπούς φορείς που εμπλέκονται στην αντιπυρική προστασία της χώρας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα («Οι φλόγες καίνε τον αντιπυρικό σχεδιασμό», Διονύσης Βυθούλκας, ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 19 Ιουλίου 2015), αλλά και σχόλια υπευθύνων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την εκδήλωση δύο ταυτόχρονα μεγάλων πυρκαγιών στην ελληνική επικράτεια. Τα μισά βρίσκονται είτε υπό επισκευή είτε χωρίς ανταλλακτικά. Το 1/3 των πυροσβεστικών οχημάτων είναι γερασμένα και θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί. Η πρόσφατη ταυτόχρονη εκδήλωση δασικών πυρκαγιών στον Υμηττό, την Μαλακάσα, την Λακωνία, την Κορινθία και την Σκύρο έδειξε αυτήν ακριβώς την αδυναμία και επιπλέον έθεσε σε κίνδυνο την ζωή των πιλότων του Canadair που κατέπεσε. Αν δεν υπήρχε η αυταπάρνηση των πυροσβεστών οι οποίοι με ελάχιστα μέσα καταφέρνουν να σβήνουν τις πυρκαγιές θα θρηνούσαμε χειρότερες καταστροφές στην ελληνική επικράτεια.

Δεδομένου ότι ο Αύγουστος είναι ο μήνας της μεγαλύτερης επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Πόσα ακριβώς αεροπορικά μέσα (κρατικά και επινοικιασμένα) βρίσκονται στην διάθεση του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΚΕΠΠ) για την κατάσβεση των πυρκαγιών, πόσα βρίσκονται παροπλισμένα και πόσα από αυτά προβλέπεται να επιδιορθωθούν έγκαιρα για να προστεθούν στο ενεργό δυναμικό;

Ποιο είναι το ακριβές ποσό που διατέθηκε φέτος για την αντιπυρική προστασία της χώρας και αν αυτό βρίσκεται διαθέσιμο ή έχει μεταφερθεί σε άλλους φορείς για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της χώρας;

Ποιες προληπτικές ενέργειες κατέβαλλε το υπουργείο σας για την ενημέρωση του κοινού για την τήρηση των σχετικών απαγορεύσεων κατά την αντιπυρική περίοδο και τον έγκαιρο συντονισμό όλων των φορέων και υπηρεσιών που εμπλέκονται στην αντιπυρική προστασία, όπως ο συντονισμός Πυροσβεστικού Σώματος με περιφέρειες και δήμους για σίτιση πυροσβεστών και εφοδιασμό πυροσβεστικών οχημάτων με νερό και καύσιμα κατά την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Η Βουλευτής  
Χριστίνα Ταχιάου

27 Ιουλίου 2015