13 Δεκεμβρίου, 2017

Κοινή Ερώτηση ΔΗΣΥ και ΠΟΤΑΜΙ για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων

Κοινή ερώτηση και ΑΚΕ προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Οικονομικών και Οικονομίας & Ανάπτυξης, κατέθεσαν ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Γ. Μανιάτης, και ο βουλευτής του Ποταμιού, κ. Γ. Αμυράς, με θέμα την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Οι βουλευτές αναφέρουν, πως το αναμενόμενο οικονομικό όφελος για το δημόσιο αναμένεται να είναι υποπολλαπλάσιο εκείνου, που προβλεπόταν με το προ 3ετίας σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ, το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πολέμησε και εν τέλει ακύρωσε. Στο πλαίσιο των ανωτέρω, ρωτούν και ζητούν την κατάθεση εγγράφων σχετικά με την εκτιμώμενη εύλογη αξία, στην οποία η εταιρεία αποτιμά τις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες, ενώ παράλληλα ρωτούν, εάν υπάρχει σχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, ώστε να μην φθάσουμε σε σημείο μη διαχειρίσιμο, αντίστοιχο με εκείνο που έχει συμβεί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς: 1. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη
2. Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτο
3. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δ. Παπαδημητρίου

Θέμα: Ποια είναι η εκτιμώμενη αξία της ΔΕΗ και των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων;

Κύριοι Υπουργοί,

Η δημοσίευση του σχεδίου της συμφωνίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τους θεσμούς για το μέλλον της ΔΕΗ, που προβλέπει μεταξύ άλλων την πώληση μέρους των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, αναδεικνύει το μέγεθος του πολιτικού οπορτουνισμού στο οποίο έχετε υποπέσει τα χρόνια της κρίσης τόσο ως αντιπολίτευση όσο και ως κυβέρνηση.
Η ακύρωση του προηγούμενου σχεδίου εξυγίανσης της ΔΕΗ και η ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησής σας, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφελών προς την εταιρία, την κατακόρυφη πτώση της αξίας της μεγαλύτερης εταιρίας της χώρας, τον περιορισμό της ρευστότητας της και ως εκ τούτου πώληση σε τίμημα που αναμένεται να είναι υποπολλαπλάσιο εκείνου που προβλεπόταν προ 3ετίας, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το σχέδιο της κυβέρνησής σας προβλέπει την πώληση του 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, χωρίς καμία ελάφρυνση από τις αντίστοιχες δανειακές υποχρεώσεις και με ταυτόχρονη δέσμευση ότι το 'μη αναγκαίο προσωπικό, που δεν θα χρειαστούν οι ιδιώτες στις μονάδες που πωλούνται, θα το μισθοδοτεί η ΔΕΗ. Παράλληλα, η κυβέρνησή σας έχει συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2018 την πώληση ποσοστού 17% της εταιρείας, που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, στην τιμή των 100 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αποδέχεται ότι η εταιρεία, η οποία είχε το 2014 χρηματιστηριακή αξία πάνω από 2,5 δισ εύρω, σήμερα έχει, λόγω της ιδεοληπτικής διακυβέρνησής σας, χρηματιστηριακή της αξία περίπου 500 με 600 εκατ. ευρώ.

Στη βάση των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί και καλούνται να καταθέσουν σχετικά έγγραφα:

1. Ποια είναι η εκτιμώμενη εύλογη αξία στην οποία η εταιρεία αποτιμά το καθένα από τα προς πώληση ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία (λιγνιτικές μονάδες ή/και ορυχεία) στις λογιστικές καταστάσεις της χρήσης 2016;

2. Ποιες είναι οι εκτιμώμενες εύλογες αξίες των προς πώληση  ενσώματων πάγιων περιουσιακών στοιχείων (λιγνιτικές μονάδες ή/και ορυχεία), όπως αυτές προσδιορίστηκαν από την εταιρεία ανεξάρτητων εκτιμητών κατά την τελευταία αναπροσαρμογή των ενσώματων παγίων περιουσιακών στοιχείων που διενεργήθηκε την 31η Δεκεμβρίου 2014; Να κατατεθεί η έκθεση των ανεξάρτητων εκτιμητών του 2014.

3. Θα ενεργήσετε νέα ανεξάρτητη εκτίμηση και τυχόν αναπροσαρμογή της εκτιμώμενης εύλογης αξίας των προς πώληση ενσώματων παγίων περιουσιακών στοιχείων, ενόψει της συμφωνίας πώλησης λιγνιτικών μονάδων και του γεγονότος ότι η τελευταία διενεργήθηκε την 31η Δεκεμβρίου 2014;

4. Ποιο είναι το σχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εταιρία;

5. Έχετε κάποιο σχέδιο για την θέσπιση κριτηρίων για διαγραφή χρεών από οφειλέτες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν, ώστε να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με φαινόμενα αντίστοιχα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, όπου εμφανίζονται οφειλέτες που έχουν παύσει τις δραστηριότητές τους εδώ και χρόνια ή και δεκαετίες (π.χ. Πειραϊκή Πατραϊκή, Μινιόν, Ολυμπιακή Αεροπορία);

6. Σε τι ποσοστό οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εταιρία προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και σε τι ποσοστό από τον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα;

Παρακαλούμε να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Γιάννης Μανιάτης - Αργολίδας
Γιώργος Αμυράς – Β΄ Αθηνών

Σχετικά