19 Μαΐου, 2017

Πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες όπως και στη χώρα τους για ευρωπαίους ταξιδιώτες και φοιτητές Erasmus

Ένας νέος κανονισμός - ψηφίσθηκε την Πέμπτη (18/5) στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο - επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες διαδικτυακού περιεχομένου όταν ταξιδεύουν σε κράτη μέλη, εφόσον έχουν καταβάλει συνδρομή στη χώρα τους για τις υπηρεσίες αυτές. Τέτοιου είδους περιεχόμενο είναι οι κινηματογραφικές ταινίες, οι τηλεοπτικές σειρές, η μουσική, τα παιχνίδια και τα αθλητικά γεγονότα.

Και, όπως δείχνουν τα στοιχεία, περίπου 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι συνδρομητές ανέμεναν, δικαιολογημένα, να έχουν τα ίδια δικαιώματα όταν ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη.

Με παρέμβαση του στην ολομέλεια, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης, ως εισηγητής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Επιτροπή Πολιτισμού, υποστήριξε με έμφαση την κατάργηση των υφιστάμενων περιορισμών παράλληλα όμως με την κατοχύρωση της προστασίας της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Γραμματικάκης στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια τόνισε :

Η ρύθμιση και η ανάπτυξη μιας σύγχρονης ψηφιακής υποδομής υπήρξε, και σωστά, πρώτιστο μέλημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κανονισμός για τη φορητότητα εξασφαλίζει στους ευρωπαίους πολίτες, που ταξιδεύουν στις άλλες χώρες της ΕΕ, την ελεύθερη πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο και υπηρεσίες που έχουν αγοράσει στη χώρα τους. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την κατάργηση των τελών περιαγωγής (roaming) στις 15 Ιουνίου, τα οφέλη της ψηφιακής ενιαίας αγοράς θα αγγίξουν εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.

Ως εισηγητής των σοσιαλιστών στον τεχνικό αλλά και τόσο σημαντικό αυτό φάκελο, θα ήθελα να τονίσω ότι ο συγκεκριμένος κανονισμός αφορά την φορητότητα ψηφιακών υπηρεσιών και όχι τη διασυνοριακή πρόσβαση σε καλλιτεχνικό περιεχόμενο. Tο τελευταίο θα είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην καλλιτεχνική δημιουργία και στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, κυρίως των μικρότερων κρατών. Η διαφύλαξη των πηγών χρηματοδότησης, της παραγωγής και διανομής ευρωπαϊκών ταινιών αποτελούν απόλυτη προτεραιότητά μας στην αναθεώρηση των κανονισμών πνευματικής ιδιοκτησίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σήμερα, το ισορροπημένο και σωστό αποτέλεσμα, που έχει επιτευχθεί, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η ένταση μεταξύ καταναλωτών και καλλιτεχνών είναι παραπλανητική και πολλές φορές τεχνητή.

Η επίτευξη μιας πραγματικά ενιαίας ψηφιακής αγοράς αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία αλλά και πρόκληση για την Ευρώπη, και μάλιστα σε μια εποχή οικονομικών δυσκολιών. Δεν πρέπει, όμως, σε καμία περίπτωση να παραμερίζονται τα δικαιώματα των δημιουργών και των καλλιτεχνών, που δίδουν στην Ευρώπη ανάσα και μια ενοποιητική προοπτική. Ο πολιτισμός είναι, πράγματι, ένα από τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ιδέας. Αρκεί να μην μένει στις διακηρύξεις, αλλά να επιβεβαιώνεται καθημερινά.

Δείτε το βίντεο: