6 Ιουλίου, 2016

«Ευτυχώς που υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση»

Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που έγινε την Τρίτη 5 Ιουλίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Ελληνικής αποστολής εν όψει της διάσκεψης των προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κοινοβουλίων της Ε.Ε., ο βουλευτής Β’ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, μιλώντας και ως εισηγητής του κόμματός του, αναφέρθηκε στην επιθυμία του η Ευρώπη να προχωρήσει στην πραγματική ένωση της σε όλα τα επίπεδα, με την Ελλάδα οπωσδήποτε εντός της Ε.Ε. ως ένα κανονικό Ευρωπαϊκό Κράτος.

«Ευτυχώς που υπάρχει η Ε.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Για μένα η Ευρώπη και η Ελλάδα στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ελλάδα, είναι μονόδρομος. Αν κάποιος νομίζει ότι υπάρχει κάποιος συνασπισμός χωρών, κρατών με καλύτερο σύστημα, πολιτιστικό, κοινωνικό, εργασιακό από την Ε.Ε., να μας το προτείνει. Αν κάποιος πιστεύει ότι τα εργασιακά δικαιώματα είναι καλύτερα στην Αφρική, στη Μογγολία, στη Βενεζουέλα, στην Ζιμπάμπουε, στην Νικαράγουα, στο Ουζμπεκιστάν, να μας το πει.»

«Θα ήταν ευχής έργο να προχωρούσαμε στην πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη για τον απλούστατο λόγο ότι σήμερα έχουμε απλώς μία νομισματική ένωση και τελεία. Και δεν έχω να ευχηθώ τίποτα καλύτερο για την πατρίδα μου από το να γίνει μία κανονική Ευρωπαϊκή χώρα σε μία καλύτερη Ευρώπη που ακόμα περισσότερο θα φροντίζει τα δικαιώματα, την υγεία, την πρόνοια, όπως καμία άλλη περιοχή στον κόσμο δεν το κάνει όπως το κάνει η ΕΕ. Καμία!»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο εισηγητής του Ποταμιού εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις αντιευρωπαϊκές φωνές που ακούμε όλο και πιο συχνά τελευταία και άσκησε σκληρή κριτική σε όσους κηρύττουν ευρωσκεπτικιστικούς ή ευρωφοβικούς λόγους:

«Θα είμαστε απέναντι σε κάθε ευρωσκεπτικιστικό ή ευρωφοβικό κήρυγμα, είτε προέρχεται από περιοχές φασιστών, νεοναζί, ακροδεξιών, είτε προέρχεται από περιοχές ακροαριστερών ή αριστερίστικων ιδεολογημάτων και ιδεοληψιών. Η κυρία Λεπέν, ο κύριος Φάρατζ, ο κύριος Πούτιν και διάφοροι δεξιοί ή ακροδεξιοί ηγέτες και ηγετίσκοι τρίβουν τα χέρια τους και μόνο τους μέλημα είναι να διαλυθεί αυτή η συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Γρηγόρης Ψαριανός - Β' Αθήνας