25 Ιανουαρίου, 2016

«Να πάρει θέση ο Πρωθυπουργός»

Στη Βουλή φέρνει το Ποτάμι με ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό την αποκάλυψη για «κύκλωμα εργολάβων», που λυμαινόταν έργα του ΟΛΠ με εμπλοκή του κ. Σπίρτζη.

Πέντε βουλευτές του Ποταμιού, οι Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), Γιώργος Αμυράς (Β΄ Αθήνας), Χάρης Θεοχάρης (Β΄ Αθήνας), Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας) και Γρηγόρης Ψαριανός (Β΄ Αθήνας) καλούν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση στα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσα από την έκθεση των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που αποκαλύπτει «αδιαφανείς διαδικασίες στην ανάθεση έργων από την ΟΛΠ Α.Ε με εμπλοκή του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων».

Οι βουλευτές του Ποταμιού ζητούν από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει:

 • Γνώριζε και, αν ναι, από πότε το περιεχόμενο της έκθεσης των Eπιθεωρητών Eλεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αναφορικά με έργα που δημοπρατήθηκαν την περίοδο 2001 – 04 και ανατέθηκαν σε επτά εργολάβους, μεταξύ των οποίων ο κ. Σπίρτζης;
 • Έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα;
 • Με βάση την αρχή της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που πρέπει να διέπει την λειτουργία της κάθε κυβέρνησης, αν από την έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης προκύπτουν ευθύνες για τον εμπλεκόμενο Υπουργό κ. Σπίρτζη, τι σκοπεύει να πράξει;
 • Τέλoς, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου παρακαλούν να κατατεθεί άμεσα η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που αφορά στη διαδικασία ανάθεσης έργων από την ΟΛΠ Α.Ε. την περίοδο 2001 -2004.

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ
  Προς: Τον κ. Πρωθυπουργό

  ΘΕΜΑ: «Αδιαφανείς διαδικασίες στην ανάθεση έργων από την ΟΛΠ Α.Ε με εμπλοκή του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων»

  Σύμφωνα με δημοσιεύματα ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, κατόπιν ελέγχου που διενήργησε στην ΟΛΠ Α.Ε, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αποκαλύπτεται εκτεταμένη κακοδιαχείριση και βλάβη του δημοσίου συμφέροντος, κατά την ανάθεση έργων, προς όφελος συγκεκριμένων εργολάβων, μεταξύ των οποίων ο σημερινός Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης.

  Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, η ζημία για την ΟΛΠ ΑΕ από ύποπτες συμβάσεις που υπογράφτηκαν την περίοδο 2001-2004 ξεπερνά τις 750.000 ευρώ. Στο πόρισμα των Eπιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης καταγράφεται πλήθος παρανομιών, κυκλικότητα στην σύνθεση των υποψήφιων αναδόχων στα περισσότερα έργα, ασαφής περιγραφή αντικειμένου της δημοπρασίας, παράνομη σύνταξη του προϋπολογισμού των έργων καθώς και επιλογή συστήματος ανάθεσης που δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές συνθήκες των έργων και στη γενικότερη διαχείριση των διαδικασιών από τα αρμόδια όργανα της ΟΛΠ ΑΕ.

  Ειδικότερα, κατά τη χρονική περίοδο 2001 έως 2004, φέρεται ότι περισσότερα από σαράντα έργα ανατέθηκαν σε επτά (7) εργολάβους, οι οποίοι κατέθεσαν οικονομικές προσφορές που σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασαν το ποσοστό έκπτωσης 2% επί του προϋπολογισμού κάθε έργου.
  Σύμφωνα με το πόρισμα της Έκθεσης, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αφενός ότι τα έργα αυτά δημοπρατήθηκαν με μη νόμιμες διαδικασίες, αφετέρου ότι οι υποψήφιοι ανάδοχοι, μεταξύ των οποίων και ο κ. Σπίρτζης, ήταν σε μεταξύ τους συνεννόηση, νοθεύοντας τον ανταγωνισμό και ζημιώνοντας την ΟΛΠ Α.Ε.

  Επειδή η κακοδιαχείριση σε δημόσιους οργανισμούς και η ανάθεση έργων σε “ημετέρους” αποτελεί μία διαχρονική πληγή της δημόσιας διοίκησης.

  Επειδή η κυβέρνησή σας με κάθε ευκαιρία αναφέρεται στο “ηθικό πλεονέκτημα” που έχει έναντι των προηγουμένων κυβερνήσεων, όμως αρνείται συστηματικά να αποδώσει ευθύνες σε μέλη της, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε περιστατικά διαφθοράς.

  Επειδή εν προκειμένω, εφόσον τα προαναφερόμενα ευσταθούν, προκύπτει σαφώς ότι μέλος της κυβέρνησης – και μάλιστα ο καθ' ύλην αρμόδιος για τα δημόσια έργα Υπουργός – ελέγχεται από τα αρμόδια όργανα για έκνομες ενέργειες του, ως ιδιώτης, που ζημίωσαν μία εταιρεία συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

  Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

  α) Γνωρίζετε και, αν ναι, από πότε το περιεχόμενο της έκθεσης των Eπιθεωρητών Eλεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αναφορικά με έργα που δημοπρατήθηκαν την περίοδο 2001 – 04 και ανατέθηκαν σε επτά εργολάβους, μεταξύ των οποίων ο κ. Σπίρτζης;

  β) Έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα;

  γ) Με βάση την αρχή της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που πρέπει να διέπει την λειτουργία της κάθε κυβέρνησης, αν από την έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης προκύπτουν ευθύνες για τον εμπλεκόμενο Υπουργό κ. Σπίρτζη, τι σκοπεύετε να πράξετε;

  δ) Παρακαλούμε όπως μας κατατεθεί άμεσα η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που αφορά στη διαδικασία ανάθεσης έργων από της ΟΛΠ Α.Ε. την περίοδο 2001 -2004.

  Οι ερωτώντες βουλευτές
  Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου
  Γεώργιος Αμυράς - Β΄Αθήνας
  Χάρης Θεοχάρης - Β΄Αθήνας
  Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας
  Γρηγόρης Ψαριανός - Β΄Αθήνας