14 Ιουλίου, 2017

«Περιμένουμε απαντήσεις γιατί αποσύρθηκε το προηγούμενο Νομοσχέδιο»

Ομιλία Γρ. Ψαριανού στο ν/σ για την Συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων

Στην ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε και θα ψηφίστηκε, το πολύπαθο νομοσχέδιο για την Συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι και βουλευτής Β΄ Αθηνών, Γρηγόρης Ψαριανός, στην τοποθέτηση του, η οποία διακόπτονταν διαρκώς από τα έδρανα της κυβέρνησης, είπε, μεταξύ άλλων:

«Ερχόμαστε σήμερα, να διαχειριστούμε τα πνευματικά δικαιώματα και μια γάγγραινα που επί χρόνια έτρωγε τον πνευματικό κόσμο της χώρας.

Την Παρασκευή, λοιπόν, κατατίθεται το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, χωρίς καμία διαβούλευση. Έχουμε λοιπόν ένα νομοσχέδιο με μια ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας, με διάφορα άρθρα στο δεύτερο μέρος όπως για τους αυτοδύτες εναλίων αρχαιοτήτων, έχουμε τροπολογίες για αποσπάσεις και διορισμούς στο Μέγαρο Μουσικής. Έχουμε όλο αυτό το πακέτο, μια πολύ συνηθισμένη τακτική της κυβέρνησης αυτής, με τη διαδικασία του επείγοντος, με έναν διάλογο που δεν έγινε ποτέ!

Χθες, παραμονή της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου, ήρθαν πάνω από τριάντα εκπρόσωποι φορέων, ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός, από τους μεγαλύτερους που έχουν έρθει. Από τους τριάντα, οι είκοσι οχτώ ήταν έξαλλοι, οργισμένοι και κατήγγειλαν το νομοσχέδιο. Μόνο ένας – δυο, οι οποίοι είχαν σχέσεις με τις κομματικές δομές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Από τις κομματικές δομές των ΑΝΕΛ δεν εμφανίστηκαν στα πνευματικά δικαιώματα, δεν ξέρω γιατί, δεν θα είναι η ειδικότητα τους, φαίνεται.

Το Δεκέμβριο του 2015 είχε αναρτηθεί το νομοσχέδιο για τη Συλλογική Διαχείριση Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας σε δημόσια διαβούλευση. Έγινε η διαβούλευση, κανονικά, χωρίς υπερεπείγουσες διαδικασίες. Τον Μάιο 2016 κατατέθηκε στη Βουλή, πέρασε από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και πήγαινε για ψήφιση. Είχαν συμφωνήσει σχεδόν όλοι οι φορείς, όλοι αυτοί που χθες ήταν έξαλλοι και διαφωνούσαν.

Ξαφνικά, τον Ιούλιο του 2016, το νομοσχέδιο, νύχτα μάλλον, αποσύρθηκε ενώ είχε την πλήρη στήριξη των φορέων.

Γιατί αποσύρθηκε; Ρωτάω συνεχώς. Περιμένω απαντήσεις και από τον κ. Ξυδάκη και από τον κ. Μπαλτά. Γιατί αποσύρθηκε εκείνο το νομοσχέδιο; Ποιος ζήτησε την απόσυρσή του; Ποια ζητήματα έπρεπε να τακτοποιηθούν; Μπορούμε να μάθουμε; Θα μας απαντήσει κάποιος ευθέως;

Κυρία Υπουργέ, φέρτε πίσω το προηγούμενο, δικό σας, νομοσχέδιο που αποσύρατε νύχτα, με την δική σας υπογραφή και με την κανονική, χωρίς κατσαπλιανδίστικες προσθήκες για τακτοποιήσεις, ενσωμάτωση της Οδηγίας, να το ψηφίσουμε.

Αυτό το κατασκεύασμα το καταψηφίζουμε μετά βδελυγμίας!»

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: