17 Μαΐου, 2017

Κανένα ασυνόδευτο ανήλικο που δικαιούται μετεγκατάστασης να μην βρίσκεται στην Ελλάδα έως το Σεπτέμβριο

Το παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ σχετικά με τη μετεγκατάσταση. Θυμίζουμε ότι μόλις 18.000 αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη, από τους 160.000 για τους οποίους δεσμεύτηκαν τα κράτη μέλη μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017.

Ακολουθεί η παρέμβαση:

«Τις ευθύνες των κρατών μελών και της Κομισιόν για τη βραδύτητα της μετεγκατάστασης τις ανέλυσαν με εξαιρετική ακρίβεια οι συνάδελφοι. Σήμερα θα ήθελα να καταθέσω μια συγκεκριμένη πρόταση: Στην Ελλάδα, φιλοξενούμε λίγο περισσότερα από 2.000 ασυνόδευτα παιδιά. Τα μισά σε ειδικές δομές φιλοξενίας και τα υπόλοιπα σε ασφαλείς ζώνες μέσα στους καταυλισμούς. Ένα μέρος από αυτά, λιγότερο από το 1/3, δικαιούνται μετεγκατάστασης καθώς είναι προσφυγοπούλα από τη Συρία, το Ιράκ κλπ. Και είναι ντροπή που μια Ένωση 500 εκ ανθρώπων δεν μπόρεσε να βρει μια ασφαλή και μόνιμη θέση για μερικές εκατοντάδες παιδιά που ξέφυγαν από τις εστίες πολέμου. Δεν αναφέρομαι στις 160.000 πρόσφυγες που μας υποσχέθηκαν πως θα μετεγκαταστήσουν, ούτε στις δεκάδες χιλιάδες που περιμένουν με όλα τα χαρτιά έτοιμα την πρόσκληση που αργεί να έρθει. Μιλάω για λίγες εκατοντάδες παιδιά, πραγματικά πολύ λίγα, που πρέπει να αποκτήσουν ασφάλεια και σταθερότητα στη ζωή τους.

Θα πρότεινα λοιπόν το Σώμα στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης για το προσφυγικό που, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Ταγιάνι, θα διεξαχθεί στις 21 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, να δεσμευτούμε σε μια δήλωση «Τα παιδιά πρώτα!» και να απαιτήσουμε από τα κράτη μέλη ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα: Όταν έρθει το φθινόπωρο, κανένα ασυνόδευτο ανήλικο που δικαιούται μετεγκατάστασης να μην βρίσκεται σε Ελλάδα και Ιταλία. Ένα μικρό βήμα για τη μετεγκατάσταση, ένα μεγάλο βήμα για τη ζωή αυτών των παιδιών."

Παρακολουθήστε το βίντεο