2 Μαρτίου, 2018

Να ενοποιήσουμε τη μεγάλη μας πατρίδα

Ομιλία Γρ. Ψαριανού στην κοινή συνεδρίαση Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Περιφερειών

«Η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης καθυστερεί τραγικά. Αυτό είναι το πρόβλημα. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση έγινε με νομισματική ενοποίηση, ενώ έπρεπε να προηγηθεί οικονομική πολιτική και κοινωνική προσπάθεια να συγκροτηθούν οι ηνωμένες πολιτείες της Ευρώπης. Αυτή ήταν, άλλωστε, η αρχική ιδέα των εμπνευστών της Ε.Ε.: να ενοποιήσουμε το μεγάλο μας σπίτι, τη μεγάλη μας πατρίδα, που είναι η Ευρώπη» είπε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών Γρηγόρης Ψαριανός, παίρνοντας τον λόγο στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Περιφερειών της Βουλής, που είχε ως θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης και η θέση των Περιφερειών και των Δήμων» και διεξήχθη παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών κ. Karl-Heinz Lambertz.

Ο βουλευτής του Ποταμιού αναφέρθηκε στον λυσσαλέο αντιευρωπαϊσμό που έχει αναπτυχθεί στην χώρα μας από την εποχή που ξέσπασε η κρίση, ο οποίος καλλιεργήθηκε από πολλές πλευρές πολιτικών, κομμάτων και κινήσεων, μεταξύ των οποίων και των δύο κομμάτων που συναποτελούν την σημερινή κυβέρνηση. Επικρίνοντας δε τέτοιες λογικές, είπε χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη είναι πράγματι των συμφερόντων και των μονοπωλίων. Η Ελλάδα ποιανού είναι; Δεν είναι των συμφερόντων και των μονοπωλίων; Να τη διαλύσουμε κι αυτή, αφού θέλουμε να διαλύσουμε την Ευρώπη, να διαλύσουμε και την Ελλάδα!».

«Μιλώντας για περιφερειακές πολιτικές πρέπει να δούμε την Ελλάδα ως Περιφέρεια της Ευρώπης και τις μικρές Περιφέρειες της Ελλάδας ως μικρές Περιφέρειες της Ευρώπης. Πρέπει να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τους τρόπους, την ισονομία, την νομοθεσία, το θεσμικό πλαίσιο για να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις ανάμεσα σε αυτές τις μικρές ή μικρότερες κοινωνίες, ανάμεσα σ' αυτές τις μικρές ή μεγαλύτερες χώρες», συνέχισε.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός, υπογράμμισε για μια φορά ακόμα ότι η Ευρώπη είναι ο καλύτερος οργανισμός κρατών, το καλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό περιβάλλον στον κόσμο, με τον μεγαλύτερο σεβασμό σε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ επεσήμανε πως «οι μεταναστευτικές ροές δεν είναι από την Ευρώπη προς την βόρεια Κορέα, τη Βενεζουέλα ή τη Χιλή ή τη Μαδαγασκάρη ή τη Ζιμπάμπουε, αλλά είναι αντίστροφη. Όλοι θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη».

«Ελπίζω να υπάρξει ένας εξορθολογισμός σε αυτή την δημαγωγία και τον εθνολαϊκισμό που αναπτύσσεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με κατεύθυνση αντιευρωπαϊκή και διάλυσης της Ευρώπης, ενώ πρέπει να είμαστε ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση», ευχήθηκε καταλήγοντας την ομιλία του.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: