18 Μαρτίου, 2016

«Η κυβέρνηση έχει φέρει πάνω από τα μισά νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος»

«Μου έχουν πει άνθρωποι από την Ζιμπάμπουε, μην το ξαναπείς αυτό αγόρι μου, είναι σοβαρή χώρα η Ζιμπάμπουε, δεν είναι κατσαπλιαδιστάν».

Στην ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπιγκ, μίλησε χθες 17/3, ο βουλευτής Β’ Αθηνών με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, Γρηγόρης Ψαριανός.

Ανέφερε ότι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, αν και θα μπορούσε να έχει έρθει στη βουλή εδώ και μήνες, να συζητηθεί άνετα και χαλαρά και να συμφωνήσουν όλες οι πτέρυγες της Βουλής και όχι με την διαδικασία του κατεπείγοντος και μεταφρασμένο στο Google Translation.

Αυτή η κυβέρνηση των «Τσιπροκαμμένων» - κατά το «Σαμαροβενιζέλων» - έχει φέρει πάνω από τα μισά νομοσχέδια με την διαδικασία του κατεπείγοντος, με ορυμαγδό άσχετων τροπολογιών επί των νομοσχεδίων και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κος Ψαριανός άσκησε κριτική σε όλους τους υπουργούς αθλητισμού που έχουν περάσει και που δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τα προβλήματα που μαστίζουν τον ελληνικό αθλητισμό εδώ και δεκαετίες.

Ούτε για το πρόβλημα του ντόπινγκ όπου, «έχουμε αθωώσει και απαλλάξει και τους αθλητές και τους γυμναστές και φαρμακοδότες τους και κάνουμε γαργάρα.»

Ούτε φυσικά για την βία στα γήπεδα, όπου ενώ υπάρχουν χιλιάδες φωτογραφίες, κάμερες, παρακολουθήσεις, όλα τα επεισόδια που γίνονται στα γήπεδα περνάνε ατιμωρητί.

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση της ομιλίας:

Ορυμαγδός τροπολογιών σε όλα τα νομοσχέδια. Αυτή η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, των «Τσιπροκαμένων» που λέμε, κατά το «Σαμαροβενιζέλων», έχει φέρει όσα νομοσχέδια έχει φέρει. Κι έχει φέρει τροπολογίες επί των νομοσχεδίων άσχετες. Με κάθε νομοσχέδιο. Έχουν φέρει διπλάσιες ή τριπλάσιες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σε ένα χρόνο οι «Τσιπροκαμένοι» από όσες είχαν φέρει οι «Σαμαροβενιζέλοι» σε δύο, δυόμισι χρόνια.

Και πάνω από τα μισά νομοσχέδια έχουν έρθει με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος.

Το Νομοσχέδιο αυτό θα μπορούσαμε να το είχαμε συζητήσει, χαλαρά και άνετα, εδώ και τρεις μήνες και θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε όλες οι πτέρυγες της Βουλής. Θέλουμε πάρα πολύ να υπάρξει εξυγίανση και στο ντόπινγκ και στη βία στα γήπεδα. Που πριν από σαράντα χρόνια πηγαίναμε με τους φίλους μας, βάζελοι, γαύροι, χανούμισσες, μαύροι πάνθηρες, σκουλίκια και βλέπαμε τα παιχνίδια μια χαρά. Πριν από σαράντα χρόνια. Είναι περασμένος αιώνας, βέβαια…. Γιατί εμείς προχωράμε πολύ γρήγορα με τους αιώνες και τρέχουμε μπροστά. Έχουμε ξεφύγει…

Μπορούμε να βρούμε παραδείγματα σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής. Στην παιδεία: ποια χώρα πάει καλά στην παιδεία; Η Φινλανδία; Τι κάνετε; ένα, δύο, τρία… copy-paste. Ποια χώρα πάει καλά στην ασφάλεια; Το Βέλγιο; Τι κάνετε εσείς; Δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ούτε τον τροχό. Δεν θα κάνουμε τους φωστήρες ότι θα περάσουμε στην Ευρώπη κάτι τριτοκοσμικού τύπου μισο-σοβιετικές αφρικανικές παραλλαγές σε διάφορα «συστηματάκια», όπου ο Υπουργός Παιδείας ας πούμε, κάθε Υπουργός Παιδείας δεν λέω μόνο γι’ αυτή την κυβέρνηση, μπορεί να κάνει τρείς μεταρρυθμίσεις, στην καθισιά του, πέντε, «ιπτά» που λέει και μια γιαγιά μου, «ουχτώ», έτσι για πλάκα. Όταν η Φινλανδία επί της παιδείας έχει κάνει από το ’61 μέχρι σήμερα, μία μεταρρύθμιση. Κι έχει αλλάξει πενήντα κυβερνήσεις: συμμαχικές, αριστεροδεξιές, κεντροαριστερές, κεντροδεξιές, όλα. Μπορώ να σας πω κι άλλες χώρες.

Για να μην γενικολογούμε σε όλα αυτά: δεν θα ανακαλύψουμε εμείς εδώ τους καλύτερους τρόπους διακυβέρνησης μιας χώρας. Όταν μάλιστα, θέλουμε αυτή η διακυβέρνηση να γίνεται και με προοδευτικό πρόσημο, σύντροφοι, ε; Μόνο που κλωτσάνε μερικοί συνεταίροι στην προοδευτικότητα. Και στον ριζοσπαστισμό. Δεν θέλω καθόλου να αναφερθώ στο συστηματάκι και στη συνεργασία των Τσιπροκαμένων.

Θέλω να πω: σ’ αυτό το Νομοσχέδιο θα ψηφίσουμε επί της αρχής. Θα ψηφίσουμε το Νομοσχέδιο όχι μόνο επειδή είναι εναρμόνιση με την WADA αλλά και επειδή έπρεπε τέτοια πράγματα να τα ‘χουμε κάνει και μόνοι μας. Όπως και πολλές εφαρμογές των μνημονίων που μας θέτουνε απέξω θα έπρεπε να τα έχουμε κάνει από μόνοι μας. Μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές θα έπρεπε να τις είχαμε κάνει εδώ, από μόνοι μας. Όχι να μας τα υπαγορεύουν απέξω κι εμείς να κάνουμε γαργάρα και μαϊμουδιές: να παίρνουμε τα φράγκα, να τους βρίζουμε, να λέμε στον κόσμο «οι αλήτες, τα καθήκια, οι κωλοευρωπαίοι μας κάνουν, μας δείχνουν, μας εκβιάζουνε….» και να παίρνουμε τα φράγκα και να διορίζουμε. Να παίρνουμε «των αλλουνώνε» το πελατειακό συστηματάκι και να το κάνουμε δικό μας πελατειακό συστηματάκι. Και την υπάρχουσα διαφθορά και διαπλοκή «των αλλουνώνε», «των καταστροφέωνε», να την κάνουμε δικό μας συστηματάκι διαφθοράς, διαπλοκής, να γινόμαστε οι αριστεροί νταλαβεριτζήδες των νέων «καναλλαρχώνε», να κάνουμε νυχτερινές συναντήσεις και επισκέψεις… Αυτά δεν είναι με προοδευτικό πρόσημο συντρόφισσες και σύντροφοι. Είναι παλαιοκομματισμός του κερατά.

Επί του συγκεκριμένου, θα το στηρίξουμε το Νομοσχέδιο. Και θα στηρίξουμε και το Νομοσχέδιο που θα φέρει ο Υπουργός – το χρωστάει όπως το χρωστάνε δεκαπέντε προηγούμενοι υπουργοί, από τον Φλωρίδη, τον Λιάνη, τον… μην τους αναφέρω όλους τους υπουργούς αθλητισμού που έχουν περάσει. Που έχω ζητήσει από το 2007 στην Επιτροπή Μορφωτικών επί του Αθλητισμού. Έχουμε κάνει προτάσεις, τροπολογίες. Κι εγώ προσωπικά. Ξέρουν πάρα πολλοί άνθρωποι και φίλοι μου και παλιοί μου σύντροφοι που κάθονται από πίσω σας κύριε Υπουργέ, ξέρουν πάρα πολύ καλά.

Για τις εκλογές στις Ομοσπονδίες: Να καθιερώσουμε την απλή αναλογική σε όλες τις Ομοσπονδίες. Είναι αλλού πλειοψηφικό, αλλού μισο-αναλογική, αλλού ενισχυμένη αναλογική κι αλλού όπως βολεύει την κάθε πυγμαχία, το κάθε μπάσκετ και την κάθε κολύμβηση. Να θεσπίσουμε ένα σταθερό σύστημα εκλογής στις αθλητικές ομοσπονδίες.
Να τσακίσουμε στη βάση του το ντόπινγκ. Μπορείς να το κάνεις πολύ εύκολα. Και τους αθλητές τους έχουμε αθωώσει και τους έχουμε απαλλάξει, και τους γυμναστές και φαρμακοδότες τους, τους έχουμε απαλλάξει και κάνουμε γαργάρα.

Δεν έχουμε πάρει κανένα απολύτως μέτρο.

Όλα τα επεισόδια που γίνονται στα γήπεδα περνάνε ατιμωρητί. Υπάρχουν χιλιάδες φωτογραφίες, κάμερες, παρακολουθήσεις. Ο «μεγάλος αδερφός» με τις κάμερες ,που μερικοί αριστεροί διαμαρτύρονται. Και τι τις έχουμε κάνει τις κάμερες τώρα; Πού είναι αυτοί που πετάνε τα μπουκάλια; Πού είναι αυτοί που μαχαιρώνουν τον διπλανό τους; Φωτογραφίες υπάρχουν από παντού. Και βίντεο. Και από πού ήρθε και που μένει, τα ξέρουμε όλα αυτά. Τι τους έχουμε κάνει όλους αυτούς; Κι εδώ πάλι το copy-paste: τι έκανε αυτή η καταραμένη η μακαρίτισσα στην Αγγλία; Αυτή η «δεξιούρα» η Θάτσερ; Το καθάρισε σε δυο χρονάκια το ζήτημα;

Διακόψαμε το κύπελλο. Γιατί δεν διακόψαμε και το πρωτάθλημα; Επειδή το κύπελλο είναι συμβολικό και άρα ανώδυνο. Δεν έχει να κάνει με νταλαβέρια με ΠΑΕ, με κέρδη, με υπερκέρδη, με champions league κι όλα αυτά τα κόλπα. Ε, είναι το κύπελλο, εντάξει ας το διακόψουμε, είναι κάτι εύκολο.

Το πρωτάθλημα μπορούμε να το διακόψουμε στα πέντε παιχνίδια; Μπορούμε να αφαιρέσουμε από τις ομάδες πέντε βαθμούς σε κάθε παιχνίδι; Που είναι υπεύθυνες οι ίδιες οι ΠΑΕ για τα επεισόδια που γίνονται στα γήπεδά τους. Γιατί οι ΠΑΕ δίνουν τα εισιτήρια οι ΠΑΕ κάνουν τις οργανωμένες εκδρομές, οι ΠΑΕ δίνουν και διάφορα φάρμακα στις εκδρομές αυτές. Κι αυτά είναι πολύ γνωστά πράγματα. Επί χρόνια. Τα τελευταία είκοσι, τριάντα χρόνια ζούμε αυτή την αθλιότητα. Πρέπει να την σταματήσουμε, κύριε Yπουργέ, τώρα. Και οι προηγούμενοι υπουργοί είχαν όλη την καλή διάθεση και καλή πρόθεση. Και είχαν εξαγγείλει μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Και για την βία και για το ντόπινγκ και για τις σχέσεις των ΠΑΕ με τους Συνδέσμους… Και πού είναι τα καταστατικά των Συνδέσμων και πού είναι οι Σύνδεσμοι; Γιατί δεν πάνε οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού στην Τούμπα; Σε ποια χώρα γίνεται αυτό; Γιατί οι φίλαθλοι του Άρη δεν μπορούνε να πάνε στο Φάληρο; Από πού κι ως πού; Μην πω πάλι πως αυτό γίνεται στην Ζιμπάμπουε, γιατί προσβάλλω την χώρα. Μου έχουν πει άνθρωποι από την Ζιμπάμπουε «μην το ξαναπείς αυτό αγόρι μου, είναι σοβαρή χώρα η Ζιμπάμπουε, δεν είναι κατσαπλιαδιστάν».

Λοιπόν, αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει. Και έχει ο συγκεκριμένος υπουργός απόλυτη ευθύνη να την τελειώσει τώρα. Και αν δεν την τελειώσει τώρα να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της τελειωτικής λύσης, που λέμε και στ’ αγγλικά. Για να μην πω τώρα για τα αγγλικά, τις μεταφράσεις από το Google translation που έχουν βάλει στο Νομοσχέδιο… Πρέπει τώρα να τα τελειώσουμε. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, να δούμε πώς το έκαναν οι άλλοι. Και εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί μόνη της να διευθετήσει τα δημόσια πράγματα, εκτός από άλλες ιδιωτικοποιήσεις που συζητάμε, ας συζητήσουμε και για την ιδιωτικοποίηση της κυβέρνησης.

Γρηγόρης Ψαριανός - Β' Αθήνας