20 Ιανουαρίου, 2017

«Η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει πάλι την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο σκηνικό»

Ομιλία Γρηγόρη Ψαριανού στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Στις προτεραιότητες της προεδρίας της Μάλτας, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην σχετική συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, οι οποίες, όπως επισήμανε, περιγράφονται σε έξι βασικούς άξονες: το Μεταναστευτικό, την Ενιαία Αγορά, την Ασφάλεια στην Ευρώπη, την δίκαιη Κοινωνική Πολιτική, την Ναυτιλία και, βεβαίως, την Ευρωπαϊκή Γειτνίαση.

«Είναι γνωστή η θέση μας ως Ποτάμι, και η δική μου προσωπικά, για την αταλάντευτη πίστη μας στα ευρωπαϊκά κεκτημένα. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που λένε: κι εμείς θέλουμε την Ευρώπη αλλά αυτή η Ευρώπη δεν μας αρέσει και θέλουμε μια άλλη. Και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που λένε ότι: εμένα που είμαι πατριώτης μου αρέσει η Ελλάδα, αλλά δεν μου αρέσει αυτή η Ελλάδα. Αυτά τα επιχειρήματα είναι λίγο αμφιλεγόμενα και περίεργα. Κρύβουν έναν ανθελληνισμό για την Ελληνική περίπτωση και έναν αντιευρωπαϊσμό για την Ευρωπαϊκή περίπτωση.

Στο Ποτάμι πιστεύουμε ότι αυτή η Ευρώπη - που πάντα μπορεί να γίνει καλύτερη - είναι το ίδιο με αυτή την Ελλάδα που πάντα μπορεί να γίνει καλύτερη.», είπε ο κ. Ψαριανός, ενώ στη συνέχεια της τοποθέτησης του αναφέρθηκε εκτενώς στις δέκα συγκεκριμένες και συγκροτημένες προτεραιότητες που έχει βάλει το πρόγραμμα εργασίας της επιτροπής Γιούνκερ, που αφορούν στην ενίσχυση της απασχόλησης, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, την επανεξέταση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς, την στρατηγική για την Ενεργειακή Ένωση, για την οποία ειδικά ο κ. Ψαριανός επισήμανε ότι ως χώρα θα μπορούσαμε να παίξουμε πρωτεύοντα ρόλο, διότι είμαστε ενεργειακή υπερδύναμη παρόλο που δεν το γνωρίζουμε και δεν το έχουμε δρομολογήσει. «Θα μπορούσαμε με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, με την γεωθερμία και με το ενεργειακό τοπίο και την γενεσιουργό ενεργειακή ελληνική γη να τροφοδοτούμε με ενέργεια την Ευρώπη, να εξάγουμε ενέργεια και όχι να εισάγουμε από γειτονικές χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης ως παγκόσμιου παράγοντα ο βουλευτής από το Ποτάμι τόνισεμ ότι η Ευρώπη έχει κάνει κάποια βήματα πίσω και «πρέπει να διεκδικήσει πάλι την πρωτοκαθεδρία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα και να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την επιβολή του δικαίου της Ε.Ε. που είναι από τα βασικά κεκτημένα της ευρωπαϊκής ενότητας και θα πρέπει να προχωρήσει με γοργά βήματα».

Τέλος ο κ. Ψαριανός επισήμανε ότι «σε αυτή τη διαδικασία προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να είμαστε παρόντες και παρούσες - οι κοινωνικές δυνάμεις της χώρας - και πιστεύουμε ότι έχουμε να διδαχθούμε από μικρότερες χώρες, από την Μάλτα, από την Κύπρο, από τις Βαλτικές χώρες, που μπήκαν στην Ευρώπη μετά από εμάς και έχουν κάνει πολύ πιο γρήγορα και σημαντικά βήματα από όσα έχουμε κάνει εμείς».