30 Ιουνίου, 2017

Τι τρέχει επιτέλους με τη Siemens και τις υποχρεώσεις της προς το ελληνικό Δημόσιο;

Για έκτη συνεχή φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνει κώλυμα και αποφεύγει να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά, για τις υποχρεώσεις της Siemens έναντι του ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτές απορρέουν από τη συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού των δύο πλευρών.

Τον Αύγουστο, δηλαδή σε δύο μήνες από τώρα, λήγει η προθεσμία μέσα στην οποία η Siemens οφείλει να:

  • καταβάλλει 80 εκατ. € για εισπρακτέες απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου
  • αρχίσει την εκταμίευση 90 εκατ. € σε βάθος 5ετίας για ερευνητικά προγράμματα
  • επενδύσει 100 εκατ. € ως διασφάλιση της παρουσίας της στην Ελλάδα με την υποχρέωση να διατηρήσει τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας
  • κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα, κόστους επένδυσης 60 εκατ. € με 700 θέσεις εργασίας
  • O Γιώργος Αμυράς θυμίζει στον κ. Τσακαλώτο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε εντάξει στη λεγόμενη «Μαύρη Βίβλο» της κυβέρνησης Σαμαρά το αποτέλεσμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Siemens. Ως κυβέρνηση σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όχι μόνο δεν επανεξέτασαν τη συμφωνία, αλλά επικύρωσαν τον κατά τα λεγόμενά τους «σκανδαλώδη και επιβλαβή εξωδικαστικό συμβιβασμό».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού επανακαταθέτει σήμερα για πολλοστή φορά την Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Τσακαλώτο με την ευχή να δώσει απαντήσεις και για δύο ακόμα ευαίσθητα σημεία, όπως:

  • την αιφνιδιαστική αντικατάσταση των μελών της Εποπτικής Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών, που έργο έχει να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η Siemens έναντι του ελληνικού Δημοσίου.
  • τη μετατόπιση της ευθύνης από τη Siemens AG Μονάχου και τη Siemens AE Ελλάδος προς τη Siemens Spa Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι αυτή έχει οδηγηθεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων και δραστική μείωση του εργατικού δυναμικού της, απασχολώντας σήμερα μόλις 145 εργαζομένους.
  • Σχετικά