28 Σεπτεμβρίου, 2016

Καθυστερήσεις στην κατασκευή νέων σχολείων στους δήμους της Θεσσαλονίκης

Το θέμα των καθυστερήσεων στην κατασκευή νέων σχολικών μονάδων στους δήμους της Θεσσαλονίκης, που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα του τέως Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων Α.Ε. και ήδη Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. αναδεικνύει με ερώτησή της η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου.

Η οικονομική κρίση οδηγεί όλο και περισσότερους γονείς στην επιλογή δημόσιου σχολείου για τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται διαρκώς οι ανάγκες για τη στέγαση των μαθητών εντός των ορίων που ορίζει ο νόμος για κάθε σχολική αίθουσα.

Ειδικότερα, δύο δημοτικά σχολεία, ένα στην Πυλαία και ένα στο Πανόραμα, είναι ενταγμένα οριστικά εδώ και δέκα χρόνια στο πρόγραμμα και δεν προχωρούν με αποτέλεσμα τα υφιστάμενα σχολεία να λειτουργούν στο όριο ενώ συνολικά 10 σχολεία στο νομό Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

«Η επάρκεια και ποιότητα των σχολικών κτιριακών υποδομών αποτελεί συστατικό και της ποιότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας ενώ σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια των μαθητών. Την ίδια στιγμή, ιδίως στην περιφέρεια, οι σύγχρονες σχολικές μονάδες παρέχουν σημαντική στήριξη στις τοπικές κοινωνίες» επισημαίνει η βουλευτής.

Ρωτά, λοιπόν, τους αρμόδιους υπουργούς πόσα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» και σε ποιο στάδιο εκτέλεσης βρίσκονται (π.χ. μελέτη, δημοπράτηση, επιλογή αναδόχου, κατασκευή κλπ.), ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και ολοκλήρωσής τους και αν έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση καθώς και που οφείλονται οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των σχολείων αυτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: α) τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, β) τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και γ) τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Καθυστερήσεις στην κατασκευή νέων σχολικών μονάδων στους δήμους της Θεσσαλονίκης

Η οικονομική κρίση οδηγεί όλο και περισσότερους γονείς στην επιλογή δημόσιου σχολείου για τα παιδιά τους. Για τη στέγαση του αυξανόμενου αριθμού μαθητών εντός των ορίων που ορίζει ο νόμος για κάθε σχολική αίθουσα, είναι επιτακτική πια η ανάγκη για την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων. Παρόλα αυτά, παρατηρούνται καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση σχολείων των δήμων της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται ενταγμένα στο πρόγραμμα του τέως Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων Α.Ε. και ήδη Κτιριακές Υποδομές Α.Ε..

Ειδικότερα, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, δύο δημοτικά σχολεία, ένα στην Πυλαία και ένα στο Πανόραμα, είναι ενταγμένα οριστικά εδώ και δέκα χρόνια στο πρόγραμμα και δεν προχωρούν με αποτέλεσμα τα υφιστάμενα σχολεία να λειτουργούν στο όριο ενώ συνολικά 10 σχολεία στο νομό Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Προσφάτως, για το ίδιο θέμα πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Νεάπολης – Συκεών.

Η επάρκεια και ποιότητα των σχολικών κτιριακών υποδομών αποτελεί συστατικό και της ποιότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας ενώ σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια των μαθητών. Την ίδια στιγμή, ιδίως στην περιφέρεια, οι σύγχρονες σχολικές μονάδες παρέχουν σημαντική στήριξη στις τοπικές κοινωνίες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Πόσα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» και σε ποιο στάδιο εκτέλεσης βρίσκονται (π.χ. μελέτη, δημοπράτηση, επιλογή αναδόχου, κατασκευή κλπ.);

2) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και ολοκλήρωσής τους; Έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την περάτωση των σχολείων;

3) Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των σχολείων αυτών;

Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

Σχετικά