Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με την Εκτελεστική Απόφαση (ΕΕ) 2017/2373, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ελληνική ελαιοπαραγωγή.
Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, που ισχύει ήδη από τον Ιανουάριο και προκλήθηκε μετά από αίτημα ισπανικής εταιρείας, επιτρέπεται πλέον η προσθήκη πολυφαινολών στα σπορέλαια, και ειδικότερα της υδροξυτυροσόλης, που είναι γνωστή ως μία από τις βασικές ουσίες υγιεινής του ελαιόλαδου.
Είναι σαφές πως η ανατρεπτική αυτή απόφαση της ΕΕ, αφενός νομιμοποιεί την νοθεία και αφετέρου ανοίγει το δρόμο για διαφημιστικές καμπάνιες από τις χώρες παραγωγούς σπορελαίων, ανάμεσα στις οποίες η Ισπανία έχει τα πρωτεία, να προβάλουν ότι τα σπορέλαια εμπλουτισμένα πλέον με υδροξυτοροσόλη και με α-τοκοφερόλη, αντιστέκονται στην οξείδωση, κάτι το οποίο ήταν βασικό σημείο υπεροχής του ελαιολάδου έναντι των σπορελαίων.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αλλά και το Υπουργείο Υγείας επιβάλλεται να εκμεταλλευτούν τις προφυλάξεις που εκφράζονται στην εκτελεστική απόφαση προκειμένου να μετριάσουν τις καταστροφικές συνέπειες της εν λόγω απόφασης για την ελληνική ελαιοκαλλιέργεια.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: Επικίνδυνη για την ελληνική ελαιοπαραγωγή η προσθήκη βιοφαινολών στα σπορέλαια.
Από τον Ιανουάριο του 2018, ισχύει η Εκτελεστική Απόφαση (ΕΕ) 2017/2373 της Επιτροπής της 14ης Δεκεμβρίου 2017, με την οποία επιτρέπεται πλέον η προσθήκη πολυφαινολών στα σπορέλαια, και ειδικότερα της υδροξυτυροσόλης, που είναι γνωστή ως μία από τις βασικές ουσίες υγιεινής του ελαιόλαδου.
Πιο συγκεκριμένα από την Απόφαση προκύπτει ότι η προσθήκη υδροξυτυροσόλης στα σπορέλαια θα επιτρέπεται και μάλιστα σε υψηλή περιεκτικότητα (215 mg/kg), δηλαδή πολύ κοντά στην συνολική ποσότητα φαινολών που πρέπει να περιέχει ένα ελαιόλαδο (250 mg/kg).
Η απόφαση αυτή, η οποία προκλήθηκε από αίτημα ισπανικής εταιρείας στην ουσία νομιμοποιεί την νοθεία και θα λειτουργήσει καταστρεπτικά για το ελληνικό ελαιόλαδο. Οι διαφημιστικές καμπάνιες από τις χώρες παραγωγούς σπορελαίων, ανάμεσα στις οποίες η Ισπανία έχει τα πρωτεία, θα προβάλουν ότι τα σπορέλαια εμπλουτισμένα πλέον με υδροξυτοροσόλη και με α-τοκοφερόλη (Βιταμίνη Ε - η οποία ήδη επιτρέπεται να προστίθεται), αντιστέκονται στην οξείδωση, κάτι το οποίο ήταν βασικό σημείο υπεροχής του ελαιολάδου έναντι των σπορελαίων.
Δεδομένου ότι ο εκτελεστικός κανονισμός της ΕΕ που έχει εκδοθεί με ευθύνη της DG SANTE (Γενική Διεύθυνση Υγείας), γεννά ερωτηματικά, καθώς η υδροξυτυροσόλη που μπορεί πλέον να διατίθεται στην αγορά της Ένωσης ως νέο συστατικό τροφίμων προορίζεται μεν για τον γενικό πληθυσμό, εξαιρουμένων όμως των παιδιών ηλικίας κάτω των τριών ετών, των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών.
Δεδομένου ότι με την πρόσφατη, ανατρεπτική απόφαση της ΕΕ η οποία επιτρέπει πλέον την προσθήκη της φαινόλης «υδροξυτυροσόλη» στα σπορέλαια, ξεκινά μία νέα εποχή για το ελαιόλαδο αλλά και τα σπορέλαια στις διεθνείς αγορές.
Δεδομένου ότι οι επιπτώσεις της εν λόγω απόφασης θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για την ελληνική ελαιοπαραγωγή.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Με ποιο τρόπο θα ενεργήσουν ώστε – έστω και την ύστατη στιγμή- να εκμεταλλευτούν τις προφυλάξεις που εκφράζονται στην εκτελεστική απόφαση προκειμένου να μετριάσουν με τον τρόπο αυτό τις καταστροφικές συνέπειες της εν λόγω απόφασης για την ελληνική ελαιοκαλλιέργεια;
Ο ερωτών Βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου