24 Οκτωβρίου, 2017

Κηφισίας 124

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Έντεκα μήνες μετά και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταστέγαση των δημόσιων υπηρεσιών στη Λεωφόρο Κηφισίας 124. Από τον Νοέμβριο του 2016 μισθώνονται 1.400 τ.μ. με μηνιαίο τίμημα 16.450€, παραμένοντας όμως άδεια. Με έναν σύντομο υπολογισμό των μηνών που έχουν περάσει, του μηνιαίου μισθώματος, του κόστους μεταστέγασης και επίπλωσης, το ελληνικό δημόσιο έχει μπει μέσα. Ίσως η κυβέρνηση να το είχε αποφύγει όλο αυτό, εάν υπήρχε από την αρχή ένα business plan.

Το θέμα αναδεικνύει με ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, προς τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον καλεί να απαντήσει πόσα είναι τα χρήματα που χάθηκαν από την καθυστέρηση της εν λόγω μεταστέγασης, καθώς επίσης γιατί δεν αξιοποιούνται δημόσια κτήρια για τη μεταστέγαση υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, ώστε να μειωθούν τα κόστη για μισθώσεις κτηρίων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Κηφισίας 124

Το Νοέμβριο του 2016 η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) αποφάσισε να μισθώσει 1.400 τ.μ. στη Λεωφόρο Κηφισίας 124, με μηνιαίο τίμημα 16.450€, δηλαδή 11,75€ το τετραγωνικό μέτρο. Στην ίδια διεύθυνση στεγάζονται και άλλες υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών σε 3.100 τ.μ. μόνο που αυτές έκαναν καλύτερο deal και πληρώνουν 10,8€ το τ.μ. Ποσά, τα οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από το μέσο όρο τιμής ανά τετραγωνικό ακόμη και για πιο κεντρικές περιοχές της Αθήνας.

Τον Οκτώβριο του 2017 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μεταστέγαση των υπηρεσιών. Υπήρξε κινητικότητα την περίοδο του Αυγούστου 2017 με αποφάσεις της ΜΟΔ Α.Ε. για τον καθαρισμό και την ανακαίνισή του, αλλά ακόμα οι υπηρεσίες δεν έχουν μεταστεγαστεί. Το μηνιαίο μίσθωμα όμως, προφανώς και καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη. Με έναν σύντομο υπολογισμό των μηνών που έχουν περάσει, του μηνιαίου μισθώματος, του κόστους μεταστέγασης και επίπλωσης, το ελληνικό δημόσιο έχει μπει μέσα. Ίσως η κυβέρνηση να το είχε αποφύγει όλο αυτό, εάν υπήρχε από την αρχή ένα business plan.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Πόσα είναι τα χρήματα που έχουν χαθεί από την καθυστέρηση της εν λόγω μεταστέγασης;

2. Γιατί το μηνιαίο μίσθωμα της ΜΟΔ Α.Ε. είναι πιο ακριβό από το μηνιαίο μίσθωμα των άλλων υπηρεσιών, που στεγάζονται στο ίδιο κτήριο;

3. Σκοπεύετε επιτέλους να αξιοποιήσετε δημόσια κτήρια για τη μεταστέγαση υπηρεσιών σας ώστε να μειώσετε τα κόστη;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας