22 Ιανουαρίου, 2016

«Οι δέκα πληγές της υγείας»

«Οι δέκα πληγές της υγείας» όπως τις έθιξαν οι βουλευτές του Ποταμιού με επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή. Δείτε το infographic και τις ομιλίες των βουλευτών.

health5_logo

Τo Ποτάμι με επίκαιρη επερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας ανέδειξε τις δέκα πληγές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ζητώντας απαντήσεις και κυρίως πράξεις. Η κυβέρνηση, παρά τις διαρκείς εξαγγελίες για τεκτονικές αλλαγές στο ΕΣΥ, φαίνεται ότι συνεχίζει την ίδια αναποτελεσματική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μόνο λόγια. «Θα φέρουμε νομοσχέδιο, θα αναδιοργανώσουμε, θα προσλάβουμε…». Το φιάσκο της απόσυρσης του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» απέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός και κανένα οργανωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης του ΕΣΥ. Μόνο διάθεση για μπαλωματάκια και ρουσφέτια, για να ικανοποιηθεί η εκλογική πελατεία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο μεταξύ, τα νοσοκομεία παραμένουν ακέφαλα, οι βαρέως πάσχοντες χωρίς φάρμακα, το 1/3 των ΜΕΘ κλειστές.

Το Ποτάμι έχει καταθέσει εδώ και μήνες δέσμη προτάσεων για αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, με βασικούς άξονες την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, τους μετρήσιμους στόχους και τη διαφάνεια, με αξιοκρατική διοίκηση, με δημοκρατικό προγραμματισμό των υπηρεσιών υγείας στη βάση ενός Υγειονομικού Χάρτη πραγματικών αναγκών, με διαφανή λειτουργία του συστήματος προμηθειών, με στροφή στην πρόληψη, με ενισχυμένα ΤΕΠ, με απόλυτη μηχανοργάνωση, με διασφάλιση των προϋποθέσεων ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Με κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον βουλευτή Λάρισας, κ. Κωνσταντίνο Μπαργιώτα, παρουσιάστηκαν οι πληγές της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, μίλησαν στη βουλή οι εξής βουλευτές: Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής), Σπύρος Λυκούδης (Α' Αθήνας), Γιώργος Αμυράς (Β΄Αθήνας), Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐας).

Διαβάστε εδώ την ομιλία του Κωνσταντίνου Μπαργιώτα, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς ασχολήθηκε με την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Διαβάστε την ομιλία εδώ.

Ο Σπύρος Δανέλλης μίλησε για τα φάρμακα. Διαβάστε την ομιλία εδώ.

Ο Γιώργος Αμυράς αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική υγεία και συνταγογράφηση. Διαβάστε εδώ την ομιλία του.

Ο Ιάσονας Φωτήλας μίλησε για την ψυχική υγεία. Διαβάστε την ομιλία του εδώ.

Ο Σπύρος Λυκούδης τόνισε τις ελλείψεις και το πρόβλημα προσλήψεων ανθρωπίνου δυναμικού στη δημόσια υγεία. Διαβάστε εδώ την ομιλία του.