31 Ιανουαρίου, 2018

Η μείωση στις κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ εξαθλιώνει τους χαμηλοσυνταξιούχους

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τη μείωση της τάξης του 10%, που έχουν υποστεί οι χαμηλοσυνταξιούχοι στις κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ.

Παρά τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις για διατήρηση των χαμηλών συντάξεων στα ίδια επίπεδα, με βάση τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, φαίνεται πως οι ήδη οικονομικά εξαθλιωμένοι χαμηλοσυνταξιούχοι, διολισθαίνουν ακόμη περισσότερο σε καθεστώς «φτώχειας», έτσι όπως ορίζεται τουλάχιστον από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, αλλά και της Eurostat.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς την κ. Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Η μείωση στις κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ εξαθλιώνει τους χαμηλοσυνταξιούχους»

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, μείωση έχουν υποστεί τελικά στις κύριες συντάξεις τους και οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΕΦΚΑ.

Σε αντίθεση με τα όσα υποστήριζαν και διαβεβαίωναν οι αρμόδιοι Υπουργοί, «ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΕΦΚΑ δεν θα υποστούν καμία μείωση στις κύριες συντάξεις τους», τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα και δείχνουν ότι η μείωση των κύριων συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων υπέστησαν τον Δεκέμβριο του 2017 μειώσεις της τάξης του 10%.

Αυτό σε απόλυτα νούμερα σημαίνει ότι χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ που έπαιρνε κύρια μηνιαία σύνταξη 438 ευρώ, λαμβάνει πλέον 395 ευρώ, δηλαδή 43 ευρώ λιγότερα (ποσοστό μείωσης 10%). Ως εκ τούτου, ο ίδιος συνταξιούχος έχει σε ετήσια βάση απώλεια εσόδων περισσότερο από μία σύνταξη (43 ευρώ χ 12 = 516 ευρώ).

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι εξ αυτών των συνταξιούχων είναι σήμερα και δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, (στη συγκεκριμένη περίπτωση 103 ευρώ μηνιαίως) και με δεδομένη τη μείωση του ΕΚΑΣ από 1/1/2018 και την πλήρη κατάργηση του στο τέλος του 2019, η μείωση που θα υποστούν σε ετήσια βάση είναι συνολικά 1.752 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 28% περίπου. Συνεπώς οι ετήσιες μειώσεις στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων ισοδυναμούν με το μηνιαίο μικτό μισθό ενός Δημοσίου Υπαλλήλου, με 25ετη θητεία κατηγορίας ΠΕ.

Η εξοικονόμηση αυτής της δαπάνης για το Ελληνικό Δημόσιο (1.752 ευρώ/ χαμηλοσυνταξιούχο ετησίως), δεν συνάδει με τις εκτιμήσεις των εκθέσεων του ΟΟΣΑ και της Eurostat, οι οποίες συγκαταλέγουν την εν λόγω ομάδα συνταξιούχων στην κατηγορία των κοινωνικά και στατιστικά «φτωχών» ανθρώπων.

Δεδομένου ότι ο ανορθολογικός αυτός τρόπος εξοικονόμησης δαπανών πλήττει τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, εν προκειμένω τους χαμηλοσυνταξιούχους, που μοναδικό τους εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση είναι η σύνταξή τους.

Δεδομένου ότι οποιαδήποτε περικοπή στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων όπως αυτές καταγράφονται και από τους αναγνωρισμένους οργανισμούς ΟΟΣΑ και Eurostat εντάσσει αυτούς τους πολίτες, στο καθεστώς της περαιτέρω οικονομικής εξαθλίωσης.

Δεδομένου ότι από την πενιχρή σύνταξη που μέχρι σήμερα λάμβαναν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, πέραν των δαπανών διαβίωσης των ιδίων, καλύπτουν και τα έξοδα των φιλοξενούμενων μακροχρόνια άνεργων συγγενών τους, που λόγω της οικονομικής κρίσης διαμένουν μαζί τους.

Δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό από την μηνιαία σύνταξη τους δαπανάται για την φαρμακευτική τους περίθαλψη, αφού η δωρεάν παραχώρηση φαρμάκων σε πολλές περιπτώσεις δεν προβλέπεται.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Με ποιο αιτιολογικό προβήκατε στην περικοπή 10% περίπου των κατώτατων κύριων συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΕΦΚΑ, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της περαιτέρω διολίσθησής τους σε καθεστώς φτώχειας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο του ΟΟΣΑ, όσο και της Eurostat;

2) Ποιο το οικονομικό όφελος συνολικά από την περικοπή στις κατώτατες κύριες συντάξεις; Ποιος ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων που επηρεάζονται από αυτές τις μειώσεις;

3) Προβλέπεται αντί του μέτρου εφαρμογής μείωσης των κατώτατων συντάξεων του ΕΦΚΑ, να προβείτε σε κάποιον ορθολογικότερο τρόπο περικοπής των δαπανών του Δημοσίου;

4) Υπάρχει πρόθεση για την θεσμοθέτηση κοινωνικού προφίλ ισόποσου οικονομικού ανταποδοτικού χαρακτήρα, στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΕΦΚΑ που υπέστησαν τις μειώσεις στην σύνταξή τους;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου