2 Νοεμβρίου, 2015

Καταβολή 1ης δόσης για αποπληρωμή πέντε αεροσκαφών (P-3B Orion) εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας

Σε ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών προχώρησε ο βουλευτής με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης

Έπειτα από αποκαλύψεις κυριακάτικου φύλλου για την ενεργοποίηση σκανδαλώδους εξοπλιστικής σύμβασης ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, που αφορά την αναβάθμιση πέντε υπέργηρων και καθηλωμένων στο έδαφος από το 2009, αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Ηρακλείου, τόσο ο χρόνος όσο και ο τρόπος εκταμίευσης της προκαταβολής, ύψους 40 εκ δολαρίων εγείρουν ερωτηματικά σε μια εποχή όπου η κυβέρνηση από τη μία αγοράζει οπλικά συστήματα και από την άλλη ψάχνει «πενταροδεκάρες», προκειμένου να λύσει το θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών

Θέμα: «Καταβολή 1ης δόσης για αποπληρωμή πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (P-3B Orion) εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας».

Στο πλαίσιο προηγούμενων ερωτήσεών μου για τη σκοπιμότητα της απόφασης, την ανάγκη εξεύρεσης άλλων προσφορότερων λύσεων, αλλά και τις ενστάσεις της ίδιας της κατασκευάστριας εταιρίας (Lockheed Martin), αναφορικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της αναβάθμισης πέντε παλαιών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας συνολικού ύψους 500 εκ. δολαρίων, επανέρχομαι εκ νέου υπό το πρίσμα νέων αποκαλύψεων για τον χρόνο και τον τρόπο ενεργοποίησης της συγκεκριμένης σύμβασης.

Συγκεκριμένα, από ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ έγινε γνωστό ότι την προηγούμενη εβδομάδα και χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά της Κυβέρνησης, εκταμιεύτηκε προκαταβολή ύψους 40 εκ. δολαρίων προς την Lockheed Martin, με την οποία ενεργοποιείται η ανενεργή μέχρι πρότινος σύμβαση για την ανακατασκευή των πέντε υπέργηρων P-3B Orion.

Η εν λόγω απόφαση και ιδίως η χρονική στιγμή εκτέλεσής της δημιουργεί ερωτηματικά:

Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση όλο το τελευταίο διάστημα ψάχνει «πενταροδεκάρες», προκειμένου να λύσει το θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέσω άλλων «ισοδυνάμων» μέτρων που θα πλήττουν εξίσου, άλλες κοινωνικές ομάδες.

Δεδομένου ότι η ίδια η νομιμότητα της συμφωνίας με την αμερικανική εταιρία διερευνάται προς το παρόν από την εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο εκσυγχρονισμός των καθηλωμένων από το 2009 αεροσκαφών αποτελεί την καλύτερη λύση για το Ελληνικό Δημόσιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Δεδομένου ότι μόλις πριν ένα μήνα, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας της πρώτης κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, κ. Ήσυχος, μιλώντας στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Βουλής υποστήριξε ότι: «δεν χρειαζόταν αυτό το πρόγραμμα» και ότι «αποτελεί πρόκληση σε εποχή οικονομικής κρίσης».

Δεδομένου ότι η ίδια η Lockheed Martin με την από 7 Μαΐου 2013 επιστολή της προς τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού προειδοποιούσε ότι «η ενεργοποίηση των P-3B Orion δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή χαμηλού κόστους και ρίσκου βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα».

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι η οικονομική κρίση και οι επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους παρασκηνιακή δράση από την πλευρά των εμπλεκομένων Υπουργών της Κυβέρνησης.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Πώς δικαιολογούν την εκταμίευση των 40 εκ. δολαρίων της προκαταβολής εν μέσω, τέτοιας πρωτοφανούς οικονομικής δυσπραγίας;

2. Γιατί επιλέχθηκε να εκταμιευτεί τώρα ένα τέτοιο ποσό προς την αμερικανική εταιρία, την στιγμή που η Κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να πληρώσει άλλες, βασικότερες υποχρεώσεις της όπως μισθοί, συντάξεις και οικογενειακά επιδόματα.

3. Γιατί η όλη διαδικασία εκταμίευσης της προκαταβολής για την σύμβαση έγινε με τέτοια μυστικότητα και χωρίς την απαιτούμενη ενημέρωση των φορολογούμενων πολιτών;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου