2 Νοεμβρίου, 2015

«Πριν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προηγήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση της κυβέρνησης»

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής της Β’ Αθήνας με Τo Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, κατά την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Ο κ. Τσακαλώτος, ο Ευκλείδης είναι καλό παιδί. Το ‘χω πει εδώ και καιρό και με δικαιώνει. Υποστήριξε θαρραλέα τον Γιάνη με το ένα νι, του οποίου, βέβαια, κουβαλούσε τη βαλίτσα επί επτά μήνες. Όμως, επί πολιτικού κύριε Υπουργέ, αυτή η «σκληρή» επτάμηνη διαπραγμάτευση του Γιάνη είχε αυτά τα αποτελέσματα που είχε. Και προσπαθήσατε και εσείς και ο Πρωθυπουργός, μέσα σε δυο εβδομάδες ή και σε δεκαεπτά ώρες, να περισώσετε ότι μπορούσε να σωθεί τελευταία στιγμή. Και καλά κάνατε. Ήταν μία χρήσιμη πιρουέτα, ήταν μία χρήσιμη κωλοτούμπα για τη χώρα.

Η σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι να σώζουμε φαλιρισμένους μετόχους τραπεζών. Διαρκώς θα δίνουμε τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων για να σώζουμε μετόχους φαλιρισμένους; Απατεώνες ενδεχομένως; Και θα έχουμε διαρκώς εν κινδύνω τις καταθέσεις των καταθετών; Διότι αυτή είναι η λογική σας: στήριξη των τραπεζών και των μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, στις συζητήσεις περί ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών πριν από μερικούς μήνες, έλεγε επί λέξει: «Χωρίς εκκαθάριση των επισφαλών δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αυτό που κάνετε είναι να ρίχνετε κι άλλα λεφτά, λεφτά των ελλήνων, των φορολογουμένων πολιτών, σε ένα βαρέλι δίχως πάτο». Γιατί τότε οι ανακεφαλαιοποιήσεις γίνονταν για τα συμφέροντα και για τους δούλους και υπαλλήλους των συμφερόντων. Ενώ τώρα γίνονται για τις λαϊκές οικογένειες. Για τον πόνο του λαού. Τώρα είναι καλές αυτές οι ίδιες τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιήσουμε. Δεν είναι των μεγαλοκαρχαριών του κεφαλαίου που πίνουν το αίμα του λαού με το μπουρί της σόμπας.

Εμείς, ωστόσο, σε ένα μεγάλο μέρος του, αυτό το σχέδιο θα το στηρίξουμε. Όπως εσείς δεν κάνατε σε καμία περίπτωση, καμία στιγμή, σε κανένα σχέδιο, κανενός νομοσχεδίου, καμιάς προτάσεως είτε των δανειστών, των «εκβιαστών, δολοφόνων, ρουφηχτών του αίματος του λαού», είτε άλλη. Καμία στιγμή δεν στηρίξατε τίποτα, έστω τροποποίηση, έστω προσθήκη. Δεν ψηφίσατε ποτέ. Δεν είναι το καλύτερο, όμως θα το στηρίξουμε. Όπως έχουμε στηρίξει και άλλα πράγματα στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και όχι στην κατεύθυνση της δεξιάς πολιτικής της πρώτης και δεύτερης φοράς αριστερής κυβέρνησης: Φόροι, φόροι, φόροι. Και αν το 23% θα είναι στο βόειο κρέας ή στην παιδεία! Που πολύ φοβάμαι πως θα είναι και στο κρέας και στην παιδεία. Όπως και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει και για τον «λαό» και για τα «συμφέροντα». Όλα θα τα κάνετε εις διπλούν.

Πριν από λίγο καιρό είχε πει ο πρωθυπουργός, ότι εμείς θα κάνουμε στροφή 360 μοιρών. Εννοούσε βέβαια 180, γιατί 360 μοιρών δεν έχει νόημα να κάνεις στροφή. Βέβαια, με ελαφρά πηδηματάκια, ο πρωθυπουργός έκανε στροφή 180 μοιρών και καλά έκανε. Αλλά, τώρα προσθέτει και τις άλλες 180 μοίρες και τις κάνει 360. Άρα, πάμε εκεί που πηγαίναμε: ότι αυτοί οι δανειστές μας εκβιάζουν, είμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο κλπ. Όλη αυτή η φιλολογία και η παραμυθολογία των «εχθρών» της Ευρώπης που, που όλοι αλλιώς λένε πως την θέλουνε. Ναι, αλλά αυτή την Ευρώπη έχουμε. Να την κάνουμε καλύτερη; Ναι. Αλλά να συνεργαστούμε με αυτή την Ευρώπη γιατί είμαστε τμήμα της αναπόσπαστο.

Αυτή η Βουλή της δεύτερης φοράς αριστεροδεξιάς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΞΕΛ, εγκαινίασε τη «Βουλή του Σαββατοκύριακου». Ως τώρα, είχαμε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τα Προεδρικά Διατάγματα, το «κάτι στα γρήγορα» μεσα στην εβδομάδα. Τώρα έχουμε όλη την εβδομάδα «χαλαρουά» και τρέχουμε Παρασκευή βράδυ ή Σάββατο βράδυ να ψηφίσουμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Γιατί; Για να μην έχουμε τριβές και αντιδράσεις και να μην έχουμε απώλειες; Ή επειδή πρέπει πατ-κιουτ να τα ψηφίσουμε; Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μερικά πράγματα που θα ‘πρεπε να ‘χαμε κάνει για να μην ψηφίζουμε με το πιστόλι στον κρόταφο τα Σαββατοκύριακα; Αλλιώς να τα κάνετε με Προεδρικά Διατάγματα ή με ΠΝΠ. Αρκετές, άλλωστε, ΠΝΠ έχετε περάσει.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει από την κυβέρνηση που ήταν αντίθετη στις δύο προηγούμενες. Γιατί πριν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προηγήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση της κυβέρνησης!

Στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία αλλά και στην Κύπρο η οποία βγήκε προχθές από τα μνημόνια, έκαναν ένα σχέδιο. Σχέδιο εθνικής συναίνεσης, ανασυγκρότησης της χώρας, αποκαταστάσεως των βλαβών που υπέστημεν με δική μας ευθύνη ή και με άλλων ευθύνες και με κακές συνταγές βεβαίως, τις οποίες εμείς εφαρμόσαμε ακόμα χειρότερα: με φόρους και όχι με μεταρρυθμίσεις, για να μην πειράξουμε το πελατειακό κράτος που ήταν η διαπλοκή και η διαφθορά των «άλλων». Αλλά τώρα θέλουμε να την κάνουμε δική μας διαπλοκή και διαφθορά. Θέλουμε να φύγουμε οι καναλάρχες των «άλλων». Των οποίων εγώ βέβαια είμαι μίσθαρνο όργανο. Μήπως είμαι και μισθωτός κάποιων τέτοιων μεγάλων συμφερόντων. Αλλά τώρα, όμως, εμείς θα βάλουμε τα κανάλια άλλων, και θα ελέγχουμε εμείς ποιοι θα πάρουνε αυτά τα κανάλια.

Δηλαδή, θα αντικαταστήσουμε την υπαρκτή διαπλοκή και διαφθορά των άλλων με τη δική μας; Ή θα κάνουμε ένα εθνικό συναινετικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας; Όλη η Βουλή, εκτός από αυτούς που δεν θέλουν και από αυτούς που δεν πρέπει, όλοι οι υπόλοιποι, μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Γιατί δεν το κάνουμε;
Εμείς ήμασταν οι παλιοί γερμανοτσολιάδες, μερκελιστές, Κουίσλινγκ, Τσολάκογλου και Τσιριμώκοι. Τώρα που ήσαστε κι εσείς Κουίσλινγκ, δωσίλογοι, γερμανοτσολιάδες και αμερικανοτσολιάδες, και τώρα που είμαστε όλοι μαζί «των συμφερόντονε», γιατί δεν το κάνουμε; Να γλυτώσει η χώρα από αυτή την αθλιότητα; Την οποία, εάν είχαμε συμφωνήσει το ’10, στο πρώτο «κακό» Μνημόνιο να εφαρμόσουμε τα τμήματά του που έπρεπε να είχαμε εφαρμόσει, τώρα θα συζητούσαμε για τα προβλήματα άλλων χωρών. Και ακόμα σαν τον σκύλο, κυνηγαμε την ουρά μας.

Εγώ δεν θα μπω στη λογική των γερμανοτσολιάδων και των αμερικανοτσολιάδων. Ούτε θα πω ότι δεν συμφωνούμε με τα μνημόνια των «πουλημένων». Αλλά συμφωνούμε με τα μνημόνια –ποιο είναι το αντίθετο-; των «αγορασμένων»;

Εμείς συμφωνούμε με αυτά που πρέπει να γίνουν για να αλλάξει η χώρα. Δεν υπήρχαν τα μνημόνια των άλλων που ήταν κακά, και το δικό μας είναι το τρίτο το καλύτερο. Δεν υπήρχαν τα θαλασσοδάνεια και οι καναλάρχες των άλλων που ήταν βρωμεροί τύποι και οι δικοί μας είναι καλοί. Δεν υπήρχαν οι κακοί ΕΝΦΙΑ των άλλων και θα έχουμε τώρα τους δικούς μας καλύτερους ΕΝΦΙΑ που είναι καλοί για τις λαϊκές οικογένειες! Όπως και τα ληστρικά δάνεια των εργολάβων που σπάγαμε τις μπάρες και λέγαμε «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» γιατί ήταν εθνικό χρέος να μην πληρώνουμε, ενώ τώρα είναι εθνικό πατριωτικό καθήκον το να πληρώνουμε! Πρόκειται περί παραφροσύνης και σχιζοφρένειας κύριοι συνάδελφοι αριστεροί και δεξιοί και ψεκασμένοι και όποιοι άλλοι!

Τα λαθρεμπόρια καυσίμων των άλλων τα διορθώσαμε; Ή έχουμε τα καλά λαθρεμπόρια τα δικά μας και δεν τα ‘χουμε ακουμπήσει; Αυτά τα GPS που θα βάζαμε για τον έλεγχο εισροών-εκροών στα καύσιμα τα κάναμε, που έχει ψηφιστεί εδώ και κάτι χρονάκια; Όχι. Την πάπια κάνουμε και σ’ αυτά. Πρέπει να μπούμε στη λογική αυτής της αριστερής κυβέρνησης που είναι με εντελώς δεξιές λογικές και πρακτικές φορομπηχτικές.
Και τελευταίο θα πω για το μεταναστευτικό μόνο αυτό: επειδή και σήμερα πνιγήκανε. Χάνουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι κάθε μέρα, με μία τρομερή κολοσσιαία υποκρισία: Ας είχαμε βάλει ένα καράβι από το Τσεσμέ ή από το Τσανάκαλε να πηγαίνει τους μετανάστες κατευθείαν επάνω ή να κάναμε μία δίοδο στο φράχτη για τους πρόσφυγες. Για να μην τους πνίγουμε στις θάλασσες και μετά πουλάμε λαϊκισμό και ευαισθησίες για το πόσο αξίζει η ζωή ενός μικρού παιδιού που πνίγεται. Που ΕΜΕΙΣ το βάζουμε να πνιγεί γιατί δεν το βάζουμε σε ένα πλοίο ή ένα λεωφορείο να πηγαίνει στα σύνορα ή στην κεντρική Ευρώπη; Γιατί διαλύσαμε την Αμυγδαλέζα για να φτιάξουμε είκοσι Αμυγδαλέζες που δεν είναι καλύτερες; Σ’ αυτά πρέπει να δώσουμε απαντήσεις.

Κι ένα τελευταίο: ένας υπουργός μου είπε: Και οι άλλοι τα ίδια κάνανε. Αλλά, εσείς, δεν ήσαστε οι άλλοι!»

Σχετικά