4 Ιουνίου, 2016

Οι θεωρίες περί «συμπιεσμένου ελατηρίου» είναι για αφελείς

Σε συζήτηση στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1 και την εκπομπή «ΕΡΤ Focus» συμμετείχε ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι.

Στο θέμα της τροπολογίας για τις offshore, αναφέρθηκε αρχικά και στην απροθυμία του πολιτικού κόσμου να ασχοληθεί σοβαρά με τα θέματα διαφάνειας της πολιτικής ζωής, τονίζοντας ότι «η νέα διάταξη είναι εξίσου προβληματική με την προηγούμενη και εμείς επισημάναμε ότι κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη παράγραφος για τους πολιτικούς, θα εκπέσει πολύ γρήγορα στα δικαστήρια. Όποιος παρένθετος βουλευτή, υπουργού κτλ, έχει εταιρία σε χώρα του εξωτερικού, είτε θα προσφύγει στα δικαστήρια για να διαφυλάξει το συμφέρον του ή θα κλείσει την εταιρία του».

Σχετικά με την έκθεση Greco που επικαλέστηκε η κυβέρνηση για να αιτιολογήσει την πρώτη τροπολογία είπε «ενώ η Greco έχει κάνει 12,13 προτάσεις για το ελληνικό νομικό πλαίσιο που αφορούσαν το μαύρο χρήμα, αυτές αγνοήθηκαν παταγωδώς και ξαφνικά κρυβόμαστε πίσω από τη βεβαίωση της Greco για τις offshore. Είμαστε εδώ ως εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ο οποίος έχει τραυματιστεί πολλές φορές από το μαύρο πολιτικό χρήμα το οποίο αφορά και τους πολιτικούς και τα κόμματα. Κατά την προηγούμενη συζήτηση που έγινε πριν από ένα μήνα και αφορούσε τα δάνεια των κομμάτων, κάλεσα την κυβέρνηση να ανοίξει την επιτροπή και να συζητήσουμε ένα νέο, θεσμικό πλαίσιο για τις εκλογές, για το μαύρο χρήμα, για τις προσφορές για τα πάντα».

Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο που κατατέθηκε στη βουλή, επεσήμανε ότι δεν αρκεί ένας νόμος για να αλλάξει το κλίμα, όσο καλός κι αν είναι αυτός. «Ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, το πρώτο ευρώ που θα έρθει στη χώρα, με τα γραφειοκρατικά προβλήματα που έχει, θα είναι τουλάχιστον μετά από ένα χρόνο. Πρέπει να συζητήσουμε σε συναινετικό κλίμα, με πραγματικά καλή διάθεση και όχι με την πάγια αντιπολιτευτική μανία που διακρίνει το πολιτικό σύστημα. Αλλά από κει και πέρα, τα προβλήματα της οικονομίας και της πολιτικής, είναι ιδιαίτερα πιεστικά και άμεσα πλέον. Η αγορά βρίσκεται σε μια οριακή κατάσταση, όπως παραδέχονται και συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ακούμε ανόητες θεωρίες περί «συμπιεσμένου ελατηρίου» που θα εκτιναχθεί ή για επενδυτές οι οποίοι βρίσκονται στα σύνορα «με τη λεπίδα στο στόμα» περιμένοντας να μπουν στη χώρα, τα οποία είναι αφέλειες οι οποίες δεν υπάρχουν. Χρειάζεται δουλειά και υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν για να έρθει η ανάπτυξη».

Δείτε το βίντεο:

* Ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας είαι βουλευτής Λάρισας