25 Οκτωβρίου, 2018

Αυτό δεν είναι κοινωνικό κράτος αλλά κράτος ληστής!

Κάθε χρόνο εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων, εργατικών ατυχημάτων, σακχαρώδους διαβήτη αλλά και άλλων αιτιών, ακρωτηριάζονται 3.000 συμπολίτες μας. Το κόστος αγοράς ενός προσθετικού μέλους, για παράδειγμα κνήμης, ξεκινά από 15.000 €. Η κυβέρνηση έχει βάλει κόφτη που καθηλώνει τη συμμετοχή του δημοσίου στο ποσό των 3.948 €. Ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να καλύψει το υπόλοιπο ποσό, παρά το γεγονός ότι ο ασφαλιστικός του φορέας (ΕΟΠΥΥ) θα όφειλε να καλύψει το 75% της δαπάνης.

Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, με ερώτησή του προς τους Yπουργούς Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου. Ο βουλευτής ζητά να επικαιροποιηθούν οι τιμές των προσθετικών μελών, που από το 2012 παραμένουν καθηλωμένες στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και να προσαρμοστούν με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

«Είναι αδιανόητο ο ασφαλισμένος να υποχρεούται να πληρώσει για την αγορά προσθετικού μέλους 3 φορές περισσότερα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, παρά το γεγονός ότι ο ασφαλιστικός του φορέας όφειλε να καλύψει το 75% της δαπάνης. Αυτό δεν είναι κοινωνικό κράτος, αλλά κράτος ληστής!», τόνισε ο Γιώργος Αμυράς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Εξορθολογισμός και επικαιροποίηση των ανώτατων αποδιδόμενων από τον ΕΟΠΥΥ τιμών στα προσθετικά μέλη των ασφαλισμένων

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, ένας ασφαλισμένος που έχει ακρωτηριασμένο μέλος (π.χ. κνήμης κάτωθεν του γόνατος) για να αγοράσει ένα προσθετικό μέλος οφείλει να καταβάλει το 25% της αξίας του βάσει των τιμών που αναφέρονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ του 2012. Η συμμετοχή δε του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τον παραπάνω κανονισμό ανέρχεται στο 75%, σε κάθε όμως περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό του πλαφόν των 3.948 € (σελ. 35, 3112/21-01-2013 σχετικό έγγραφο του ΕΟΠΥΥ).

Η αξία αγοράς ωστόσο ενός πρόσθετου μέλους που καθιστά τον ασφαλισμένο με το ακρωτηριασμένο μέλος πλήρως λειτουργικό ξεκινά από 15.000 €, με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, με αποτέλεσμα και δεδομένου του παραπάνω περιορισμού στη δαπάνη του δημοσίου, ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος να χρειάζεται να καταβάλει το ποσό των 11.000 € από την τσέπη του αντί του προβλεπόμενου 25% της συμμετοχής του.

Πρόκειται για κατάφωρη αδικία σε βάρος των συγκεκριμένων ασφαλισμένων που οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι οι τιμές των προσθετικών μελών στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ έχουν να αλλάξουν από το 2012 και αφετέρου ότι ισχύει κόφτης στην ανώτατη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για προσθετικά μέλη που τους εξαναγκάζει να καταβάλουν ποσό μεγαλύτερο του 25% της νόμιμης συμμετοχής για τη δαπάνη αγοράς του προσθετικού μέλους που χρειάζονται. Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα κατά μέσο όρο γίνονται 3.000 ακρωτηριασμοί τον χρόνο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Θα προβείτε στην επικαιροποίηση των ανώτατων αποδιδόμενων τιμών των προσθετικών μελών στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ;

2. Θα αναθεωρήσετε τον κόφτη, που ορίζεται ως ανώτατη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα προσθετικά μέλη των ασφαλισμένων και υπό ποιες προϋποθέσεις;

3. Τι ποσά έχουν διατεθεί τα τελευταία δέκα έτη για είδη πρόσθετης περίθαλψης από τους ασφαλισμένους και τα ασφαλιστικά ταμεία αντίστοιχα βάσει των ποσοστών συμμετοχής τους;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθηνών