19 Φεβρουαρίου, 2019

Κολυμβητήριο ΟΑΚΑ: Όταν η εγκατάλειψη γίνεται επικίνδυνη

Ερώτηση Γ. Μαυρωτά προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Με ερώτηση, που κατέθεσε ο βουλευτής Αττικής και Αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς, προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στο Κλειστό Κολυμβητήριο του Ο.Α.Κ.Α., αναδεικνύει την ανεπάρκεια συντήρησης των εγκαταστάσεων του μεγαλύτερου αθλητικού κέντρου της χώρας.

Διαδοχικές αστοχίες ηλεκτρολογικής φύσεως στις εγκαταστάσεις του Ο.Α.Κ.Α. εντός του 2019, έχουν προκαλέσει αναβολές προγραμματισμένων αγωνιστικών δραστηριοτήτων, ενώ η πρόσφατη πυρκαγιά καθιστά αβέβαιο το χρόνο επαναλειτουργίας του κολυμβητηρίου. Επιπροσθέτως, πέραν της ταλαιπωρίας των εμπλεκομένων, αθλητών, υποστηρικτικού προσωπικού, εργαζομένων και θεατών, προκαλούνται ανησυχίες για την ασφάλειά τους.

Η πυρκαγιά του Σαββάτου αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στην εγκατάλειψη των αθλητικών εγκαταστάσεων, ολυμπιακών και μη.Για αυτό το Ποτάμι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε πριν έχουμε δυσάρεστα περιστατικά οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προβούν στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Ανεπαρκής συντήρηση των εγκαταστάσεων του Ο.Α.Κ.Α.»

Το περασμένο Σάββατο, 16/02/2019, ξέσπασε πυρκαγιά μικρής, ευτυχώς, έκτασης στον περιβάλλοντα χώρο του Κλειστού Κολυμβητηρίου του Ο.Α.Κ.Α., με αποτέλεσμα την πρόκληση πανικού στα περίπου 1500 άτομα που βρίσκονταν την ώρα εκείνη στο Κολυμβητήριο, μεταξύ των οποίων 550 αθλητές/τριες παιδικής ηλικίας, την αναβολή του πρωινού προγράμματος τωνΧειμερινών ΑγώνωνΠαμπαίδων/Παγκορασίδων Α' & Β' και την αναγκαστική μεταφορά των αγώνων με πρωτοβουλία της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) στα κολυμβητήρια Νίκαιας και Πειραιά. Η επέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε περισσότερο δυσάρεστες εξελίξεις. Πρώτες πληροφορίες αποδίδουν την πυρκαγιά σε βραχυκύκλωμα σε υποσταθμό της Δ.Ε.Η. σε γειτονικό του Κολυμβητηρίου, χώρο.

Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση της Κ.Ο.Ε.προς τα ενδιαφερόμενα σωματεία και τις περιφερειακές της επιτροπές, μετά το πρόβλημα που έχει προκύψει στο Ο.Α.Κ.Α.υφίσταται αβεβαιότητα ως προς την επαναλειτουργία του Κλειστού Κολυμβητηρίου,με αποτέλεσμα επόμενες προγραμματισμένες διοργανώσεις να μεταφέρονται σε άλλα κολυμβητήρια της Αττικής.

Το περιστατικό αποτελεί την κορύφωση μιας σειράς προβλημάτων ηλεκτροδότησης που έχουν καταγραφεί τον τελευταίο καιρό στο Ο.Α.Κ.Α.

Την περασμένη Τετάρτη, 13/02/2019, υπήρξε για περίπου είκοσι λεπτά μερική απώλεια φωτισμού στο Κλειστό Γήπεδο Καλαθοσφαίρισης, κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης των ομάδων Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού για τον ημιτελικό του Κυπέλλου. Πολύ σοβαρότερο πρόβλημα προκλήθηκε από ασφάλεια στον χώρο του Κολυμβητηρίουστις 19/01/2019, με αποτέλεσμα blackout που οδήγησε στην αναβολή του αγώνα Α.Ε.Κ. – Περιστερίου. Μάλιστα, κατά τις εργασίες αποκατάστασης υπήρξε τραυματισμός ενός ηλεκτρολόγου. Τέλος, υπάρχουν αναφορές περί προβληματικής λειτουργίας της ηλεκτρογεννήτριας του Ο.Α.Κ.Α.

Είναι προφανές ότι η συντήρηση των εγκαταστάσεων του μεγαλύτερου αθλητικού κέντρου της χώρας είναι από πλημμελής έως ανύπαρκτη. Ένα στολίδι που, μόλις πριν 15 χρόνια, υποστήριξε τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης εμβέλειας αθλητικής διοργάνωσης, όχι μόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στις ανάγκες των αθλητικών δραστηριοτήτων αλλά εγείρει και ανησυχίες για την ακεραιότητα αθλουμένων, εργαζομένων και θεατών.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Έχει ενημερωθεί το Υπουργείο για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά στις 16/02 στο Ο.Α.Κ.Α. Έχει συνταχθεί σχετικό πόρισμα των αρμοδίων αρχών, και εάν ναι, ποια τα συμπεράσματά του; Ποιες οι διορθωτικές κινήσεις στις οποίες σκοπεύετε να προβείτε;

2. Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε στην κατεύθυνση της επαρκούς συντήρησης των εγκαταστάσεων του Ο.Α.Κ.Α., ευρύτερα, με δεδομένες τις προαναφερθείσες επαναλαμβανόμενες αστοχίες;

3. Σε ποιον χρόνο θα είναι σε θέση το Κλειστό Κολυμβητήριο να παραδοθεί προς χρήση, υπό ασφαλείς συνθήκες;Υπάρχει κάποιου είδους μέριμνα ή σχέδιο αντιμετώπισης από κοινού με την Κ.Ο.Ε. για την προσωρινή μετεγκατάσταση σωματείων, αθλητών, διοργανώσεων σε άλλα κολυμβητήρια;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ