22 Ιανουαρίου, 2016

«Για ποιο ηλεκτρονικό σύστημα υγείας μιλάμε;»

Ομιλία του βουλευτή Β’ Αθήνας με το Ποτάμι, Γιώργου Αμυρά, κατά την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην ολομέλεια της Βουλής.

«Με μια ηλεκτρονική ταυτότητα στην Εσθονία κάνεις τα πάντα, από το άνοιγμα μιας επιχείρησης μέσα σε 15 λεπτά μέχρι την παραλαβή συνταγής που σου έχει γράψει ο γιατρός από οποιοδήποτε φαρμακείο. Στην Ελλάδα ο γιατρός εκτυπώνει την «ηλεκτρονική» συνταγή και ο ασθενής δίνει την εκτύπωση στο φαρμακείο ή το εξεταστικό κέντρο κατά την εκτέλεσή της. Όταν ανταλλάζουμε χαρτιά, για ποια ηλεκτρονική διαδικασία μιλάμε;» ανέφερε ο βουλευτής.

Ο κ. Αμυράς πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο η ηλεκτρονική χαρτούρα αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν δύο πλατφόρμες, ο ΗΔΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ, οι οποίες είναι μη συμβατές μεταξύ τους. Δηλαδή οι γιατροί γράφουν εξετάσεις στον ΗΔΙΚΑ χωρίς μετά να γνωρίζουν αν τελικά εκτελούνται αφού αυτό φαίνεται στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ».
Για τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς ανέφερε πως μοιάζει με μακρινό όνειρο η πραγματοποίησή του καθώς δεν διαθέτουν όλα τα νοσοκομεία την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή ή το ηλεκτρονικό τους σύστημα είναι ασύμβατο με αυτό του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, ο κ. Αμυράς ζήτησε να μάθει πόσα νοσοκομεία διαθέτουν σύστημα ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς και πότε υπολογίζεται να υπάρχει μια ενιαία ηλεκτρονική υποδομή σε όλα τα νοσοκομεία καθώς και αν υπάρχει πλάνο για συμβατότητα της πλατφόρμας ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Γιώργος Αμυράς - Β' Αθήνας