27 Μαρτίου, 2019

Ακόμα περιμένουν τα σχολικά γεύματα οι μαθητές στη Λαμία

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Στη Βουλή έφερε ο βουλευτής Αττικής και Αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος για την παροχή σχολικών γευμάτων, καθώς λόγω της υποβολής ενστάσεων κατά τη φάση του διαγωνισμού έχουν οδηγήσει μαθητές σε αρκετούς Δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και στον Δήμο Λαμιέων, να στερούνται τα σχολικά γεύματα από την αρχή του σχολικού έτους, παρότι κρίθηκαν ως δικαιούχοι.

Δυστυχώς, το ίδιο πρόβλημα παρατηρήθηκε και κατά το σχολικό έτος 2017-2018 με τους μαθητές σε κάποιες περιπτώσεις να λαμβάνουν τα σχολικά γεύματα μόλις τον Ιούνιο!

Όπως τονίζει ο κ. Μαυρωτάς, μια άμεση ανάγκη και μάλιστα μικρών παιδιών δεν ικανοποιείται, λόγω της αδυναμίας της Πολιτείας να προγραμματίσει έγκαιρα τη διενέργεια των απαιτούμενων διαδικασιών για την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.

Ο βουλευτής ρωτά την αρμόδια Υπουργό, κα. Έφη Αχτσιόγλου, σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί, ώστε για το επόμενο σχολικό έτος η διενέργεια των αντίστοιχων διαγωνισμών να ολοκληρώνεται έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη και ένα επαρκές χρονικό διάστημα σε περίπτωση υποβολής ενστάσεων ή και προσφυγών στη δικαιοσύνη, προκειμένου με την έναρξη των μαθημάτων να ξεκινάει και η παροχή των γευμάτων στους δικαιούχους μαθητές των σχολείων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Χωρίς σχολικά γεύματα τα δημοτικά σχολεία στη Λαμία από την αρχή του σχολικού έτους

Οι μαθητές δημοτικών σχολείων του Δήμου Λαμιέων και άλλων οκτώ Δήμων της χώρας στερούνται των σχολικών γευμάτων, αν και κρίθηκαν δικαιούχοι για το πρόγραμμα, καθώς στους διαγωνισμούς για την ανάδειξη προμηθευτών που διενεργήθηκαν, υποβλήθηκαν ενστάσεις, με αποτέλεσμα να αναμένεται η έκδοση της τελικής απόφασης από τις αρμόδιες επιτροπές.

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας, με επιστολή του, αναδεικνύει ουσιαστικά το γνωστό πρόβλημα: πώς η γραφειοκρατία του δημοσίου τιμωρεί τον πολίτη ακόμη και τα παιδιά και τις οικογένειες τους, το πώς η γραφειοκρατική διαδικασία δεν είναι λειτουργική για να επιτευχθεί ένας απλός στόχος.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να καταδείξουμε το γεγονός ότι η εν λόγω επιστολή παρότι είχε παραλήπτη και την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν έτυχε κάποιας απάντησης από το αρμόδιο Υπουργείο έως σήμερα.

Μία άμεση ανάγκη, και μάλιστα μικρών παιδιών, δεν ικανοποιείται λόγω της αδυναμίας της Πολιτείας να προγραμματίσει έγκαιρα τη διενέργεια των απαιτούμενων διαδικασιών για την ομαλή διεξαγωγή του παρεχόμενου προγράμματος των σχολικών γευμάτων.

Σύμφωνα πάντως με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας, ίδιες καθυστερήσεις είχαν σημειωθεί και κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, με τους μαθητές του Δήμου Λαμιέων να λαμβάνουν τα σχολικά γεύματα πάρα πολύ αργά και συγκεκριμένα τον Ιούνιο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

  • Σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε για το επόμενο σχολικό έτος η διενέργεια των αντίστοιχων διαγωνισμών να ολοκληρώνεται έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη και ένα επαρκές χρονικό διάστημα σε περίπτωση υποβολής ενστάσεων ή και προσφυγών στη δικαιοσύνη, προκειμένου με την έναρξη των μαθημάτων να ξεκινάει και η παροχή των γευμάτων στους δικαιούχους μαθητές των σχολείων;
  • Ο ερωτών βουλευτής
    Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής