7 Απριλίου, 2015

Ερώτηση για την αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής του Ποταμιού Νίκος Ορφανός (Β’ Πειραιά) προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, που περιγράφεται στη λίστα μέτρων που έστειλε η κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται η κυβέρνηση υπολογίζει αύξηση εσόδων ακολουθώντας την γνωστή και εύκολη πρακτική αλλαγής τιμολογιακής πολιτικής στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία.

Το Ποτάμι υποστηρίζει πως οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία της χώρας αποτελούν πηγή πλούτου και βασικό πυλώνα στην ανάπτυξης της. Απαιτείται συνολικός σχεδιασμός και όχι μόνο αποσπασματικά μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς:
1) τον Υπουργό Οικονομίας
2) τον Υπουργό Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Η πρόταση Βαρουφάκη για την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής στους αρχαιολογικούς χώρους με σκοπό την αύξηση δημοσίων εσόδων.

Η νέα λίστα Βαρουφάκη, η οποία παραδόθηκε στο Brussels Group την 1.4.2015 και περιλαμβάνει μέτρα απόδοσης από 4,7 έως 6,7 δις ευρώ προτείνει μεταξύ άλλων νέα τιμολογιακή πολιτική στα μουσεία.
Πιο συγκεκριμένα η πρόταση με τίτλο « Άλλες μορφές κινήτρων για δημόσια έσοδα» αναφέρει: « Πολιτιστική κληρονομία- Τρέχουσα κατάσταση: Αντί να εκμεταλλευτούμε την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας διαπιστώνουμε ότι τα δημόσια έσοδα από την είσοδο τους αρχαιολογικούς χώρους είναι εξαιρετικά μικρά. Υπάρχει προοπτική για αύξηση των εσόδων από την πολιτιστική μας κληρονομιά, σεβόμενοι το δημόσιο χαρακτήρα της και το κοινό καλό της ανεκτίμητης συμβολικής σημασίας της.»

Από την κυβέρνηση προτείνεται νέα τιμολογιακή πολιτική η οποία θα βασίζεται στην κίνηση , στην πολιτιστική σημασία και στις τιμές των εισιτηρίων ανάλογη με αυτή που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ελεύθερη είσοδο τις Κυριακές -μια φορά το μήνα- κατά τη θερινή περίοδο και δύο φορές ή περισσότερο- ενδεικτικά – για συγκεκριμένα οργανωμένα γκρουπ κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Εντύπωση προκαλεί, πως στη λίστα μέτρων του Υπουργού Οικονομικών ενώ ορίζονται το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΤΑΠ ως φορείς διαχείρισης, δεν γίνεται καμία αναφορά σε πιθανή ανάπτυξη και αύξηση εσόδων από τις πωλήσεις και τις υπόλοιπες παροχές στα μουσεία που ελέγχει ο ΤΑΠ, ούτε αναλύεται το σχέδιο αναμόρφωσης του – σκοπός του οποίου θα είναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων - που έχει προαναγγελθεί από τον αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται η δημιουργία μίας κεντρικά ελεγχόμενης χαμηλού κόστους πλατφόρμας που θα επιτρέπει την εφαρμογή του e-ticketing αλλά και της αγοράς εισιτηρίων με πιστωτική κάρτα. Αυτή η πλατφόρμα θα εφαρμοστεί αρχικά σε 33 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που είναι οι πλέον επισκέψιμοι και έχουν διευρυμένο ωράριο. Ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, παρ’ όλα αυτά, σε απάντηση του στην ερώτηση μας με αρ. πρωτ 323/27.2.2015, που αφορούσε στον αριθμό των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων για τους οποίους θα ισχύσει το διευρυμένο ωράριο, υποστηρίζει πως φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν 59 χώροι αντί των 33 του 2014 με διευρυμένο ωράριο.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι Υπουργοί:

1) Πώς πιστεύετε ότι θα αυξηθούν τα έσοδα κατά 5 με 10 εκατομμύρια μέσα στο 2015 και ως 20 εκατομμύρια το 2016, σκοπεύετε ν’ αυξήσετε τις τιμές των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία και αν ναι πόσο; Υπάρχει κάποιο κοστολογημένο πρόγραμμα, εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών, που να λαμβάνει υπ' όψη την προβλεπόμενη κίνηση της επισκεψιμότητας για τη φετινή σεζόν;

2) Πόσοι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία θα λειτουργήσουν τελικά με διευρυμένο ωράριο; Κι’ αν είναι τελικά 59 και όχι 33, γιατί δεν εντάσσονται όλοι στην πλατφόρμα για την εφαρμογή του e-ticketing;

3) Υπάρχει τελικά κάποιο σχέδιο αναμόρφωσης του ΤΑΠ και αν ναι ποιο είναι και πότε θα εφαρμοστεί;

4) Γιατί δεν υπολογίζονται και δεν συμπεριλαμβάνονται έσοδα από την αύξηση τζίρου του ΤΑΠ που o αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού ανακοινώνει πως θα πετύχει μέσω της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου με αντικείμενα καθώς και άυλα πολιτιστικά αγαθά;

Ο ερωτών Βουλευτής
Νικόλαος Ορφανός – Β' Πειραιά