14 Ιουλίου, 2016

Κατάργηση υποθηκοφυλακείων: Επιπλέον κόστος και ταλαιπωρία για τους κατοίκους της Εύβοιας

Οι κάτοικοι της Εύβοιας, όπως και άλλων περιοχών της περιφέρειας έρχονται αντιμέτωποι με την πρωτοφανή και απερίσκεπτη κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να καταργήσει όλα τα άμισθα υποθηκοφυλακεία, επιτρέποντας την ύπαρξη μόνο ενός έμμισθου υποθηκοφυλακείου στην πρωτεύουσα κάθε περιφερειακής ενότητας. Πρόκειται για μια πρόχειρη και αδικαιολόγητη ενέργεια η οποία έχει προκαλέσει αναστάτωση και αντιδράσεις στους κατοίκους και τους επιστημονικούς φορείς της Εύβοιας, και η οποία εάν εφαρμοστεί θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα σε μία ήδη επιβαρυμένη και ευαίσθητη περιοχή.

Πολλά ερωτηματικά γεννώνται για αυτήν την εκπεφρασμένη πρόθεση της Κυβέρνησης, καθώς δεν είναι δυνατόν να καταργούνται τόσα υποθηκοφυλακεία ανεξαιρέτως και αυθαιρέτως δίχως να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος με τα ενδιαφερόμενα μέρη, δηλαδή τους ίδιους τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς, και δίχως να λαμβάνονται υπόψη όλα τα κριτήρια, η ανθρωπογεωγραφία και τα ιδιαιτέρα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης. Αντί, λοιπόν, μέριμνα της Πολιτείας να είναι η μεγαλύτερη αποκέντρωση και η ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας, με αυτές τις ενέργειες οδηγεί την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας σε περαιτέρω υποβάθμιση, αναγκάζοντας μάλιστα πολλούς κατοίκους να διανύουν αποστάσεις μέχρι και 200 χιλιόμετρα για να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους στο υποθηκοφυλακείο και επιβαρύνοντάς τους με ένα σημαντικό επιπλέον κόστος και πολύωρη ταλαιπωρία.

Το συγκεκριμένο αυτό πολύ σημαντικό θέμα για την Εύβοια έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, με ερώτηση την οποία κατέθεσε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Κατάργηση Ειδικών και Μη Ειδικών Άμισθων Υποθηκοφυλακείων Ευβοίας

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 28 Ιουνίου 2016, προωθείται εκ μέρους της Κυβέρνησης η κατάργηση πληθώρας ειδικών και μη ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων ανά την Επικράτεια.

Στην περίπτωση της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας καταργούνται τα Ειδικά Άμισθα Υποθηκοφυλακεία Χαλκίδας, Ιστιαίας, Κύμης, Ταμυνέων, Ερέτριας, Αγίας Άννας, Καρύστου, Στύρων και Αυλώνος και τα Μη Ειδικά Άμισθα Υποθηκοφυλακεία Λίμνης, Μαρμαρίου και Σκύρου, και συστήνεται ένα Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο που θα έχει έδρα τη Χαλκίδα. Προφανώς, αυτό αποτελεί μια άστοχη αν όχι απαράδεκτη ενέργεια της Κυβέρνησης, καθώς όλα τα εν λόγω υποθηκοφυλακεία δεν μπορούν ανεξαιρέτως και αυθαιρέτως να καταργηθούν δίχως ορθό σχεδιασμό και δίχως να ληφθούν υπόψη όλα τα κριτήρια και η ανθρωπογεωγραφία των περιοχών.

Συγκεκριμένα η Εύβοια αποτελεί μια ανομοιογενή περιοχή με ιδιαίτερα τοπικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, γεγονός το οποίο καθιστά εξ ορισμού αδύνατη την εξυπηρέτηση όλου του ενδιαφερομένου κοινού σε μια τόσο διευρυμένη χωρικά και πληθυσμιακά έκταση, από έναν και μόνο Υποθηκοφυλακείο στην πόλη της Χαλκίδας.

Η εν λόγω απερίσκεπτη επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει πολλά προβλήματα και ταλαιπωρία στους κατοίκους καθώς θα αναγκασθούν να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα για την εκτέλεση των συναλλαγών τους στο ένα και μοναδικό Υποθηκοφυλακείο, με συνέπεια να επωμισθούν ένα τεράστιο κόστος και πολλές χαμένες ώρες. Μάλιστα οι κάτοικοι της Βόρειας και Νότιας Εύβοιας θα υποχρεωθούν να μετακινούνται σε αποστάσεις συνολικά πάνω από 200 χιλιομέτρων για να μεταβούν από τις περιοχές τους στη Χαλκίδα και τανάπαλιν. Για παράδειγμα η απόσταση από Ιστιαία-Χαλκίδα είναι 120 χλμ., ενώ από Κάρυστο-Χαλκίδα είναι 115 χλμ. Επίσης εδώ αξίζει να αναφερθεί και η περίπτωση της Σκύρου όπου για τη μετάβαση στη Χαλκίδα και τανάπαλιν, απαιτείται τουλάχιστον μία διανυκτέρευση, καθόσον εξαρτάται από τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής Κύμης-Σκύρου.

Ταυτόχρονα μεγάλο ζήτημα τίθεται και για τους επαγγελματίες των οποίων η εργασία είναι συνδεδεμένη με τα Υποθηκοφυλακεία στις ανωτέρω περιοχές, όπως δικηγόροι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές και συμβολαιογράφοι, οι οποίοι έχουν ήδη πληγεί από την κρίση και τη φορολογική και ασφαλιστική μέγγενη που επέβαλε η Κυβέρνηση, και ενδέχεται να αναγκασθούν να αλλάξουν επαγγελματική έδρα. Σημειωτέον ότι η ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας μαστίζεται εδώ και πολλά χρόνια με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας και τέτοιες ενέργειες της Κυβέρνησης δρουν επιβαρυντικά στο πρόβλημα.

Προφανώς, οι αρνητικές συνέπειες επεκτείνονται και στις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες των κατά τόπους Δήμων αλλά και για το Πρωτοδικείο Χαλκίδας μιας και δεν έχει προχωρήσει το Κτηματολόγιο στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας (μόνο ο Δήμος Χαλκιδέων έχει Κτηματολόγιο, στο οποίο έχουν ενταχθεί οι περιοχές Δροσιάς, Βασιλικού, Μύτικα, Αγ. Νικολάου και Αγ. Ελεούσας) ούτε η ηλεκτρονική διασύνδεση του Πρωτοδικείου.

Με δεδομένο ότι η εκπεφρασμένη και δημοσίως πλέον πρόθεση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την κατάργηση συλλήβδην όλων των ειδικών και μη άμισθων Υποθηκοφυλακείων από τη Βόρεια έως την Νότια Εύβοια, έχει θορυβήσει τους πολίτες και επαγγελματίες της όλης περιοχής.

Με δεδομένο ότι, οι πολίτες θα επιβαρυνθούν με σημαντικά έξοδα μετακίνησης μέσα σε συνθήκες κρίσης και έντονης φορολογικής επιβάρυνσης και μάλιστα θα αναγκάζονται να μετακινούνται σε έναν προβληματικό όσο και επικίνδυνο σε πολλά σημεία οδικό άξονα Χαλκίδας-Ιστιαίας-Χαλκίδας-Καρύστου.

Με δεδομένο ότι οι αποφάσεις της Πολιτείας δεν πρέπει να οδηγούν στην υποβάθμιση των περιοχών της περιφέρειας ανά την Ελλάδα με συνεχείς απομακρύνσεις ή και καταργήσεις υπηρεσιών αλλά αντίθετα να προωθούν ολοένα και περισσότερο τη μεγαλύτερη αποκέντρωσή τους και την ισόρροπη ανάπτυξή τους.

Με δεδομένο ότι, η πολιτεία δεν μπορεί να επιβάλει την κατάργηση όλων των Υποθηκοφυλακείων με οριζόντιο τρόπο, χωρίς να εξετάζει προηγουμένως τις περιπτώσεις όπου υπάρχει κόστος για το δημόσιο και είναι προφανής η επίλυση των προβλημάτων και δεν δημιουργείται ανασφάλεια στις εμπράγματες συναλλαγές και κίνδυνος απώλειας δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν να καταργηθούν τα υποθηκοφυλακεία σε κάθε περιφερειακή ενότητα; Υπήρξε διαβούλευση και αν ναι με ποιους φορείς;

2) H Eιδική Επιτροπή με αντικείμενο την εξέταση περιπτώσεων συγχώνευσης υποθηκοφυλακείων της χώρας, σε ποια πορίσματα προέβη; Έλαβε υπόψη της ειδικά ζητήματα πληθυσμιακών κατανομών και χιλιομετρικών αποστάσεων εντός των ορίων κάθε περιφερειακής ενότητας;

3) Στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ποια ειδικά κριτήρια και ειδικά θέματα ελήφθησαν υπόψη ώστε να προτείνετε την κατάργηση όλων των ειδικών και μη ειδικών άμισθων Υποθηκοφυλακείων και δη της Ιστιαίας, Κύμης, Καρύστου, Σκύρου;

4) Θεωρείται ότι μπορεί να αποτελεί ενιαίο κανόνα η ταύτιση της έδρας του υποθηκοφυλακείου με την πρωτεύουσα της κάθε περιφερειακής ενότητας ανεξαρτήτως πληθυσμιακών κατανομών, γεωγραφικού ανάγλυφου και χιλιομετρικών αποστάσεων;

Ο ερωτών βουλευτής:
Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής