25 Φεβρουαρίου, 2019

Όψεις Ελληνικού Πολιτισμού

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης, στο πλαίσιο της πολιτικής του να προβληθεί ο ελληνικός πολιτισμικός πλούτος στο κέντρο της Ευρώπης, οργανώνει στις 5 και 6 Μαρτίου μια σειρά εκδηλώσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τίτλο «Όψεις Ελληνικού Πολιτισμού».

Ο διήμερος αυτός κύκλος εκδηλώσεων θα ξεκινήσει την Τρίτη, 05 Μαρτίου με την παρουσίαση μιας σημαντικής έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με τίτλο «Κρήτη και Ευρώπη: Ταραγμένοι Αιώνες». Οι φωτογραφικές αυτές μαρτυρίες επιλεγμένων αντικειμένων από τις συλλογές του Μουσείου διατρέχουν την ιστορία και την τέχνη του νησιού, από το τέλος της ρωμαιοκρατίας ως τον 20ό αιώνα αναδεικνύοντας διαχρονικά τις σχέσεις του με τον ευρύτερο γεωγραφικό περίγυρο. Η έκθεση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, ενώ η όλη εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και η κ. Εύα Γραμματικάκη, διευθύντρια του Ιστορικού Μουσείου.

Η παραδοσιακή Κρήτη δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει. Έτσι, την ημέρα των εγκαινίων, οι κορυφαίοι μουσικοί Ειρήνη Δερέμπεη και Κάρολος Κουκλάκης θα ερμηνεύσουν μια σειρά από κρητικά τραγούδια, ενώ θα προσφερθούν και εκλεκτά εδέσματα της Κρήτης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα παρουσιαστούν στο Ευρωκοινοβούλιο τα «Μαθήματα Πολέμου», μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, επιχειρεί να αναδείξει τη διαχρονική και οικουμενική ουσία της τραγωδίας του πολέμου. Το θεατρικό κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη αποτελεί σύνθεση ιστορικών γεγονότων, ενώ τη μουσική της παράστασης, που υπογράφει ο Θoδωρής Οικονόμου, θα αποδώσει ο ίδιος στο πιάνο.

Τέλος, την Τετάρτη 06 Μαρτίου οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με μια ξεχωριστή παράσταση Λόγου και Τέχνης, τις «Συνομιλίες με το Φως». Είναι η δραματοποιημένη αφήγηση της ιστορίας του Σύμπαντος και της Ζωής, στηριγμένη σε κείμενα του Γιώργου Γραμματικάκη και με σκηνοθεσία της Κατερίνα Ευαγγελάκου. Αφηγητής στην παράσταση θα είναι ο ίδιος ο ευρωβουλευτής, ενώ στην ροή της θα παρεμβάλλονται η τέχνη του θεάτρου και η μουσική, με εξαίρετους εκπροσώπους τους.

«Η επίμονη προσπάθεια των συνεργατών μου και μένα», δήλωσε ο κ. Γραμματικάκης, «να προβληθούν εδώ, στο κέντρο της Ευρώπης, οι δυνάμεις του πολιτισμού και της παιδείας, που με μεγάλες δυσκολίες ανθίζουν ακόμα στο τόπο μας, ξεπέρασε σε ενδιαφέρον και απήχηση κάθε προσδοκία. Απετέλεσε μια απάντηση στους Ευρωπαίους φίλους, που εξακολουθούν να βλέπουν τη χώρα μας με βλέμματα καχύποπτα, αλλά και στην έκπτωση των αξιών που ταλανίζει την πατρίδα. Ούτε στις πιο αισιόδοξες στιγμές μου, όμως, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι η κορύφωση της πενταετούς μας προσπάθειας, θα συνδεόταν με μια έξοχη απόδοση του Θουκυδίδη, αλλά και με μια έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, με τους συμβολισμούς και την σημασία που έχουν για την Ευρώπη και το μέλλον της».

Σχετικά