5 Ιουνίου, 2018

Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη;

Θα πληρώσει το ΓΛΚ τους λογιστές των συνταξιούχων για τα δικά του λάθη;

Mόνο ως φάρσα θα μπορούσε να το συλλάβει ο πολίτης μιας οποιασδήποτε κανονικής ευρωπαϊκής χώρας, το «χουνέρι» που φαίνεται να έστησε το κράτος εναντίον ογδόντα χιλιάδων συνταξιούχων του δημοσίου που είχαν την ευαισθησία, ως υπεύθυνοι πολίτες, να υποβάλλουν εγκαίρως την φορολογική τους δήλωση. Κι αυτό γιατί, ενώ αρχικά μετά την υποβολή και την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων διαπιστώθηκαν λανθασμένα στοιχεία στις βεβαιώσεις αποδοχών, με αποτέλεσμα να έχουν φορολογηθεί λάθος και να σταλεί νεότερο αρχείο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με διορθωμένα τα ποσά, κι ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν κι άλλο οι συνταξιούχοι-θύματα του λάθους, τελικά φαίνεται πως θα αναγκαστούν να προβούν οι ίδιοι σε τροποποιητικές δηλώσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία εν μέσω θέρους αλλά και σε οικονομική επιβάρυνση, καθώς οι περισσότεροι θα το αναθέσουν σε λογιστές. Το θέμα έφερε με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, ζητώντας από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, εκτός από το να δώσουν επίσημη ενημέρωση για το θέμα και τις συνέπειές του, να τον πληροφορήσουν και για το εάν η νέα εκκαθάριση θα γίνει εμπρόθεσμα κι εάν όλο αυτό ενδέχεται να σημαίνει περαιτέρω επιβάρυνση με προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ: 1. τον Υπουργό Οικονομικών, 2. την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Πρόβλημα για τις φορολογικές δηλώσεις χιλιάδων συνταξιούχων του δημοσίου λόγω διαφοράς στις βεβαιώσεις αποδοχών τους και στα προσυμπληρωμένα ποσά του Ε1»

Ταλαιπωρία για χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου αλλά και κίνδυνο για την έγκαιρη και ομαλή διεκπεραίωση των φορολογικών δηλώσεων επιφυλάσσει το αλαλούμ με τις διαφορές που παρατηρήθηκαν στα προσυμπληρωμένα ποσά συντάξεων του Ε1 από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και στις αντίστοιχες βεβαιώσεις αποδοχών στην ιστοσελίδα του Taxisnet.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, το πρόβλημα πιθανόν οφείλεται στη μεταφορά αρμόδιων υπηρεσιών συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου στον ΕΦΚΑ, οι οποίες όμως ακόμα αναρτούν τις βεβαιώσεις αυτές στο site του Υπουργείου Οικονομικών που υποστηρίζεται από την ΓΓΠΣ, ενώ άγνωστο παραμένει αν τα λάθη αφορούν αναδρομικά ή έκτακτα μερίσματα που έλαβαν κάποιοι συνταξιούχοι.

Γεγονός είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί καμία διευκρίνιση από το αρμόδιο Υπ. Οικονομικών για το πού οφείλεται αυτή η διαφοροποίηση, ποιους και τι αφορά και ποιο τελικά είναι το σωστό ποσό που θα καταγραφεί ως φορολογητέο εισόδημα. Επίσης δεν είναι σαφές εάν το πρόβλημα αφορά μόνον τους ογδόντα χιλιάδες, περίπου, συνταξιούχους Δημοσίου που έχουν υποβάλλει ήδη τις φορολογικές τους δηλώσεις ή αν τα ίδια λάθη έχουν γίνει και σε συνταξιούχους άλλων Ταμείων -ή και εν ενεργεία υπαλλήλων του δημοσίου.

Δεδομένου μάλιστα ότι μέχρι σήμερα έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 1,5 εκ. φορολογικές δηλώσεις ενώ πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής (30η Ιουνίου), το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα άμεσα.

Ενώ το πρωί είχε διαρρεύσει ότι η ΑΑΔΕ, μετά από σύσκεψη που είχε με τον ΕΦΚΑ, δήλωσε πως θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τους περίπου 80.000 συνταξιούχους ώστε να μην χρειασθεί να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, τελικά φαίνεται ότι αυτό δεν θα καταστεί εφικτό.

Επειδή λόγω λάθους της Διοίκησης, υπερήλικες συνταξιούχοι, οι οποίοι εγκαίρως υπέβαλαν τις δηλώσεις τους, καλούνται τώρα να περιμένουν, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα, ώστε να μάθουν ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής τους δήλωσης χωρίς να είναι απόλυτα εξασφαλισμένο πως τελικά δεν θα χρειαστεί να καταθέσουν νέα τροποποιητική δήλωση.

Επειδή η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, εκτός από την ταλαιπωρία εν μέσω καλοκαιριού, συνιστά πρόσθετο κόστος για τους συνταξιούχους, οι οποίοι αναγκάζονται να την αναθέτουν σε λογιστές, ενώ ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ότι δεν θα υπάρξει πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή αυτής,

Επειδή από όλη αυτή τη δυσλειτουργία είναι μάλλον απίθανο να ολοκληρωθεί εγκαίρως η υποβολή φορολογικών δηλώσεων και η εμπρόθεσμη καταβολή των φόρων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του Κράτους, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης στις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1)Για ποιο λόγο δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα αυτό; Πού οφείλεται αυτή η διαφοροποίηση και ποια υπηρεσία φέρει την ευθύνη για το λάθος;

2)Έχετε υπολογίσει πόσους συνολικά συνταξιούχους αφορούν και σε τι ύψος οι αποκλίσεις στα ποσά που αναφέρονται στα προσυμπληρωμένα πεδία του Ε1 και στις βεβαιώσεις των συνταξιούχων;

3)Ερευνάτε αν υπάρχουν παρόμοιες αποκλίσεις και σε βεβαιώσεις αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων ή συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα;

4)Τελικά θα γίνει νέα εκκαθάριση ή θα χρειαστούν τροποποιητικές δηλώσεις; Αν χρειαστεί να γίνει τροποποιητική δήλωση, έχει εξασφαλιστεί ότι σε περίπτωση καθυστέρησης θα απαλλαγούν οι συνταξιούχοι φορολογούμενοι από πρόστιμα ή προσαυξήσεις στον τυχόν επιπλέον φόρο που θα καταβάλλουν;

Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών