18 Μαρτίου, 2016

«Ο εικονικός πνιγμός του κ. Καμμένου»

«Το τελευταίο 24ωρο ζούμε σε ζωντανή μετάδοση μια φαρσοκωμωδία δίχως τέλος, με συμπρωταγωνιστές τους δύο συγκυβερνώντες, Τσίπρα και Καμμένο. Ο δε κ. Καμμένος έχει αναλάβει το ρόλο του ευέξαπτου τιμωρού και επιχειρεί να επιβάλλει με τα δύο του χέρια εικονικό πνιγμό στην κυβέρνηση, στην οποία ο ίδιος συμμετέχει! Ο δε κ. Τσίπρας απ’ την άλλη εμφανίζεται να κρατά την αναπνοή του κάτω από το νερό, περιμένοντας να έρθει η Τρίτη ή η Τετάρτη, οπότε ή θα τελειώσει το οξυγόνο ή θα τελειώσουν τα ψέματα και για τους δύο συγκυβερνώντες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας με το νέο Κώδικα αντιντόπινγκ.

Ο κ. Αμυράς χαρακτήρισε πρόχειρο το νομοσχέδιο, που ήρθε προς ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος και καταμέτρησε 156 λάθη μετάφρασης από τα Αγγλικά στα Ελληνικά.

Τέλος, ανέφερε ότι «το μοναδικό Κούγκι, που βλέπουμε, είναι η διάλυση της οικονομίας από τους φόρους και την ύφεση, η παράλυση της αγοράς από τα capital controls, το αίσθημα παράδοσης, που κυριαρχεί στη χώρα από την ανεπάρκεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

https://youtu.be/aqlZZ3txmjA

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το τελευταίο 24ωρο, ζούμε σε ζωντανή μετάδοση μία φαρσοκομωδία με συμπρωταγωνιστές τους δύο συγκυβερνώντες, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο.

Ο κ. Καμμένος έχει αναλάβει το ρόλο του ευέξαπτου τιμωρού και επιχειρεί με τα ίδια του τα χέρια να επιβάλει εικονικό πνιγμό στην κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει κι ο ίδιος. Ο κ. Τσίπρας από την άλλη, φαίνεται να κρατάει την αναπνοή του κάτω από το νερό, περιμένοντας να έρθει η Τρίτη ή η Τετάρτη, οπότε ή θα τελειώσει το οξυγόνο ή θα τελειώσουν τα ψέματα και για τους δύο συγκυβερνώντες.

Όλα αυτά όταν η οικονομία είναι σε απόλυτη διάλυση. Η κοινωνία είναι σε παράλυση. Η ανεργία, για μία ακόμη φορά, δυστυχώς και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, απογειώνεται. Η αξιολόγηση έχει μπλοκάρει και οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πηγαινοέρχονται και βολοδέρνουν στο Χίλτον, εγκλωβισμένοι μεταξύ των ανύπαρκτων κόκκινων γραμμών και της απουσίας οποιουδήποτε σχεδιασμού.

Κι όλα αυτά με το προσφυγικό ζήτημα να είναι το εκκρεμές που δίνει το "τέμπο" και στην κοινωνία και στην πολιτική αυτής της χώρας. Το προσφυγικό που τείνει να γίνει εθνικό ζήτημα, με χιλιάδες ανθρώπους στην Ειδομένη, στα νησιά, στον Πειραιά, να μην νιώθουν αυτή την αξιοπρέπεια για την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκόπτετο.

Και φτάσαμε να μας έρχεται η Αντζελίνα Τζολί, η οποία πηγαίνει ως γνωστόν μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες, στην Μιανμάρ, στο Λίβανο και σε εμπόλεμες περιοχές. Μας βάζει λοιπόν στο χάρτη της τριτοκοσμικής κατάστασης που υπάρχει σε σχέση με το προσφυγικό στα σύνορα και σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Αυτοί οι δύο συμπρωταγωνιστές του δράματος, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, στήσανε - ενδεχομένως ο ένας από τους δύο άθελά του - ένα σκηνικό πολιτικής αστάθειας, ένα απίστευτο σκηνικό πολιτικής αστάθειας.

Πρέπει όμως να πούμε ότι το έργο το έχουμε ξαναδεί, ειδικά από τον κ. Καμμένο.

Εκείνος, δεν είναι που έλεγε ότι θα γινόταν Κούγκι, αν έμπαινε Φ.Π.Α. στα νησιά; Και Φ.Π.Α. έβαλε στα νησιά ο κ. Καμμένος, και με το παραπάνω μάλιστα.

Εκείνος, δεν ήταν που έλεγε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει Μνημόνιο; Και Μνημόνιο υπέγραψε και το ψήφισε και με τα δύο του τα χέρια.

Εκείνος, επίσης, δεν έλεγε ότι τα hot-spots δεν πρέπει να γίνουν στα νησιά, για να μην προσελκύουν άλλους μετανάστες και πρόσφυγες; Εκείνος, δεν είναι που ζητάει την αποπομπή Μουζάλα και να μείνει ο ίδιος στην κυβέρνηση; Απειλές και φοβέρες!

Πού, στα αλήθεια, απευθύνει τις απειλές και τις φοβέρες του; Το μόνο Κούγκι που βλέπει η ελληνική κοινωνία είναι αυτό που βλέπουμε όλοι μπροστά μας.

Μία οικονομία σε παράλυση, μία αγορά πλήρως διαλυμένη και με τα capital controls. Μία κοινωνία – και δυστυχώς αυτό είναι το χειρότερό σας «επίτευγμα» - η οποία έχει αρχίσει να παραδίδεται. Το αίσθημα παράδοσης κυριαρχεί παντού. Και κατά μόνας και στη συλλογική έκφραση των Ελλήνων.

Η αιτία για αυτό είναι η ανεπάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από την ανεπάρκεια, το Κούγκι με το οποίο κινδυνεύει η χώρα, έχει εξελιχθεί στο Βατερλώ των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου, τόσο στο προσφυγικό όσο και στην οικονομία και στην κοινωνία.

Και καλό είναι, η καραμέλα περί απόσυρσης των ΑΝΕΛ και αντικατάστασης του λαγού της κυβέρνησης με το Ποτάμι, να το ξεχάσετε! Δεν υπάρχει ούτε μία στο δισεκατομμύριο αυτή η πιθανότητα, να τσιμπήσουμε από αυτήν την καραμέλα.

Ερχόμενος τώρα στο θέμα της εναρμόνησης της ελληνικής νομοθεσίας με το νέο κώδικα του αντιντόπινγκ της W.A.D.A.

Τι νομοθέτηση είναι αυτή; Συγκλονιστική!

Ας πάρουμε τη γενική εικόνα. Πρώτα από όλα, 17 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου από αυτή την κυβέρνηση μέσα σε ένα χρόνο. Έχει σπάσει κάθε ρεκόρ! Θα πρέπει να αισθάνεστε τυχεροί που δεν βρίσκεται σε αυτήν την αίθουσα, από την πλευρά του Προεδρείου, η πρώην σύντροφός σας, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Διότι ήθελα να έβλεπα τι θα απαντούσατε τότε σε εκείνη.

Έντεκα νομοσχέδια έχει φέρει αυτή η κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως και αυτό που συζητάμε. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μέσα σε ένα 8ωρο, ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε, συζητήστε, ακούστε, ψηφίστε ή μην ψηφίζετε νομοσχέδια. Νόμους οι οποίοι θα αλλάξουν τη ζωή σε πολλές εκφάνσεις και εκφράσεις της οικονομίας

Μας είπατε ότι αύριο λήγει η προθεσμία, η δεύτερη παράταση της προθεσμίας για την εναρμόνιση. Ωστόσο, ο κύριος Κέλερ, ο διευθυντής εκπαίδευσης και εναρμόνισης της W.A.D.A. είχε έρθει στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2015, τον είχατε συναντήσει κι εσείς κ. Υπουργέ, και είχε πει δημοσίως ότι πρέπει η Ελλάδα να κινηθεί επιτέλους γρήγορα στον τομέα της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τους διεθνείς κανόνες για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Και σας είπε πολύ σωστά ο συνάδελφός μας, ο κ. Μαυρωτάς, να αποφεύγετε τον όρο "φαρμακοδιέγερση" που του δίνει μία γλυκύτητα. Είναι ντόπινγκ! Βαρβάτο ντόπινγκ!

Τώρα, να μην πω για τα 50 άρθρα που είναι άσχετα με τον πυρήνα του νομοσχεδίου, δεν έχουν καμία σχέση με το ντόπινγκ και την προσπάθεια του αντιντόπινγκ.

Ωστόσο, αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η προχειρότητα με την οποία έγινε η μετάφραση. Μέτρησα πρόχειρα 156 λάθη μετάφρασης απ’ τα Αγγλικά στα Ελληνικά. Από τη μια είναι να χαμογελάς και λίγο, γιατί έχει μερικά πολύ χαριτωμένα. Για παράδειγμα, αναφέρει τον όρο "competition" που σημαίνει "αγώνας", το αναφέρει και το μεταφράζει με τον όρο του "διαγωνισμού". Πώς είναι η Eurovision διαγωνισμός; Καμία σχέση. Το "in respect to" που σημαίνει "ως προς τους", "σχετικά με τους", "αναφορικά με τους", το έχει μεταφράσει, αν είναι δυνατόν, σ’ αυτό το σχέδιο νόμου με "σεβασμό στους". Rest in peace δηλαδή που λένε. Τώρα, σε σχέση με κάποια άρθρα που θέλω να τοποθετηθώ.

Άρθρο 29: Καταργείτε το εθνικό συμβούλιο αθλητικού σχεδιασμού που υπήρχε και προβλεπόταν στο νόμο 2725 του '99 - ήταν ανενεργή αυτή η διάταξη - ωστόσο, αυτό το συμβούλιο, το οποίο καταργείτε, είχε ως αρμοδιότητα την εισήγηση για τα κριτήρια των επιχορηγήσεων που το υπουργείο δίνει σε αθλητικούς συλλόγους και ομοσπονδίες. Όχι, ότι δεν γινότανε πάρτι, μεγάλο πάρτι με τις αθλητικές επιχορηγήσεις. Έφτιαχναν εκεί μια ψευτο- αθλητική διοργάνωση ή ένα σωματείο ψεύτικο και έπαιρναν χρήματα ο κάθε κατεργάρης και ο κάθε περαστικός, φίλος, κουμπάρος, ανηψιός.

Άρα, είναι αλήθεια, κύριε υπουργέ, γι’ αυτό να πείτε ποια είναι τα κριτήρια τώρα και ποια είναι η διασφάλιση ότι δεν θα ξαναδούμε τα ίδια. Λοιπόν, επομένως, να μας τα πείτε εσείς. Όσο δε για τον αθλητικό σχεδιασμό, εγώ θα σας πρότεινα να προσλάβετε εκεί, για να σας το στήσει, τον κύριο Καρανίκα, τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, γιατί έχει εμπειρία και όλο και κάπως θα προσφέρει.

Άρθρο 30: καταργείτε την επιτροπή ενημέρωσης διεθνών αθλητικών οργανισμών που είχε συσταθεί με το άρθρο 42 του νόμου 2725 του '99 και ιδρύεται η επιτροπή διεθνών αθλητικών σχέσεων. Υπάρχει, ωστόσο, υπερκείμενη διεύθυνση, στο άρθρο 30, υπάρχει υπερκείμενη διεύθυνση διεθνών σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του υπουργείου Πολιτισμού. Διευκρινίστε μας, παρακαλώ, εάν η υπερκείμενη διεύθυνση θα βρίσκεται σε σύγκρουση με τη νέα υπό ίδρυση διεύθυνση αυτού του τομέα, δηλαδή της επιτροπής ενημέρωσης διεθνών αθλητικών οργανισμών. Ο υπουργός ορίζει τα τρία μέλη αυτής της επιτροπής απευθείας.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

κάποιος δεν πρέπει να μας μιλήσει και για τη ντόπα που κυκλοφορεί στα γυμναστήρια; Κάποιος δεν πρέπει να μας μιλήσει για τα φάρμακα και όλες τις παράνομες ουσίες που τα νέα κυρίως παιδιά χωρίς καθοδήγηση, χωρίς ιδιαίτερη ενημέρωση και εκπαίδευση, βρίσκουν με εύκολο τρόπο και στο διαδίκτυο; Κάποια στιγμή να μας πείτε και γι’ αυτό τι πρόκειται να κάνετε. Αλλιώς, φτιάχνουμε ένα νησί το οποίο θεωρούμε ότι είναι ασφαλές αλλά στην ουσία βουλιάζει σιγά σιγά μέχρι να το καταπιεί η θάλασσα και τότε να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο βρισκόμαστε σ’ αυτή την κατάσταση.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

επί της αρχής, εμείς θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Θεωρούμε ότι αργήσατε πάρα πολύ να το φέρετε, ώστε να ψηφίσουμε με μία άνεση χρόνου, ωστόσο θεωρούμε ότι πρέπει από κάπου να ξεκινήσουμε τον πόλεμο κατά του ντόπινγκ.

Θα θέλαμε να μας πείτε, μιας που το αναφέρουμε εδώ όλοι οι ομιλητές, πώς επιτέλους θα τιθασεύσετε, όχι ως αποκλειστικός αρμόδιος , αλλά σε συνεργασία με την κοινωνία και τα υγιή αθλητικά σωματεία τη βία στα γήπεδα. Τη βία που μας διώχνει όλους και δεν αφήνει τις οικογένειες να χαρούνε και που βλέπουμε ότι κάποιοι άλλοι τα έχουνε καταφέρει, που ήταν σε χειρότερη κατάσταση από εμάς, όπως για παράδειγμα οι Βρετανοί, οι οποίοι μέσα σε δύο χρόνια καθάρισαν, σε δύο χρόνια βεβαίως, καθάρισαν το ποδόσφαιρό τους.

(απαντάει στον υπουργό) Είστε ένα χρόνο, δεν είστε 5 μήνες! Είστε ένα χρόνο υπουργός, ένα χρόνο είστε κυβέρνηση. Περιμένουμε λοιπόν σε ένα χρόνο και εσείς να έχετε κάνει ότι έκανε και η Θάτσερ, η οποία δεν σταμάτησε πουθενά προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο Αγγλικό ποδόσφαιρο. Βλέπεις ότι παίζουν οι ποδοσφαιριστές και στα δύο μέτρα από πίσω βρίσκονται οι θεατές, οι Άγγλοι και δεν ακούγεται "κιχ". Εδώ και κάμερες βάλαμε και δεν ξέρω εγώ τι, και η κατάσταση παραμένει ίδια και χειρότερη.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

σας ευχαριστώ πολύ, τις υποδείξεις σας στο συνέταιρό σας, τον κύριο Καμμένο, διότι αυτή τη στιγμή με γυμνά χέρια σας κάνει εικονικό πνιγμό κι εσείς κάθεστε και τον βλέπετε.

Ευχαριστώ πολύ.

Γιώργος Αμυράς - Β' Αθήνας