5 Απριλίου, 2017

«Έλλειψη ελληνικού ενδιαφέροντος για το σκάνδαλο των Panama Papers, ένα χρόνο μετά»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς: 1) Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 2) Οικονομικών

Σε ερώτηση προς τους Υπουργούς 1) Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και 2) Οικονομικών, προχώρησε ο βουλευτής με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με την αδιαφορία των Ελληνικών Αρχών για την διαβίβαση στοιχείων από τις αρμόδιες αρχές του Παναμά, σχετικά με το μείζονος σημασίας οικονομικό σκάνδαλο των «Panama Papers».

Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές του Παναμά, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν σχετικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, πλην της Ελλάδας.

Δυστυχώς, η χώρα μας εξακολουθεί να ολιγωρεί ένα χρόνο μετά την σχετική αποκάλυψη, αν και της παρέχεται πλήρως το δικαίωμα παροχής στοιχείων και πληροφοριών για την διερεύνηση των υποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας offshore εταιρειών, καθώς και των προσώπων που κρύβονται πίσω από αυτές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς: 1) Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
2) Οικονομικών

Θέμα: «Έλλειψη ελληνικού ενδιαφέροντος για το σκάνδαλο των Panama Papers, ένα χρόνο μετά»

Μετά την αποκάλυψη του μείζονος οικονομικού σκανδάλου των «Panama Papers», για ίδρυση offshore εταιρειών – φαντάσματα, μέσω του γραφείου «Mossack Fonseca» στον Παναμά, όπως προέκυψε από την έρευνα, μεταξύ των χωρών που φαίνεται να εμπλέκονται στην φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, είναι και η Ελλάδα.

Πίσω από τις εταιρίες φαντάσματα που είχαν δημιουργήσει Έλληνες και Κύπριοι δικηγόροι, πελάτες της Mossack Fonseca, στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκονται άλλα πρόσωπα - οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των εταιρειών - τα ονόματα των οποίων δεν έχουν μέχρι σήμερα αποκαλυφθεί.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που φαίνεται ότι υπήκοοί τους εμπλέκονται στην υπόθεση των Panama Papers, έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι δικαστικές Αρχές του Παναμά αφήνουν να υπονοηθεί ότι η Ελληνική Κυβέρνηση μέχρι σήμερα - άγνωστο γιατί; - δεν έχει επιδείξει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ονόματα των Ελλήνων που κρύβονται πίσω από τις εταιρίες – φαντάσματα που δημιούργησε το συγκεκριμένο γραφείο και περιλαμβάνονται στα Panama Papers.

Δεδομένου ότι ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του οικονομικό σκανδάλου, η χώρα μας δεν γνωρίζει ακόμα τις offshore εταιρείες, ούτε τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτές.

Δεδομένου ότι για άλλη μια φορά ενώ παρέχεται το δικαίωμα αποστολής στοιχείων από τον Παναμά για την εν λόγω υπόθεση, η χώρα μας κωλυσιεργεί στην παραλαβή και στην επεξεργασία των στοιχείων.

Δεδομένου ότι πιθανόν πίσω από την δημιουργία και λειτουργία των offshore εταιρειών να κρύβονται παράνομες ενέργειες φοροδιαφυγής και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που επισύρουν οικονομικά πρόστιμα και ποινικές ευθύνες.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Γιατί μέχρι σήμερα ενώ η Κυβέρνηση του Παναμά, αλλά και άλλες Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις έχουν ξεκινήσει την έρευνα των Panama Papers, η χώρα μας δεν έχει δείξει ενδιαφέρον;

2. Πότε προβλέπεται οι ελληνικές αρχές να ζητήσουν και να λάβουν τα στοιχεία των offshore εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση των Panama Papers; Υπάρχει κάποιο σχετικό χρονοδιάγραμμά;

3. Προτίθεστε να ανακοινώσετε τα ονόματα των εμπλεκόμενων προσώπων που κρύβονται πίσω από τις εταιρείες – φαντάσματα;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

Σχετικά