18 Μαρτίου, 2016

Δεσμεύεται το υπουργείο για την τροποποίηση του αντιρατσιστικού νόμου

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρου Δανέλλη, με θέμα την «Αλλαγή του αντιρατσιστικού νόμου», παραδέχεται πως απαιτούνται αλλαγές στον αντιρατσιστικό νόμο και δεσμεύεται να προχωρήσει στις αναγκαίες τροποποιήσεις.

Ο Σπύρος Δανέλλης, με την υπ’ αριθ. 3303/18-02-2016 ερώτηση του επεσήμανε πως τα περιθώρια που αφήνει το αρ.2. του ν. 4285/2014, όπως απέδειξε η δίωξη του καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ, μπορούν σαφώς να οδηγήσουν στην ποινικοποίηση της τέχνης ή της επιστημονικής έρευνας, θέτοντας σε κίνδυνο ελευθερίες που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες σε κάθε οργανωμένη δημοκρατική κοινωνία.

Στην απάντησή του το αρμόδιο Υπουργείο επιβεβαιώνει το νομοθετικό κενό τού εν λόγω άρθρου για ρητή προστασία της ελευθερίας της επιστημονικής έρευνας και της τέχνης αναφέροντας: «Το ζήτημα της διασφάλισης της ελευθερίας του λόγου, της τέχνης και της επιστημονικής έρευνας από καταχρηστικές πρακτικές απασχολεί έντονα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ως εκ τούτου[…] η διάταξη του αρ.2 του ν. 927/1979, όπως τροποποιήθηκε από το ν.4285/2014, αποτελεί αντικείμενο μελέτης στο Υπουργείο, ενώ θα απασχολήσει και το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.[…]H νομοθεσία, που αφορά τα ρατσιστικά εγκλήματα, επανεξετάζεται, ώστε να προκύψουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που θα τελούν υπό το πρίσμα της αποφάσεως πλαίσιο 2008/913 του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά και των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI)».

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης εδώ.

Και της απάντησης του Υπουργείου εδώ.

διαβάστε επίσης