3 Δεκεμβρίου, 2015

Διαχρονική καθυστέρηση κατάθεσης νέου λατομικού νομοσχεδίου

Το παγκόσμιο ρεκόρ της πιο αργόσυρτης δημόσιας διαβούλευσης κατακτά σήμερα το λατομικό νομοσχέδιο, το οποίο εξαγγέλθηκε πριν από 12 ολόκληρα χρόνια και παραμένει ζητούμενο μέχρι τώρα.

Η απουσία ενός σύγχρονου μεταλλευτικού κώδικα έχει αφήσει διαχρονικά το πεδίο ελεύθερο στην παράνομη λατόμηση καθώς την ίδια ώρα η επιθεώρηση μεταλλείων παραμένει αδύναμη και υποστελεχωμένη.

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, ζητά να μάθει από την Κυβέρνηση πότε θα καταθέσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το νέο λατομικό νομοσχέδιο, που θα κωδικοποιεί την κείμενη λατομική νομοθεσία και θα βάζει φρένο στην παράνομη λατόμηση.
Στην Ελλάδα λειτουργούν 1.500 περίπου ορυχεία, λατομεία και μεταλλεία με 120.000 περίπου εργαζόμενους, συμμετοχή 3-5% στο ΑΕΠ και με το 70% του κύκλου εργασιών του κλάδου να προέρχεται από εξαγωγές.

Ο κ. Αμυράς διερωτάται ποιοι είναι οι λόγοι της μακρόχρονης καθυστέρησης τόσο από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, όσο και από την παρούσα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τέλος, αναφορικά με τη χορήγηση παρατάσεων στα λατομεία, ο βουλευτής ζητά να μάθει αν ο έλεγχος των προϋποθέσεων θα εξαντληθεί σε ένα τυπικό, γραφειοκρατικό έλεγχο δικαιολογητικών ή θα προηγηθεί ουσιαστικός και ποιοτικός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές, ως προς την τήρηση των όρων και περιορισμών που έχουν τεθεί, καθώς και ποιες είναι οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης σε σχέση με την ενίσχυση της επιθεώρησης μεταλλείων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Διαχρονική καθυστέρηση κατάθεσης νέου λατομικού νομοσχεδίου και ενίσχυσης επιθεώρησης μεταλλείων.

Κύριε Υπουργέ,

Από όλες τις πλευρές του Κοινοβουλίου έχει διατυπωθεί κατά καιρούς η επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η κατάθεση του νέου λατομικού νομοσχεδίου και να διαμορφωθεί ένας σύγχρονος και ολοκληρωμένος Μεταλλευτικός Κώδικας.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να διαφεύγει του ενδιαφέροντός σας η με κάθε τρόπο ταυτόχρονη ενίσχυση της επιθεώρησης των μεταλλίων. Η μη τήρηση των όρων ή περιορισμών της άδειας λειτουργίας καθώς και των όρων που έχουν τεθεί στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι στενά συνυφασμένη με την απουσία ελέγχων και επιθεωρήσεων από τις αρμόδιες αρχές. Δεν πρέπει να αγνοούμε δε τις περιπτώσεις λατομείων που αν και νομίμως εφοδιασμένα με τα τυπικά έγγραφα, επί της ουσίας παραβιάζουν στο έπακρο τη νομοθεσία.

Ήδη εδώ και 7 μήνες είχα καταθέσει σχετική Ερώτηση (Αρ. Πρ. 2029/24.04.2015) για το πότε θα φέρετε το νέο λατομικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, χωρίς δυστυχώς το συγκεκριμένο ερώτημα να απαντηθεί ποτέ από το Υπουργείο σας. Με αφορμή λοιπόν και τις προχθεσινές μόλις τροπολογίες επί τροπολογιών για τα λατομεία στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες, επαναφέρω σειρά ζητημάτων τόσο για την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και προϋποθέσεων λειτουργίας των λατομείων όσο και για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας.

Ως γνωστόν στην Ελλάδα λειτουργούν 1.500 περίπου ορυχεία, λατομεία και μεταλλεία με 120.000 περίπου εργαζόμενους, συμμετοχή 3-5% στο ΑΕΠ και με το 70% του κύκλου εργασιών του κλάδου να προέρχεται από εξαγωγές. Παρ’ όλα αυτά:

Η «Εθνική Πολιτική Αξιοποίησης των Ορυκτών Πρώτων Υλών» αν και έχει εξαγγελθεί από το 2012 από το τότε Υ.ΠΕ.Κ.Α παραμένει κενό γράμμα. Η εκπόνηση Ειδικού Χωροταξικού για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες, παραμένει ακόμα ζητούμενο. Το νέο λατομικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κωδικοποιήσει την κείμενη λατομική νομοθεσία, βρίσκεται επί 12 σχεδόν συναπτά έτη στο στάδιο της διαβούλευσης. Οι όποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η επιθεώρηση μεταλλείων με τη συνεχή ανακατανομή και αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων εμφανίζονται αδύναμοι με συνέπεια να οργιάζει η παράνομη λατόμηση.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Πότε θα φέρετε το νέο λατομικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;

2. Ποιοι οι λόγοι της μακροχρόνιας καθυστέρησης και από την παρούσα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ;

3. Ποιες οι προθέσεις και οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις σας αναφορικά με την ενίσχυση της επιθεώρησης μεταλλείων;

4. Αναφορικά με τη χορήγηση παρατάσεων στα λατομεία ο έλεγχος των προϋποθέσεων θα εξαντληθεί σε ένα τυπικό, γραφειοκρατικό έλεγχο δικαιολογητικών ή θα προηγηθεί ουσιαστικός και ποιοτικός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές, ως προς την τήρηση των όρων και περιορισμών που έχουν τεθεί;

Ο ερωτών βουλευτής:

Γιώργος Αμυράς - Β’ Αθήνας