10 Μαΐου, 2018

«Εξοφλημένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ στα ΕΛΤΑ που εμφανίζονται ως ανεξόφλητοι»

«Ως ανεξόφλητοι» εμφανίζονται στη ΔΕΗ χιλιάδες λογαριασμοί, που έχουν εξοφληθεί εμπρόθεσμα μέσω των ΕΛΤΑ, με αποτέλεσμα συνεπείς καταναλωτές να κινδυνεύουν ακόμη και με διακοπή ρεύματος από τον πάροχο. Για το θέμα ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, προς τους Υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Με ετήσια αμοιβή 20 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ έχει αναθέσει στα ΕΛΤΑ την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος, για την εξυπηρέτηση των πελατών της. Τον τελευταίο καιρό όμως, τα ΕΛΤΑ δεν προχωρούν στην έγκαιρη απόδοση των ποσών που έχουν καταβληθεί από τους καταναλωτές. Αυτή η καθυστέρηση από την πλευρά των ΕΛΤΑ έχει σαν αποτέλεσμα συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ να χάνουν την έκπτωση επιβράβευσης 15% που προσφέρει η ΔΕΗ ή να κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης για τυχόν ρυθμίσεις πληρωμής που έχουν κάνει, καθώς εμφανίζονται ασυνεπείς στον πάροχο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ. Υπουργούς: α) Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης και β) Περιβάλλοντος & Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «Εξοφλημένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ στα ΕΛΤΑ που εμφανίζονται ως ανεξόφλητοι»

Η επιχείρηση της ΔΕΗ για την εξυπηρέτηση των πελατών της, έχει αναθέσει στα ΕΛΤΑ την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος, για όσους το επιθυμούν, με την ανάλογη καταβολή προμήθειας. Τα ΕΛΤΑ για αυτή την παροχή υπηρεσίας, λαμβάνουν από τη ΔΕΗ ετήσια αμοιβή 20 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο συμψηφίζεται με τα χρηματικά ποσά που παρακρατούν τα ΕΛΤΑ από τους καταναλωτές, από την συναλλαγή που πραγματοποιείται.

Τον τελευταίο μήνα παρουσιάστηκε το φαινόμενο, να προσέρχονται καθημερινά, σε όλα τα καταστήματα της ΔΕΗ ανά την επικράτεια χιλιάδες καταναλωτές, ζητώντας εξηγήσεις για λογαριασμούς που ενώ αποδεδειγμένα και εμπρόθεσμα έχουν εξοφλήσει μέσω των ΕΛΤΑ, εμφανίζονται στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ ως «καθυστερημένες οφειλές», με κίνδυνο ακόμα και την διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Ο Συνήγορος Του Καταναλωτή έχει ζητήσει από τα ΕΛΤΑ ενημέρωση, σχετικά με τους λόγους της μη απόδοσης ή της μη έγκαιρης απόδοσης των ποσών που έχουν καταβληθεί από τους καταναλωτές, αλλά η Διοίκηση των ΕΛΤΑ σιώπα.

Δεδομένου ότι ο ιδιαίτερα αδόκιμος τρόπος παρακράτησης και μη απόδοσης των χρηματικών ποσών που εισπράττουν τα ΕΛΤΑ για λογαριασμό της ΔΕΗ από τους καταναλωτές, επισύρει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Δεδομένου ότι αντίστοιχη περίπτωση παρακράτησης χρημάτων από λογαριασμούς ρεύματος από τα ΕΛΤΑ έχει παρατηρηθεί και τον Μάρτιο του 2017.

Δεδομένου ότι οι παραπάνω μη σύννομες ενέργειες καθιστούν αναξιόπιστη την συνεργασία των ΕΛΤΑ και της ΔΕΗ.
Δεδομένου ότι αυτές οι παθογένειες προτρέπουν τους συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ, να απευθυνθούν στον ενεργειακό ανταγωνισμό, με ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος για την ΔΕΗ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνηθέντων στη συνεργασία της ΔΕΗ με τα ΕΛΤΑ;
2) Προτίθεστε να χρεοπιστώσετε σε επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ τα χρηματικά ποσά που αναλογούν από την έκπτωση επιβράβευσης 15% που δίνει η ΔΕΗ στους συνεπείς καταναλωτές της;

Ο Ερωτών Βουλευτής Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

Σχετικά