22 Μαΐου, 2018

Είδες τα ΕΛΤΑ;

Την παρακράτηση και μη απόδοση χρημάτων της ΔΕΗ από ΕΛΤΑ, μέσω πληρωμένων λογαριασμών καταναλωτών ρεύματος, οι οποίοι εκτός του ότι χάνουν την έκπτωση συνέπειας 15%, κινδυνεύουν με διακοπή ηλεκτροδότησης, θίγει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, προς τους Υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, και ζητά να μάθει αν η συγκεκριμένη πρακτική επισύρει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Ο Γιώργος Αμυράς επισημαίνει ότι οι καταναλωτές επωμίζονται τις δυσμενείς συνέπειες ενός προβλήματος, που αφορά στις σχέσεις της ΔΕΗ με έναν από τους επίσημους συνεργάτες της, τα ΕΛΤΑ και ζητά να μάθει αν θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη χορήγηση των εκπτώσεων συνέπειας επί εμπρόθεσμης εξόφλησης (15%), εφόσον οι τυχόν καθυστερήσεις έγιναν χωρίς υπαιτιότητα των καταναλωτών.

Ρωτά, επίσης, να μάθει από τους αρμόδιους Υπουργούς, σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των δύο φορέων στη συνείδηση των καταναλωτών και να αποφευχθούν αντίστοιχα παραδείγματα στο μέλλον.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟYΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: Α) ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Β) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Παρακράτηση και μη απόδοση χρημάτων της ΔΕΗ από ΕΛΤΑ μέσω πληρωμένων λογαριασμών καταναλωτών ρεύματος»

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) φέρονται να παρακρατούν παρατύπως τα χρήματα χιλιάδων καταναλωτών ρεύματος που καταβάλουν στα υποκαταστήματά τους με αποδέκτη τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ). Αποτέλεσμα είναι ότι ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους, χάνουν το δικαίωμα της έκπτωσης του 15% που δίνει η ΔΕΗ κι επιβαρύνονται με τόκους καθυστερήσεων ενώ πολλές φορές απειλούνται με διακοπή ηλεκτροδότησης.

Αυτή η παρακράτηση των ΕΛΤΑ ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ και ως δικαιολογία προβάλλεται η μη καταβολή αποζημίωσής τους για την παροχή καθολικής υπηρεσίας από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό η Ανεξάρτητη Αρχή "Συνήγορος του Καταναλωτή", απέστειλε επιστολή στις δύο επιχειρήσεις με την οποία ζητά να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, ενώ επιφυλάσσεται να προβεί σε περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Επίσης, ο Συνήγορος του Καταναλωτή προτίθεται να ασκήσει συλλογική αγωγή υπέρ των καταναλωτών ρεύματος από τη ΔΕΗ που χωρίς δική τους υπαιτιότητα βρέθηκαν να επωμίζονται τις δυσμενείς συνέπειες ενός προβλήματος που αφορά στις σχέσεις της ΔΕΗ με έναν από τους επίσημους συνεργάτες της, τα ΕΛΤΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Ο συγκεκριμένος τρόπος παρακράτησης χρημάτων και η μη απόδοσή τους στη ΔΕΗ από τα ΕΛΤΑ επισύρει ή όχι ποινικές και διοικητικές κυρώσεις;

2. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προβείτε για τη απρόσκοπτη χορήγηση των εκπτώσεων συνέπειας επί εμπρόθεσμης εξόφλησης (15%), εφόσον οι τυχόν καθυστερήσεις έγιναν χωρίς υπαιτιότητα των καταναλωτών;

3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των δύο φορέων στη συνείδηση των καταναλωτών και να αποφευχθούν αντίστοιχα παραδείγματα στο μέλλον;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

Σχετικά