26 Φεβρουαρίου, 2015

Ερώτηση για το σχέδιο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου

Ο βουλευτής του Ποταμιού, κ. Κυριάκος Χαρακίδης κατέθεσε ερώτηση (Αρ. Πρωτ. 293/26-02-2015) προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της ρευστότητας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου τους επόμενους μήνες και ιδιαίτερα το μήνα Μάρτιο.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών περί δεδομένου προβλήματος στην αποπληρωμή των δόσεων τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τους προσεχείς μήνες, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Ιούλιο, δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες και θέτουν σε κίνδυνο την απαραίτητη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τη στιγμή που η χώρα και ειδικά η οικονομία χρειάζονται ένα σχέδιο για οριστική αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού με συνέχιση της ομαλής κάλυψης των υποχρεώσεων αφενός προς τους πολίτες και αφετέρου προς τους δανειστές βάσει των συμφωνηθέντων, οι μάλλον αόριστες ιδέες που πέφτουν στο τραπέζι από την ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι έρχονται σε αντίθεση με όσα διαμηνύουν οι Θεσμοί και συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επειδή μετά τα τελευταία γεγονότα η ανησυχία για απουσία εθνικού σχεδίου είναι έκδηλη, καλείται ο Υπουργός να λάβει άμεσες αποφάσεις και να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο που θα διασφαλίζει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, εσωτερικών και εξωτερικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη

ΘΕΜΑ: «Σχέδιο κάλυψης χρηματοδοτικών αναγκών Ελληνικού Δημοσίου»

Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη ρευστότητα του Δημοσίου, ο Υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι «είναι δεδομένο ότι θα έχουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή των δόσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τώρα και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Ιούλιο», επιβεβαιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αποστροφή του προέδρου της Ευρωομάδας (Eurogroup) μια ημέρα νωρίτερα ότι το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας δεν συζητήθηκε στις συναντήσεις Eurogroup που κατέληξαν σε συμφωνία για τετράμηνη παράταση της σύμβασης «Master Financial Assistance Facility Agreement» («Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης»).

Για το ίδιο θέμα, ο Υπουργός ανέφερε στο πρακτορείο Bloomberg ότι η ΕΚΤ οφείλει στην Ελλάδα σχεδόν 2 δισ. ευρώ από την επιστροφή κερδών από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης, τα οποία θα μπορούσε να δώσει στο ΔΝΤ ως ένα μέρος της πληρωμής.

Ωστόσο, ανατρέχοντας στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 20/02/2015, αναφέρεται ότι: «Only approval of the conclusion of the review of the extended arrangement by the institutions in turn will allow for any disbursement of the outstanding tranche of the current EFSF programme and the transfer of the 2014 SMP profits. Both are again subject to approval by the Eurogroup.» Δηλαδή, η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤκαι τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 1,9 δισ. Ευρώ, απαιτεί την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος (τρέχοντος «μνημονίου») που παρατάθηκε για τέσσερις μήνες.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, εσωτερικές και εξωτερικές για κάθε μήνα μέχρι τον Ιούνιο; Με ποιο τρόπο σχεδιάζει το ελληνικό δημόσιο να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, για τους μήνες αυτούς, ιδιαίτερα τον Μάρτιο;

2) Με δεδομένη την ανάγκη ομαλής κάλυψης των υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές, εξετάζεται να ζητηθεί από την ΕΚΤ αύξηση του ορίου έκδοσης Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) για το σκοπό αυτό; Και αν ναι, ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το εν λόγω αίτημα;

3) Πως σκοπεύει να διεκδικήσει άμεσα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που απέκτησε η ΕΚΤ στα πλαίσια του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωζώνης (SMP), με δεδομένη την άνωθεν ρητή διατύπωση στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το Eurogroup;

4) Τι συνέπειες σε ότι αφορά την τετράμηνη παράταση που συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς θα έχει τυχόν αδυναμία αποπληρωμής των δόσεων του ΔΝΤ το Μάρτιο;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ